avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanta de plata. Noul cod de procedura civila. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanta de plata. Noul cod de procedura civila. Exceptia necopetentei teritoriale.

Supun spre dezbatere urmatoarea speta :Conform art. 130 alin. (3) NCPC necompetenta de ordine privata poate fi invocata doar de parat prin intampinare, iar conform art. 208 alin (2) nedepunerea intampinarii in termenul prevazut de lege atrage decaderea paratului din dreptul de a mai propune probe si de invoca exceptii”
Ma prezint la primul termen de judecata la ora 8:30, intr-un dosar avand ca obiect ordonanta de plata pe NCPC in calitate de creditor si consult dosarul cauzei pentru a lua cunostinta de intampinare in conformitate cu art. 1018 alin 4 NCPC, insa la dosar nu se afla depusa nicio intampinare din partea debitorului. In momentul in care se striga dosarul cauzei grefiera informeaza judecatorul ca intre timp, in timpul sedintei, s-a depus la dosar intampinarea debitorului. Judecatorul imi aduce la cunostinta faptul ca prin intampinare s-a ridicat exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei I. Eu solicit un termen sa iau cunostinta de intampinare pentru a putea raspunde la exceptie si invoc tardivitatea invocarii exceptiei raportat la art.1018 alin 3, art 130 alin 3 si 208 alin 2 NCPC. Judecatorul nu acorda termen si ramane in pronuntare pe exceptie. Dupa doua saptamani se pronunta si admite exceptia motivat de faptul ca intampinarea a fost depusa in termen la posta. De atunci au trecut 2 luni de zile si dosarul nu a fost inregistrat la instanta in favoarea careia a fost declinata competenta.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Exceptia a fost invocata in termen? Pana la primul termen la judecatoria unde a fost declinata competenta pot invoca in calitate de creditor necompetenta teritoriala bazandu-ma pe motivatia de mai sus?
2. Este normal sa dureze atat de mult (2 luni de la pronuntare) inaintarea dosarului la instanta competenta avand in vedere faptul ca e vb de o procedura speciala ce se judeca de urgenta?
3.Pot formula o contestatie la tergiversare?
4. Credeti ca NCPC prin art 1018 alin 4 sau judecatorul incalca dreptul creditorului la aparare?
Ultima modificare: Joi, 4 Decembrie 2014
exoexo, utilizator

Alte discuții în legătură

Invocarea exceptiei necompetentei teritoriale FRD FRD Ca reclamant pina la primul termen de infatisare pot invoca exceptia necompetentei teritoriale ? (vezi toată discuția)
Proces de divort mihaela49b mihaela49b Buna ziua. Eu sunt plecata in strainatate. Anul acesta in februarie cand am fost i tara am deschis proces de divort si am imputernicit avocatul sa ma ... (vezi toată discuția)
Necompetenta de ordine privata Ionutbog Ionutbog Care sunt conditiile de invocare a exceptiei de necompetenta de ordine privata? Va rog sa-mi dati si 4-5 exemple! (vezi toată discuția)