avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Art. 137 alin. 2 C.pr. civ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Art. 137 alin. 2 C.pr. civ

ce-mi puteti spune despre respingerea unei actiuni ca inadmisibila, pe o exceptie, neridicata de instanta in sedinta....este legala....?
Cel mai recent răspuns: anonim , utilizator 00:00, 27 August 2004
Instanta poate invoca din oficiu exceptiile absolute, dar inainte de a se pronunta asupra lor trebuie sa le puna in discutia partilor, pentru a se respecta principiul contradictorialitatii (vezi art. 129 alin. 2 teza a II-a Cod pr.civ).
Exceptiile relative nu pot fi ridicate din oficiu de instanta dar daca partea interesata nu este asistata sau reprezentata de avocat, instanta poate sa-i atraga atentia ca are dreptul sa invoce o exceptie relativa (art. 129 alin 3 Cod pr.civ.)
Si in acest caz exceptia trebuie pusa in discutia partilor pentru a se respecta principiul contradictorialitatii .
In speta s-a incalcat si principiul oralitatii consacrat de art. 127 Cod. pr. civ
Sanctiunea care intervine in cazul nerespectarii de catre instanta a principiului contradictorialitatii sau/si oralitatii este nulitatea hotararii (art. 105 alin 2), care poate constitui motiv de apel sau recurs, dupa caz.
Potrivit art. 11 din Legea nr. 146/1997, daca actiunea a fost respinsa ca inadmisibila, taxa de timbru este 34.000 lei.

o.k. multumesc, dar in apararea la un eventual recurs, ce as putea invoca..? daca este vina judecatorului ca nu a pus in discutie exceptia?
Vezi tu..probl e mai complicata...
uneori inadmisibilitatea nu este privita neaparat ca o exceptie..cum ar fi de ex cazul unei ord pres care nu indepl conditiile...
sau a unei plingeri contrav impotriva unui proces verbal de inspectie prin care nu se stabilesc sanctziuni...
depinde ce speta ai avut!!
Inadmisibilitatea nu este o exceptie ci o modalitate de respingere a cererii, efectul admiterii unei exceptii de procedura ( care vizeaza neregularitati procedurale) sau de fond ( care privesc lipsuri privind exercitiul dreptului la actiune).

Eu personal nu am auzit de nici un caz in care sa se fi incalcat principiul contradictorialitatii sau/si oralitatii si sa se respinga apelul sau recursul ca nefondat ci numai prin efectul admiterii unor exceptii (cerere netimbrata, depusa peste termen etc)
Fiind motiv de ordine publica, va fi pus in discutie de instanta de recurs chiar si din oficiu (art. 306 alin.2)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptie de competenta materiala officemvp officemvp daca pe fond ,nici instanta si nici reclamantul nu au stabilit valoarea petitului,actiunea fiind de rectificarea filei c.f., Legea 7 /1997 va ruga sa-mi ... (vezi toată discuția)
Respins inadmisibil Ana maria Fetcu Ana maria Fetcu Am formulat actiune in contencios administrativ prin care am solicitat anularea unei hotarari. Am parcurs procedura prealabila, am introdus actiunea in ... (vezi toată discuția)
Exceptia de tardivitate invocata in recurs duduionescu duduionescu O societate comerciala a formulat o plangere contraventionala. Intimata (institutie publica) a invocat exceptia tardivitatii plangerii contraventionale. ... (vezi toată discuția)