gfieraru a scris:
In discutie este un bloc cu doua scari.
1. Cum se calculeaza corect:
Cota indiviza=(Supraf utila apt/Supraf utila bloc)*100
sau
Cota indiviza=(Supraf utila apt/Supraf utila scara)*100
2. Cheltuielile cu ascensorul (exista unul pe fiecare scara) se calculeaza in functie de cota indiviza sau in functie de numarul de persoane de pe scara ?
3. Cheltuielile cu reparatiile: ex. Daca pe o scara se face o reparatie. Cum se calculeaza ? conform numar persoane sau conform cota indiviza ? Daca se calculeaza dupa cota indiviza, dupa care din formule ? Daca calculez dupa formula ce contine suprafata bloc atunci trebuie ambele scari sa plateasca reparatia ceea ce este gresit.
Cota indiviza o aveti calculata si consemnata in actul de proprietate. Legea 230/2007 explica si cum se calculeaza. Daca suma cotelor indivize din actele de proprietate nu este egala cu 100, pentru a determina corect cota indiviza trebuie sa o recalculati conform legii "e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi
totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;"
Dupa cum vedeti legea nu se refera la scara, asociatie, bloc, etc. De ce ? Tocmai pentru a ne da posibilitatea sa adaptam prevederile legale la realitate . Daca o asocaitia ere mai multe blocuri (pot fi chiar pe strazi diferite), pai cum sa repartizam reparatia unui lift la alte scari decat la cea unde functioneaza ?
Deci repartizam conform cotei indivize calculata pe toata asociatia , daca asa hotaram, cheltuielile cu salarizarea administratorului, cenzorului, presedintelui, etc. Repartizam pe cota indiviza calculata pe scara reparatia liftului sau chiar achizitionarea unui lift nou pe o scara .
Si revin , cu scuze pentru cei care cunosc faptul ca am mai discutat aceasta proiblema, dar e mult mai simplu si mai corect ca repartizarea cheltuielilor sa se faca pe suprafata utila si nu sa calculam lunar cota indiviza pana ajungem la balamuc. Am reparat terasa, am repart liftu si ne-a costat 8000 lei; impartim aceasta suma la 2500 m.p cat este suma suprafetelor utile alae apartamentelor de pe scara resopectiva si rezulta 3,20 le/m.p. ; un apartament de 70 m.p va plati 70 x 3,20 = 224 lei, unul de 50 m.p. 50 x 3,20 = 160 lei . Va asigur ca totalul este 8000 lei si fiecare plateste conform suprafetei sale utile.
La noi pe listele de plata in primele coloane dupa numele proprietarului apare suprafata utila si nu cota indiviza.
Daca luna viitoare am inchiriat un uscator si-am prevazut in contract ca , pe langa chiria de 200 lei/luna , chiriasul suporta si chelt de intretinere aferente spatoiului in suprafata de 12 m.p., suma suprafetelor utile creste cu 12 m.p. ,
de la 2500 la 2512 mp. La o reparatie asemanatoare cu cea descrisa mai sus costul pe m.p este de 3,18 lei, iar un apartament de 70 m.p. va plati 222,60 lei. E mai simplu si flexibil.