Se poate intenta divorț în România pentru o căsnicie consumata în strainatate (Germania). Domiciliile soților sunt în Germania iar reclamantul are și un domiciliu în România. Bineînțeles că soțul parat nu se va prezenta; el neavând domiciliu în România, poate fi citat în Germania..? O luna jumătate pe an locuiau în Ro la domiciliul soțului reclamant (mătușa mea), trebuie obligatoriu citați martori de la acest domiciliu? Va mulțumesc anticipat!
Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, în situația în care ambii soți au domiciliul în străinătate, iar unul dintre ei a depus cererea de divorț la o judecătorie din țară, faptul că pârâtul nu a invocat necompetența instanței prin întâmpinare nu echivalează cu un acord tacit, acord în sensul art. 915 alin. (2) Cod procedură civilă. La acest articol se prevede: „Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti”. Competența prevăzută la art. 915 este o normă de competență absolută, deci acordul tacit nu este permis.
În speță, nu se poate interpreta că absența invocării excepției necompetenței teritoriale de către pârât echivalează cu manifestarea tacită de voință, în sensul alegerii instanței competente teritorial.
Prin urmare, instanța competentă este Judecătoria Sectorului 5 al municipiului București, întrucât un acord în sens contrar nu există. (Decizia nr. 1250 din 1 iunie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect cerere de divorț)
Divorț
Maryomarian
Bună ziua. Soția mea vrea sa inainteze cererea de divorț in spania . Eu nu sunt deacord pentru că nu vorbesc si nu înțeleg bine limba. Daca ea ... (vezi toată discuția)