Avokkiten:
"vi se par dvs incurcate, atat timp cat nu aveti un avocat sa vi le descurce."
End:
"BUNA SEARA
NU prea sunt incurcate caile justitiei atata timp cat nu ati adresat cererea de divort asa cum zice procedura ati cam gresit ,pentru a nu mai orbecai luativa un avocat ,poate el paratul chiar are si de aceea a formulat si intimpinare si a invocat exceptia de necompetenta a instantei in ce priveste ultimul domiciliu comun al partilor.
bafta
av dh"
Am avocat, dar cred ca ma descurcam mai bine singura.
S-o luam pe rand, cred ca sunt chestiuni de procedura:
1. Se accepta Intampinarea desi ajunge cu 1 zi inainte de termen.
2. Nu ni se inmaneaza copie dupa intampinare. Intampinarea nu s-a depus in 3 exemplare, ci unul singur, prin fax.
3. Nu ni se accepta solicitarea unui nou termen pentru studierea inatampinarii.
4. Paratul a invocat exceptia si a argumentat-o cu cateva acte false si povesti nerelevante. Judele a acceptat-o fara sa ne lase sa deschidem gurita.
5. S-a pronuntat dupa 2 zile. Declinare de competenta.
Dupa o saptamana dosarul inca se afla la Judecator, nu la arhiva.
S-a respectat procedura? Nu e normal sa facem recurs?
Multumesc!
Complicat? Sau poate ca nu...
Atunci cand o persoana doreste sa declanseze un proces, inainte de toate trebuie sa determine care este jurisdictia competenta sa solutioneze procesul.
In cadrul proceselor de divort/incredintare minori exceptia de necompetenta, odata admisa, este peremptorie, deoarece competenta instantelor in aceste procese este strict determinata, iar primul criteriu de atribuire il constituie chiar locul ultimului domiciliu comun.
Este firesc si legal ca judecatorul sa solutioneze intai exceptiile de procedura fara a intra in analiza fondului.
Din cele relatate pareti epuizata dar ganditi va ca nu ati facut inca nici macar primul pas.
In plus, dupa cum ati inceput relatarea (cu un parat care afla de proces din publicitate!!!) banuiam ca incercati sa sugerati ca sotul are anumite cunostinte si anumite persoana care il ajuta in cadrul judecatoriei X.
Refuz insa sa cred asta deoarece a solicitat declinare de competenta in favoarea judecatoriei Y.
Pana la urma nu are importanta a carei judecatorii va fi competenta de judecata pentru ca acest lucru nu poate face ca faptele pentru care ati solicitat divortul sa fie altele, sa se schimbe.
Important este modul in care veti reusi sa va construiti si sa va sustineti cererea.
Este grav, dupa patrerea mea, faptul ca nu stiti unde se afla copilul dvs si nici locul unde locuieste sotul dvs. A fugit cu copilul? S-a ascuns pur si simplu? Nu mai merge la serviciu? Parintii lui nu stiu unde locuieste?
In plus, aveti ocazia sa reintroduceti toate cererile efectuate si la Judecatoria Y.
Aveti ocazia sa demontati sustinerile neadevarate ale paratului in ceea ce priveste ultimul domiciliu comun si la Judecatoria Y.
Va recomand sa va ganditi mai mult la probatoriu.
Referitor la pct. 12 nu cred ca instanta a trimis "dosarul " paratului. Prin citarea in presa paratul este invitat sa se prezinte la proces intr-un anumit loc, intr-o anumita zi, la o anumita ora. Daca inainte de acest termen s-a prezentat la arhiva instantei si a solicitat dosarul spre studiu ori a solicitat fotocopierea dosarului aceasta este deja alta poveste. Inclin sa cred ca acesta a fost situatia de fapt deoarece a depus intampinare inainte de termenul de judecata stabilit si comunicat prin citarea in presa.
Oricum este ciudat ca ati publicat un anunt intr-un ziar si el a putut fi citit chiar de catre parat. Ar trebui sa aveti in vedere si faptul ca paratul ar fi putut afla despre intentiile dvs de la persoane apropiate dvs si nu din presa.
Va doresc succes si minte limpede deoarece lucrurile doar par complicate. In realitate insa, nu prea sunt...
Sotul dupa ce a aflat de divort a luat coopilul si a disparut. Nu s-a prezentat la termen, a trimis doar intampinarea. Probabil parintii sai stiu unde dar nu vor sa ne spuna.
De acord ca Judecatorul trebuie sa judece intai exceptiile si apoi fondul.
Dar nu au fost incalcate procedurile admitand intampinarea cu numai 1 zi inainte, neacordandu-ne termen pentru studierea intampinarii, neinmanandu-ne un exemplar din inatampinare?
Nu am fost lasati sa contestam intampinarea in nici un fel, desi doar am rasfoit-o 2 minute inainte d eproces, nu am avut cum sa probam ca inscrisurile invocate acolo sunt false.
Este indreptatit recursul?
Apoi, dupa ce am facut recurs, s-a depus o cerere de Ordonanta presedentiala, legata de dosarul de divort. Alt complet. Au declinat competenta pentru ordonanta exact in acelasi mod, ne-au spus ca daca dosarul cu divortul a fost declinat atunci si ordonanta trebuie sa mearga la judecatoria Y. Dar, acea ordonanta se presupune ca are un caracter urgent. Cum sa ma adresez judecatoriei Y daca dosarul divortului este inca la judecatoria X, nici macar nu s-a dat termen pentru recurs?
Va multumesc!
Concluziile mele:
1. Sotul trebuia citat la ultimul domiciliu comun, adica domiciliul de la care a disparut impreuna cu copilul;
2. Faptul ca a trimis intampinare acopera eventualele neregularitati ale procedurii de citare;
3. In procesele de desfacere a casatoriei intampinarea este facultativa.
In speta discutata daca intampinarea a fost depusa in nume propriu trebuie admisa chiar daca nu a fost depusa cu 5 zile inainte de termen;
4. Instanta ar fi trebuit sa va dea termen pentru luarea la cunostinta a cuprinsului intampinarii;
5. La primul termen ar fi trebuit sa fie pusa in discutia partilor exceptia de necompetenta;
6. recursul este intemeiat.
Cu toate acestea consider ca aveti sanse reale in continuare atat in privinta cererii principale cat si in ceea ce priveste cererea accesorie. Succes!
Am inteles pana aici, insa nelamurirea mea este. Cum fac sa continui cu cererea de ordonanta presedentiala la care s-a declinat competenta? Recursul probabil se va admite. Sa facem alta cerere de ordonanta la aceasi judecatorie, X invocand alte motive sau sa asteptam probabil o luna sa se trimita dosarul la judecatorie, de la tribunal, dupa recurs si apoi sa o facem?
Multumesc pentru sfaturi!