avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli administrative
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli administrative

Rog respectos un raspuns legal,locuiesc intr-un bloc cu 4 nivele care are adaugata si o masarda,dar care nu este legala ci in curs de legalitate si este locuita,ca atare inca nu are o cota indiviza.
Cum se poate calcula cota parte ce revine fiecarui apartament de la masarda cu privire la calculul pe cheltuieli administrative in conditiile in care nu are cota indiviza stabilita iar ceilanti proprietari de la cele 4 etaje platesc pe calculu cotei indivize a fiecarui ap. ?
Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: geo-vem , utilizator 09:11, 26 Februarie 2016
legal: mergeti la cadastru.
Practic: se iau toate suprafetele utile, se aduc la 100% si se calculeaza cota parte indiviza.
Adunati toate suprafetele utile ale apartamentelor de pe scara (inclusiv ale celor de la mansarda). Suprafata utila NU contine suprafata balcoanelor sau logiilor.

Apoi pentru fiecare apartament (inclusiv ale celor de la mansarda) impartiti suprafata utila a apartamentului la suprafata utila totala. Obtineti pentru fiecare apartament cota sa indiviza.

Sfat. Standardizati suprafata apartamentelor de pe aceeasi coloana (luata din acte), adica aduceti-le pe toate la aceeasi suprafata (facand o medie aritmetica ale lor), astfel incat sa nu aveti diferente la calculul intretinerii intre apartamente practic identice.
geo-vem a scris:
Cum se poate calcula cota parte ce revine fiecarui apartament

Indiferent unde este situat apartamentul in cadrul acelei scari de bloc, asa cum prevede legea 230/2007 si HG 1588/2007, administratorul asociatiei de proprietari recalculeaza cotele indivize daca cele cele gasite in acte nu dau suma de 100. Calculul se face asa cum s-a explicat mai sus.
Dar pentru o repartizare a cheltuielilor cat mai clara si evidenta pentru orice persoana (poate si pentru cei cu scoala primimara), va recomand sa folsiti suprafata utila si nu cota indiviza. Asa va vedea fiecare om ca pe lista de plata apartamentul cu SU de 40 m.p. suporta, de exemplu 6 lei la salarii si 5 lei la intretinerea liftului iar apartamentul cu SU de 80 m.p suporta 12 si respectiv 10 lei. Adica e o corelatie directa si pe baza suprafetelor pe care fiecare le stie. Nu trebuie ca fiecare proprieatr sa stea in fata afisierului calculand corectitudinea cotelor indivize, nu trebuie sa stie formula de calcul...
Simplificati si totul va fi mai clar.

Va multumesc!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Nelamurire la formula cotei indiviza marlenus71 marlenus71 formula este clara pt. calcul : suprafata utila a apt. / suma suprafetelor utile x 100. nelamurirea mea este referitor la ,, suma suprafetelor`` - se refera la ... (vezi toată discuția)