avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prima zi de infatisare in contestatie la executare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Prima zi de infatisare in contestatie la executare

Salutare

Daca prima zi de infatisare e ziua cand partile sunt legal citate si pot pune concluzii...sa inteleg ca se refera la concluzii pe fond sau la orice fel de cereri?

Intrebarea este...prima zi de infatisare in contestatia la executare se implineste dupa ce executorul depune copia dosarului de executare?

Daca mergem pe aceasta logica ar insemna ca practic prima zi de infatisare ar fi fix ultima...

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 20:47, 13 Decembrie 2012
Contestatia la executare se adreseaza instantei de judecata si nu la executorul judecatoresc
Buna ziua,

Prima zi de infatisare e cea in care partile pun concluzii pe fond, nu discuta exceptii si nu cer amanari fara discutii pe fond.

Prima zi de infatisare va fi dupa ce executorul depune copia dosarului, cu conditia ca executorul sa depuna dosarul in termenul solicitat de instanta si nu cu intarziere (se mai intampla si sa intarzie).

Da, daca judecatorul considera ca s-a lamurit de la prima zi de infatisare atunci prima zi de infatisare va fi si ultima.

Succes!
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2012
Dana Fatol, Avocat
Prima zi de infatisare este ziua la care partile, legal citate, pot pune concluzii (art. 134 cod procedura civila). Prin urmare, sunt doua conditii pentru a exista prima zi de infatisare:
1. Sa fie procedura completa (toate partile legal citate);
2. Sa nu existe vreo cerere de amanare fara discutii (cum ar fi cererea pentru lipsa de aparare cu conditiile cerute de lege 156 cpc, cererea pentru a lua la cunostinta de intampinare si eventual cererea reconventionala - depinde si de cand au fost depuse 96 cpc, se poate cita chematul in garantie, cererea pentru introducerea in cauza a mostenitorilor partii decedate intre depunerea actiunii si primul termen 243 cpc etc).

La prima zi de infatisare se pot discuta exceptii, normal, pentru ca altfel, daca instanta ar admite o exceptie de ordine publica si ar respinge actiunea, ar pronunta o solutie fara sa fi fost prima zi de infatisare.

Prin urmare, in contestatia la executare nu conteaza daca a fost sau nu depus dosarul de executare. Dosarul de executare se depune in cadrul probei cu inscrisuri, iar lipsa lui duce la amanarea cauzei pentru ca nu au fost administrate toate probele.

Ca principiu, prima zi de infatisare e cea in care se stie cine e reclamant, cine e parat ce se cere, daca e cazul sau nu sa se aplice 132 cpc si se pot discuta exceptiile (daca sunt), probele (daca sunt sau daca mai sunt si altele in afara de inscrisurile deja existente), se pot administra probe, se pot pune concluziile pe fond (toate deodata sau doar una/unele dintre ele).
Prima zi de infatisare este termenul la care procedura este completa si partile pot pune concluzii.

Nu consider ca lipsa dosarului de executare justifica interpretarea ca aceea nu ar fi prima zi de infatisare, desi asa ar parea la prima vedere datorita faptul ca dosarul va suferi o amanare.
Așa e.

Practic prima zi de înfățișare este data la care părțile sunt legal citate.

Din acel moment se pot pune concluzii pe orice fel de cereri (excepții, cerere de probe, cereri de amânări, etc).
Nu are legătură cu depunerea unui act (sau dosar execuțional) sau cu depunerea concluziilor pe fondul cauzei.

Alte discuții în legătură

Lipsa intampinare MihaiBucur MihaiBucur Buna seara! Am un proces pe Legea 221/09, iar in luna iunie am avut primul termen pe fond. Pana la acel termen, parata (Min. Finantelor) nu a depus ... (vezi toată discuția)
Unificarea exceptiilor cu fondul officemvp officemvp La multi ani tuturor colaboratorilor avocatnet, Cu aceasta ocazie va solicit in legatura cu o nelamurire intr-o speta de constatare a nulitatii act juridic ... (vezi toată discuția)
Nu inteleg care este prima zi de infatisare? glo glo nu inteleg care este prima zi de infatisare? este primul termen de judecata? multumesc (vezi toată discuția)