avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general achizitie autoturism
Discuție deschisă în Contabilitate în general

achizitie autoturism

Buna ziua,
Ca diriginte de santier ma ocup de verificarea multor santiere de constructii in toata tara.Care sunt conditiile de trecere pe cheltuieli a unui autoturism cumparat pentru deplasari.Combustibilul se poate deduce? Daca da, in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:50, 23 Octombrie 2011
Nu ne-ati comunicat daca este achizitionat pe societate acest autoturism. Reveniti va rog cu amanunte.
Doresc s-o cumpar pe PFA. In functie de raspunsul Dvs. Stiu ca prevedrile codului fiscal 2011 nu permit deducerea cheltuielilor legate de masina (combustibil,revizii,asigurari etc) poate se schimba in 2012.
Sa le luam pe rand.
1. Cheltuielile cu asigurarile, piesele de schimb sunt deductibile.
2. Codul fiscal prevede la art. 21 litera t:

In perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 inclusiv, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi.


Deci va incadrati la exceptii, atata timp cat cheltuielile sunt efectuate in scopul obtinerii de venituri, iar deplasarea se face tocmai in acest scop.

3. In cazul unui autoturism destinat exclusiv transportului de persoane, utilizat exclusiv pentru deplasarea angajatului la locul de desfasurare a activitatii, cheltuielile cu combustibilul si TVA sunt deductibile daca se face dovada ca autoturismul este utilizat exclusiv pentru transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii si doar in situatia in care exista dificultati evidente de a gasi alte mijloace de transport si exista un acord intre angajator si angajat prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport.
Utilizarea exclusiva a autoturismului pentru transportul angajatului va rezulta din foile de parcurs.

Pentru un autovehicul cu greutatea sub 3,5 tone, care poate fi utilizat atat pentru transportul de marfa, cat si pentru transportul muncitorilor persoane (pentru transportul muncitorilor la si de la locul de munca), in general, nu se deduce TVA-ul.

Exceptie fac vehiculele care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.


Societatea isi poate exercita dreptul de deducere aferenta achizitiei autovehiculului si combustibilului destinat utilizarii acestuia in urmatoarele conditii:
- autoturismul este utilizat in folosul operatiunilor prevazute la art. 145 din Codul fiscal,
- pentru taxa datorata sau achitata aferenta autoturismului societatea detine o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155;
- pentru taxa datorata sau achitata aferenta carburantilor deducerea taxei poate fi justificata si cu bonurile fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului.

[ link extern ]

Puteti achizitiona autoturismul si deduce toate cheltuielile daca considerati ca va incadrati la exceptii.
Detailez: Nu alt job.Ma ocup in exclusivitate de dirigentie de santier sau coordonare tehnica in baza unor contracte incheiate cu diversi beneficiari.In acest scop am facut PFA-ul.Am sediul in Satu Mare dar santierele mele sunt in general la mari distante.(de ex in 2011 la Constanta,Bucuresti,Craiova,Oradea,Cluj)si vizitele in santier sunt la cate 3-4 zile.Am facut cca 60000 km pana azi. Anul acesta nu am avut masina pe PFA dar pe 2012 vreau sa iau una noua pe PFA.Amortizarea este pe 5 ani?
Va rog sa-mi spuneti daca dupa parerea Dvs.sunt sau nu un caz "la exceptii"
Multumesc mult.

Va incadrati la exceptii anul acesta. Pentru anul viitor nu va pot garanta ce modificari vor fi aduse Codului fiscal. Eventual reveniti cu intrebari tot in acest topic, la momentul respectiv. Sunt atatea modificari legislative in ultima perioada ca si noi abia reusim sa tinem pasul cu ele. :)

Pentru amortizare trebuie studiat catalogul. Depinde ce masina doriti sa achizitionati, banuiesc ca un turism cu o capacitate de 4-5 locuri si o greutate sub 3,5 tone.
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Achizitie masina pe firma - deductibilitatea cheltuielilor ContSters156394 ContSters156394 Doresc achizitia unui automobil pe firma, care va fi utilizat pentru livrarea de marfuri catre clientii firmei. Este deductibila aceasta cheltuiala si ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea pentru autoturisme saaa saaa Din OUG noua imi poate spune cineva ce anume se deduce legat de autourismele de serviciu? Intr-o parte am inteles ca nu se mai deduce nimic, azi am citit ce ... (vezi toată discuția)
Combustibil,contract locatiune,tva contract locatiune dupa 1 mai 2009??????????? anamariacelik anamariacelik pot fi deduse cheltuielile cu un autoturism luat in locatiune dupa 1 mai 2009?Ma refer la:rata de locatiune,TVA,combustibil si eventualele reparatii sau ... (vezi toată discuția)