avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... necomunicare intampinare
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

necomunicare intampinare

Am si eu o speta...am chemat in judecata, la Tribunal, in contencios o institutie....la primul termen de judecata m-am prezentat personal neavand angajat avocat. In ziua termenului, dimineata la bara, am vazut la dosar ca exista intampinari depuse de parata in doua exemplare inregistrate la cateva zile distanta intre ele dar cu mai putin de 5 zile inaintea termenului de care nu am stiut nimic....cand a fost facut apelul cauzei fara sa apuc sa spun ceva, judecatorul a spus ca exista o exceptie de necompetenta ridicata de parata (in intampinare pentru ca nu exista alt inscris la dosar) fara sa spuna care exceptie iar cauza a retinut-o ca "ramane in pronuntare". A pronuntat o sentinta prin care isi declina competenta nu stiu in care zi a facut asta dar pe sentinta a scris ca fost pronuntata in ziua termenului adica ziua primei si singurei sedinte de judecata. Am facut recurs/apel exact la 10 zile de la data primei sedinte de judecata dar Curtea de apel a respins recursul ca find tardiv formulat. Ce optiuni am? Pot sa fac recurs la ICCJ? In ce data a fost de fapt pronuntata sentinta? A fost legala prima si singura sedinta de judecata la Tribunal? Am sentimentul ca nu dar nu stiu ce art sa invoc....
Va rog mult un sfat....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:14, 6 Aprilie 2009
Tin sa va informez de urmatoarele:
1. Ati formulat urmatoarea fraza , "....cand a fost facut apelul cauzei fara sa apuc sa spun ceva, judecatorul a spus ca exista o exceptie de necompetenta ridicata de parata (in intampinare pentru ca nu exista alt inscris la dosar) fara sa spuna care exceptie". Va informez ca judecatorul a spus care exceptie-exceptia de necompetenta, asta e denumirea exceptiei.
2. Ati facut recurs? Sau apel? Banuiesc ca este vb despre recurs.
3. Odata ce recursul v-a fost respins din pacate hotararea instantei de fond a ramas definitiva si irevocabila, adica dvs nu mai aveti nici o cale de atac.
4. A fost legala sedinta de judecata de la Tribunal.
Sper ca v-am fost de folos
Mult succes
Nu era obligatorie comunicarea intampinarii? De ce se mai depune in x exemplare daca nu este necesara comunicarea ei? Nu am avut posibilitatea sa spun nici un cuvant nici sa depun concluzii nimic...considerati ca a fost legala prima si singura sedinta de judecata de la tribunal?! Cum ramane cu dreptul la aparare? si by the way....sentinta data / declinarea de competenta s-a facut cu incalcarea legii....Nu era obligatia instantei de recurs sa judece si fondul?


Nu era obligatorie comunicarea intampinarii? De ce se mai depune in x exemplare daca nu este necesara comunicarea ei? Nu am avut posibilitatea sa spun nici un cuvant nici sa depun concluzii nimic...considerati ca a fost legala prima si singura sedinta de judecata de la tribunal?! Cum ramane cu dreptul la aparare? si by the way....sentinta data / declinarea de competenta s-a facut cu incalcarea legii....Nu era obligatia instantei de recurs sa judece si fondul?



05/02/2008 În vederea comunicării către reclamanți a exemplarelor II ale întâmpinărilor formulate în cauză de pârâții MINISTERUL JUSTIȚIEI, CURTEA DE APEL BRASOV și DGFP BRASOV - Termen de judecata 19.02.2008, sala T1, ora 10.30 Amânat
Asta este o incheiere a altui Tribunal....in acest caz a fost legala si posibila amanarea pentru comunicare dar in cazul meu nu?! Nu exista si alte cai extraordinare de atac?
Din pacate nu aveti dreptate. Exceptia de necompetenta a instantei este una de procedura si nu de fond. Asta inseamna ca, in varianta in care este ridicata de partile in proces sau chiar de instanta (din mesajul dvs nu reiese, dar banuiesc ca a fost ridicata chiar de catre judecatori), aceasta exceptie se judeca inaintea efectuarii oricarei alte proceduri.
Din pacate nu aveti cunostinte de drept si v-ati format o parere gresita despre ce vi s-a intamplat.
Procesul se desfasoara in baza unor dispozitii legale imperative..de aceea se si numeste "proces".
Nu trebuie sa va suparati dar, retineti ca nu poate fi invocata necunoasterea legii.Poate ca judecatorul a gresit doar pentru ca nu a avut rabdare sa va explice ce se intampla.
In realitate, instanta v-a aratat ca s-a invocat o exceptie de necompetenta care in traducere inseamna ca dvs. ati inaintat o cerere de chemare in judecata la o instanta care nu are competenta de a judeca acea cerere. Astfel, prin admiterea exceptiei, instanta se dezinvesteste si transmite dosarul acelei instante pe care o considera competenta. Pana aici nu ati pierdut nimic in afara de timp.DAca ati fi intrebat un avocat poate ca ati fi evitat aceasta neplacere.
Si daca ati fi facut recursul in termenul de 5 zile de la pronuntare ( cum prevede procedura) tot nu cred ca ati fi avut sanse foarte mari.
Repet, nu va suparati si asteptati sa fiti citat la instanta la care s-a declinat competenta.Pana acum nu s-a discutat fondul problemei( respectiv , daca aveti sau nu dreptate).

succes
av. Ileana Schwarz

Aveti dreptate insa sub un alt aspect. Corect ar fi fost sa vi se comunice intampinarea si sa va intrebe daca doriti termen pentru a lua la cunostinta. Abia la termenul urmator ( daca doreati) putea sa dea cuvantul pe acea exceptie. problema este ca finalitatea ar fi fost aceeasi..de aceea , nu va suparati.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
Ileana Schwarz, Avocat

Alte discuții în legătură

Se mai poate invoca exceptia necompetentei materiale a instantei dupa solutionarea conflictului de competenta? kinley_68 kinley_68 am deschis actiune in instanta,mai exact la tribunalul Vaslui, tribunalul si-a declinat competenta pentru Curtea de Apel Iasi, Curtea la randu-i si-a declinat ... (vezi toată discuția)
Spete Andra Maria Andra Maria Buna. Am incercat sa postez la \"Admitere 2011\" cateva spete de procedura civila, dar pur si simplu nu am fost bagata in seama. Singurul care a binevoit sa ... (vezi toată discuția)