avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... SPETE
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

SPETE

Buna. Am incercat sa postez la "Admitere 2011" cateva spete de procedura civila, dar pur si simplu nu am fost bagata in seama. Singurul care a binevoit sa raspunda a fost Patrik, caruia ii multumesc. In rest, lumea e ocupata cu grile ale caror raspunsuri exista deja in cartea d-lui Udoriu. Deschid acest nou topic avand speranta ca printre utilizatori se afla si persoane interesate de examenul direct pe post. Voi posta spete din cartea D-lui Boroi, spete a caror rezolvare nu este prezentata la finalul cartii si sper ca, impreuna, sa le deslusim.


La 20 martie 2003 FG l-a chemat în judecată pe LM la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, solicitând grăniţuirea terenului său de cel al pârâtului, teren având o latură pe o stradă a sectorului 2 şi o latură pe o stradă a sectorului 3, solicitând obligarea pârâtului la a-i respecta limita de hotar ce se va stabili prin expertiză.
Prin întâmpinare LM a invocat excepţia de necompetenţă a Judecătoriei Sectorului 2, arătând că el domiciliază în sectorul 3, depunând în acest sens şi copia de pe cartea de identitate.
Totodată a mai arătat că pe rolul Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti (instanţa de domiciliu a reclamntului) a mai fost introdusă o acţiune cu acelaşi obiect şi cauză, dar pe lângă LM şi FG, mai figurează şi vecinul lor DC (grăniţuirea privindu-l pe o latură a terenului reclamantului şi pe acesta), pricină care a fost însă suspendată, la cererea lui FG, în temeiul art. 244 pct. 1 Cpc.
La primul termen a formulat cerere de intervenţie DC, solicitând instanţei să se grăniţuiască şi terenul său cu al reclamntului FG. Totodată a solicitat conexarea dosarului de la Judecătoria Sectorului 4 cu prezentul dosar.
Instanţa a primit cererea lui DC şi a acordat termen în vederea depunerii intampinarii.
La termenul următor, constatând că nu s-au mai formulat întâmpinări, fără a mai cere părerea reclamantului şi pârâtului, s-a pronunţat direct asupra excepţiilor invocate şi, în şedinţă publică, a respins excepţia de necompetenţă ca neîntemeiată în temeiul art.12 Cpc şi a dispus conexarea celor două dosare, acordând termen pentru ataşarea dosarului de la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti.
Împotriva închierii prin care instaţa a respins excepţia de necompetenţă, DC a declarat recurs în termen de 3 zile de la pronunţarea acesteia

Intrebari:

a)Ce greşeli s-au săvârşit în spetă? Motivaţi fiecare greşeală prin raportare la textele legale incidente.
b) Care va fi soluţia instanţei de recurs? Motivaţi


Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 21:24, 28 Aprilie 2011
Este strict opinia mea!!!!!!
a)trebuia unita exceptia cu fondul si abia dupa intocmirea expertizei se putea discuta exceptia necompetentei teritoriale.
Nu trebuia conexat acest dosar cu cel de la JS4 pt ca deja DC facuse cerere de interventie(care banuiesc ca era in interesul sau).
b)va ridica exceptia prematuritatii, respingand recursul.
Abia acum am vazut speta asta si incerc sa gandesc cu glas tare (ăăă...adica cu unghiile pe tastatura).

Actiunea in granituire este o actiune reala de competenta instantei in a carei raza teritoriala se alfa imobilul. (art 13)
Dar imobilul din speta este situat pe raza teritoriala a doua instante (J2 si J3) In acest caz, potrivit art 13 alin 2 cererea "se va face la instanta domiciliului paratului" (= J3) = competenta terioriala exclusiva
Aici e un pic discutabil. Veti gasi prin manuale ideea ca "alin 2 consacra o cometenta teritoriala alternativa", dar parerea mea este ca numai in teza finala a alin 2 avem o competenta alternativa. De acolo de unde se spune ca "in caz contrar, la oricare din"...Adica (zic eu) numai daca paratul nu are domiciliul in circ. vreuneia din instante, abia atunci reclamantul ar putea sa aleaga...

Deja e complicat pentru ca am inceput cu daca...
Daca plecam de la ideea ca avem competenta teritoriala exclusiva in speta, atunci instanta J2 trebuia sa cerceteze mai intai acesta exceptie si ..sa o admita si sa-si decline competenta la J3. Abia instanta competenta = J3 se putea pronunta asupra altor exceptii (pentru ca instanta dezinvestita ca efect al declinarii nu mai putea sa cerceteze alte probleme).

Alta greseala: - cauza de la J4 era suspendata (exista o singura cerere in curs de judecata).

"fara a mai cere parerea reclamantului si paratului" - crred ca asta nu necesita comentarii.

Incheierea prin care instanta a respins exceptia de necompetenta se ataca odata cu fondul (158 alin 2)
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspuns intampinare sau concluzii scrise? daianis daianis Buna ziua. Sunt reclamanta intr-un proces pentru marire pensie de intretinere. Paratul este reprezentat de avocat. La primul termen avocatul a depus ... (vezi toată discuția)
Necomunicare intampinare natyca natyca Am si eu o speta...am chemat in judecata, la Tribunal, in contencios o institutie....la primul termen de judecata m-am prezentat personal neavand angajat ... (vezi toată discuția)
Proces de divort mihaela49b mihaela49b Buna ziua. Eu sunt plecata in strainatate. Anul acesta in februarie cand am fost i tara am deschis proces de divort si am imputernicit avocatul sa ma ... (vezi toată discuția)