avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declinare de competenta ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declinare de competenta ?

cand instanta de recurs prin incheiere califica drept apel calea de atac si se constituie in complet de apel pentru continuarea judecatii, sunt intrunite conditiile art.158 (3) Cod pr. civila pentru declararea recursului impotriva acelei incheieri pronuntata de completul de recurs?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:06, 10 Aprilie 2009
Buna ziua.Art. 299 din Codul de procedura civila prevede"Hotararile date fara drept de apel, cele date in apel, precum si, in conditiile prevazute de lege, hotararile altor organe cu activitate jurisdictionala sunt supuse recursului".In concluzie daca incheierea intruneste conditiile pentru a putea fi atacata separat inainte de pronuntarea hotararii ea poate fi atacata cu recurs
Art 158 ailn 3 reglementeaza recursul impotriva hotararii de declinare de competenta.

Nu trebuie insa facuta confuzie intre competenta instanei si compunerea instantei, aceasta din urma semnificand alcatuirea instantei (in sensul cel mai restrans al notiunii) cu numarul de judecatori prevazut de lege).

Asupra exceptiei gresitei compuneri sau constituiri a completului de judecata instanta se pronunta printr-o incheiere interlocutorie care poate fi atacata numai odata cu fondul.

"Hotararea" avuta in vedere de art 158 alin 3 (prin care se admite o exceptie de necompetenta) este o sentinta sau o decizie (in functie de etapa procesuala in care se afla procesul).
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
romascanu, moderator
Si parerea mea este ca aceasta incheiere se poate ataca cu recurs numai odata cu fondul.
Eu am avut de curand o cauza similara, respectiv o evacuare si o cerere reconventionala prin care s-a solicitat obligatia de a face.
Instanta de fond a respins ambele cereri si am declarat ambele parti recurs.
Pârâtul a invocat ca este apel si nu recurs, iar eu am invocat ca, in speta, calea de atac este recursul. Instanta de recurs a calificat calea de atac ca fiind apel, astfel ca a judecat cauza in complet de 2 judecatori si a respins apelurile.
Am atacat decizia din apel si, la Curtea de Apel, instanta a invocat din oficiu exceptia necompetentei materiale a instantei, avand in vedere Decizia nr. 32/2008 a ICCJ in sensul interpretarii dispozitiilor art. 282 indice 1 C.pr.civ. Eu am sustinut, ce am sustinut si in apel, ca instanta competenta este Tribunalul si ca singura cale de atac este recursul, pârâtul a susţinut contrariul. Instanta a admis recursul meu si a casat decizia instantei de apel, trimitand cauza spre rejudecare Tribunalului in complet de 3 judecatori. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanta de judecata nu a cercetat fondul cauzei icabulancea icabulancea Am deschis un proces intrucit persoana autorizata care a intocmit documentatia cadastrala a modificat limita de proprietate (am formulat Plingere impotriva ... (vezi toată discuția)
Necomunicare intampinare natyca natyca Am si eu o speta...am chemat in judecata, la Tribunal, in contencios o institutie....la primul termen de judecata m-am prezentat personal neavand angajat ... (vezi toată discuția)
Cum introduc o actiune la iccj intr-un proces de munca impotriva recusului respins ca nefondat la curtea de apel Luminita Pop Luminita Pop Ce cale de atac sa folosesc si ce articol din Codul de proc. civila impotriva unui recurs respins ca nefondat de catre Curtea de Apel? Precizez ca am cerut ... (vezi toată discuția)