avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... proces de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

proces de divort

Buna ziua. Eu sunt plecata in strainatate. Anul acesta in februarie cand am fost i tara am deschis proces de divort si am imputernicit avocatul sa ma reprezinte. S-a facut citarea paratului la ultimul domiciliu dar postasul a scris pe plic ca persoana respectiva nu mai locuieste la adresa si este plecat in strainatate. Instanta poate sa decline competenta daca nu are acordul paratului pentru a se judeca procesul?
Cel mai recent răspuns: mihaela49b , utilizator 20:32, 2 Octombrie 2017
Buna ziua,
Daca aveti avocat de ce nu-l intrebati pe el?
Instanta poate sa solicite ca sa de efectueze procedura de citare in strainatate sau prin mica publicitate.
Declinarea competentei se poate dispune daca instanta s-a autosesizat si a constatat ca nu este competenta probabil teritorial si pentu asta nu-i trebuie acordul partilor.
avocatul imi tot spune ca este nevoie de acordul paratului pentru a se judeca dorasul la instanta respectiva. De nu va exista acest acord scris dosarul se va trimite la urmatoarea instanta de judecata competenta care nu este pe raza aceluiasi judet. Nu exista solutie sa se judece dosarul?
as dori sa stiu de cate ori se poate amana cauza
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu art. 130 alin. (3) C. proc. civ., în cazul încălcării normelor de competenţă teritorială, în afară de cea exclusivă, excepţia de necompetenţă de ordine privată (relativă) poate fi invocată numai de către pârât şi numai prin întâmpinare sau, dacă întâmpinarea nu este obligatorie, cel mai târziu la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate în faţa primei instanţe.

Prin urmare, instanţa nu poate să invoce din oficiu excepţia necompetenţei teritoriale, întrucât, potrivit art. 129 alin. (3) C. proc. civ., necompetenţa în această situaţie este de ordine privată, şi nici reclamantul, deoarece art. 130 alin. (4) C. proc. civ. prevede că, dacă necompetenţa nu este de ordine publică, partea care a făcut cererea la o instanţă necompetentă nu va putea cere declararea necompetenţei. (Decizia nr. 1699 din 18 iunie 2015 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competență)

Potrivit art. 915 alin. (2) C. proc. civ., dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România, în lipsa unui astfel de acord cererea de divorț fiind de competența Judecătoriei sectorului 5 București.

cu riscul de a parea grea de cap sa inteleg ca actiunea de divort nu va avea nici o rezolvare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de plata. noul cod de procedura civila. exceptia necopetentei teritoriale. exoexo exoexo Supun spre dezbatere urmatoarea speta :Conform art. 130 alin. (3) NCPC necompetenta de ordine privata poate fi invocata doar de parat prin intampinare, iar ... (vezi toată discuția)
Divort in spania mitica tufenaru mitica tufenaru cum si unde se poate divorta in Spania daca sunt casatorit in romania .divortul este de comun acord,cu copii de 22 si 23 de ani fara bunuri materiale impreuna ... (vezi toată discuția)
Divorț căsnicie în strainatate valentinciprian valentinciprian Se poate intenta divorț în România pentru o căsnicie consumata în strainatate (Germania). Domiciliile soților sunt în Germania iar reclamantul are și ... (vezi toată discuția)