avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Judecarea in lipsa si invocarea unei exceptii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Judecarea in lipsa si invocarea unei exceptii

Considerati corecta practica unor instante de judecata care, daca in legatura cu solutionarea unei cauze, invoca din oficiu o exceptie si daca constata ca la data la care a invocat exceptia partile sunt lipsa dar a fost ceruta judecarea cf.art.242 (2)cpc, ramane in pronuntare fara a pune in discutie contradictorie exceptia?
Da, este adevarat, s-a solicitat judecarea in lipsa dar..cu repsectarea dreptului la aparare. Daca in legatura cu acea exceptie partile pot da lamuriri, nu e mai corect sa li se comunice prin citatie sau o adresa prin care li se pune in vedere sa raspunda la exceptia invocata?
Cel mai recent răspuns: ivasi , utilizator 00:28, 20 August 2016
Consider ca este prioritar principiul disponibilitatii partilor in procesul civil.Daca una din parti a solicitat judecarea in lipsa se prezuma ca lasa la latitudinea judecatorului solutionarea exceptiei.Instanta nu poate trece peste disponibilitatea partii care a cerut judecarea in lipsa?Nu ce parere aveti?Eu asa gandesc.
Exceptia, este o...abatere de la o regula generala, care apare ulterior investirii instantei cu cererea de chemare in judecata.
Cand o parte face mentiunea judecarii in lipsa, o face pentru a nu fi obligata sa se prezenta in fata instantei si in niciun caz de a lasa la..latitudinea instentei solutionarea unei exceptii...despre care nu i s-a adus la cunostinta , deci despre care nu stia atunci cand a formulat cererea de chemare in judecata.
Daca dupa administrarea preobelor instanta invoca din oficiu o exceptie, respectand principiul dreptului la aparare nu ar fi mai corect ca partile sa fie citate cu mentiunea de a raspunde la aceasta exceptie?
Sunt absolut de acord cu dna mirabella-ana.

Mai mult, ridicarea unor excepții este absolut posibilă deci previzibilă în cursul unui proces iar dreptul de apărare nu este incident în cazul lipsei de diligență a părții. Iar judecarea în lipsă lasă la latitudinea instanței judecarea procesului pe fond sau pe excepție.

Cu stimă.
subscriu aceleiasi pareri. ar trebui ca partile sa fie citate cu mentiunea de a se pronunta asupra exceptiei...asa cum este si cand partile formuleaza o exceptie. din nefericire, ca de obicei , vorbim, vorbim, nici un judecator nu ne baga in seama deoarece nu patesc nimic...
Asta-i buna! N-ati vrea sa ne judecam prin corespondenta? :confused:

Pricinile se dezbat verbal.

Instanta nu e obligata sa trimita misive cu ce are de pus in DISCUTIA partilor.

Partile au dreptul de a participa la dezbateri. Si trebuie sa li se asigure acest drept (prin legala citare). Mai departe ...e treaba lor ce riscuri isi asuma daca vor sa stea acasa.

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Art. 137 alin. 2 c.pr. civ anonim anonim ce-mi puteti spune despre respingerea unei actiuni ca inadmisibila, pe o exceptie, neridicata de instanta in sedinta....este legala....? (vezi toată discuția)
Inscris privind judecarea in lipsa caprice caprice In cazul unei citatii din partea unei judecatorii aflate intr-un alt judet(citatie primita in urma unei contestatii) daca pe citatie se specifica faptul ca in ... (vezi toată discuția)
Prima zi de infatisare in contestatie la executare kimbao kimbao Salutare Daca prima zi de infatisare e ziua cand partile sunt legal citate si pot pune concluzii...sa inteleg ca se refera la concluzii pe fond sau la orice ... (vezi toată discuția)