avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exceptie de competenta materiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exceptie de competenta materiala

daca pe fond ,nici instanta si nici reclamantul nu au stabilit valoarea petitului,actiunea fiind de rectificarea filei c.f., Legea 7 /1997 va ruga sa-mi spuneti:
1.daca recamantul invoca in apel aceasta exceptie de ordine publica poate instanta sa o respinga ,chiar daca, valoarea este de peste 500 mii , si ca urmare judecarea cauzei ar fi de competenta tribunalului.
2. in cazul respingeri exceptiei prin incheierea de sedinta,incheierea o atac in recurs.
va multumesc
:)SARBATORI FERICITE TUTUROR .PASTE FERICIT:):)
Cel mai recent răspuns: ContSters138947 , utilizator 20:44, 5 Aprilie 2010
1.Excepţiile absolute pot fi invocate oricând în cursul judecãţii, chiar direct în apel sau în recurs.(art.108,136 C.pr.civ.)
2.Da.
În invocarea excepţiilor procesuale un rol important îi revine instanţei de judecată care în baza rolului ei activ poate invoca din oficiu excepţiile procesuale absolute, în orice moment al judecăţii (art.108 alin.1 c.proc.civ.), dar, înainte de a se pronunţa asupra lor, trebuie să le pună în discuţia părţilor, pentru a se respecta principiul contradictorialităţii.

Exceptia necompetentei materilae poate fi invocată în orice stare a procesului, atât în faţa primei instanţe, cât şi în faţa instanţei de apel sau recurs, chiar dacă nu a făcut obiectul unui motiv de apel sau recurs. Acest lucru este rezultatul corelării dispoziţiilor art.108 alin.1 c.pr.civ. cu cele ale art.136 c.pr.civ.

Încheierea de respingere a excepţiei procesuale poate fi atacată numai odată cu hotărârea de fond, dacă legea nu prevede o altă soluţie .
competenta materiala si teritoriala in cazul L 7 pe 96 si nu pe 97, din amintiri, e cea stabilita chiar de legea 7, indiferent de valoare
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
ContSters138947, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declinare de competenta ? fd fd cand instanta de recurs prin incheiere califica drept apel calea de atac si se constituie in complet de apel pentru continuarea judecatii, sunt intrunite ... (vezi toată discuția)
Instanta de judecata nu a cercetat fondul cauzei icabulancea icabulancea Am deschis un proces intrucit persoana autorizata care a intocmit documentatia cadastrala a modificat limita de proprietate (am formulat Plingere impotriva ... (vezi toată discuția)
Ordinea de solutionare a exceptiilor in recursul civil. Ilie S. Ilie S. Buna ziua, Am o intrebare care se adreseaza specialistilor in procedura civila. In recurs (Curte de Apel) au fost invocate urmatoarele exceptii : 1)Exceptia ... (vezi toată discuția)