Considerati corecta practica unor instante de judecata care, daca in legatura cu solutionarea unei cauze, invoca din oficiu o exceptie si daca constata ca la data la care a invocat exceptia partile sunt lipsa dar a fost ceruta judecarea cf.art.242 (2)cpc, ramane in pronuntare fara a pune in discutie contradictorie exceptia?
Da, este adevarat, s-a solicitat judecarea in lipsa dar..cu repsectarea dreptului la aparare. Daca in legatura cu acea exceptie partile pot da lamuriri, nu e mai corect sa li se comunice prin citatie sau o adresa prin care li se pune in vedere sa raspunda la exceptia invocata?
Consider ca este prioritar principiul disponibilitatii partilor in procesul civil.Daca una din parti a solicitat judecarea in lipsa se prezuma ca lasa la latitudinea judecatorului solutionarea exceptiei.Instanta nu poate trece peste disponibilitatea partii care a cerut judecarea in lipsa?Nu ce parere aveti?Eu asa gandesc.
Exceptia, este o...abatere de la o regula generala, care apare ulterior investirii instantei cu cererea de chemare in judecata.
Cand o parte face mentiunea judecarii in lipsa, o face pentru a nu fi obligata sa se prezenta in fata instantei si in niciun caz de a lasa la..latitudinea instentei solutionarea unei exceptii...despre care nu i s-a adus la cunostinta , deci despre care nu stia atunci cand a formulat cererea de chemare in judecata.
Daca dupa administrarea preobelor instanta invoca din oficiu o exceptie, respectand principiul dreptului la aparare nu ar fi mai corect ca partile sa fie citate cu mentiunea de a raspunde la aceasta exceptie?
Mai mult, ridicarea unor excepții este absolut posibilă deci previzibilă în cursul unui proces iar dreptul de apărare nu este incident în cazul lipsei de diligență a părții. Iar judecarea în lipsă lasă la latitudinea instanței judecarea procesului pe fond sau pe excepție.
subscriu aceleiasi pareri. ar trebui ca partile sa fie citate cu mentiunea de a se pronunta asupra exceptiei...asa cum este si cand partile formuleaza o exceptie. din nefericire, ca de obicei , vorbim, vorbim, nici un judecator nu ne baga in seama deoarece nu patesc nimic...
Asta-i buna! N-ati vrea sa ne judecam prin corespondenta? :confused:
Pricinile se dezbat verbal.
Instanta nu e obligata sa trimita misive cu ce are de pus in DISCUTIA partilor.
Partile au dreptul de a participa la dezbateri. Si trebuie sa li se asigure acest drept (prin legala citare). Mai departe ...e treaba lor ce riscuri isi asuma daca vor sa stea acasa.