avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor!!!Abuz la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor!!!Abuz la locul de munca

Deschid aceasta discutie deoarece am nevoie de cateva sfaturi,sefa noastra ne obliga sa ne luam concediul de odihna dupa bunul ei plac,nu avem dreptul de a ne planifica noi zilele de concediu asa cum este normal,desigur cand i-am spus ca nu suntem de acord cu acest lucru, ne-a spus sa ne semnam demisia daca nu suntem deacord,ce putem face in aceasta situatie?,nu sunt deacord ca alta persoana sa imi planifice mie concediul dupa bunul ei plac,astept sfaturile dumneavoastra.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: anno , utilizator 10:30, 24 Octombrie 2011
ART.148 Codul Muncii:
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.


Probabil la dvs. nu exista astfel de programari.,cum ar fi legal sa existe si atunci s-ar fi evitat incidente ca cel descris.
In absenta acestora,ar trebui ca de comun acord,angajat si conducatorul locului de munca sa stabiliti amiabil data efectuarii co ,pt. a nu produce deficiente in buna desfasurare a activitatii zilnice.(ex. sa nu ramana un schimb descoperit,sa fie asigurat suficient personal cand exista desfacere f. mare,cand exista situatii cu termene limita de rezolvat,etc)
Nu este corect cum procedeaza sefa dvs.caci nu va consulta,dar nici dvs.nu puteti pleca cand doriti in co fara a tine seama de necesitatea de a fi prezenti in unitate intr-o anume perioada.
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
ContSters136493, utilizator
nu sunt deacord ca alta persoana sa imi planifice mie concediul dupa bunul ei plac


Programarea se face de catre angajator tinand cont de buna functionare a unitatii dar si de interesele salariatilor, interese care nu totdeauna pot fi onorate deoarece trebuie respectat lunar un numar de personal care poate merge in concediu fara ca activitatea sa fie peturbata.
Angajatorul consulta salariatul in cazul programarilor individuale dar nu poate accepta sa ramana cu posturi de lucru neacoperite intro anumita luna.
Va sugerez ca impreuna cu colegii dv. sa propuneti sefei o programare, dar sa fie de asa natura incat sa imbinati interesul dv. cu interesul firmei care va asigura locurile de munca numai in conditiile in care are o buna functionare.
Codul muncii:
Art. 148
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
ContSters42179, utilizator
D-na sefa de exemplu mie mi-a dat 3 zile de concediu luna asta,si inca 3 zile in decembrie noi colegi vorbim intre noi cum sa ne luam concediul,si face in asa fel incat nimeni sa nu se super si desigur nici turele sa nu le lasam descoperite,niciodata nu s-a intamplat ca sa avem ture descoperite,dar dn-a sefa nu mai doreste ca sa ne luam concediu 10 zile sau 5 zile consecutiv,nu inteleg de ce, sincer nici ea nu cred ca intelege dar se pare ca na este sefa si impune regulile chiar daca nu sunt legale,de exemplu eu daca imi iau 3 zile de concediu in zilele de luni,marti si mercuri,nu mai am dreptul la cele 2 zile libere din saptamana,adica cele 2 libere pe care le am in mod normal, nu mi se mai acorda daca imi iau 3 zile de concediu deoarece ne-a spus dansa ca furam firma,daca ne luam 3 zile de concediu intr-o saptamana nu mai beneficiem de cele 2 normal,deci practic eu imi iau concediu doar o zi pt ca celelalte 2 sunt zilele mele libere dar care mi se trec ca si concediu,si nu este vorba despre o firma mica,este o firma f mare internationala,nu inteleg cum se poate intampla ca aceasta femeie sa abuzeze de functia ei,suntem disperati nu mai stim ce sa facem.
Art.148 (5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Daca considerati ca va sunt incalcate drepturile sesizati ITM. Acestia vor dispune un control si va vor informa de rezultat si eventuale masuri luate.
Sincer dumneavoastra ce parere aveti,este un abuz ceea ce face dansa?daca reclam firma la itm sigur ma vor da afara,sa imi angajez un avocat si sa intentez proces?credeti ca am vreo sansa de castig?

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna eminence eminence Buna ziua, din cate am inteles codul muncii ne obliga sa ne luam concediu minim 10 zile legate. Mie nu-mi convine deloc, eu prefer sa iau concediul in ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna ContSters304388 ContSters304388 buna ziua, Firma unde lucrez ne obliga sa stabilim zilele pe luni cand dori sa luam concediu, mai mult decat atat, ni se precizeaza ca in perioada ... (vezi toată discuția)