avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de odihna

buna ziua,

Firma unde lucrez ne obliga sa stabilim zilele pe luni cand dori sa luam concediu, mai mult decat atat, ni se precizeaza ca in perioada mai-septembrie nu avem voie sa luam zile de concediu (specificul firmei fiind agentie de turism, si asta ar fi justficarea lor) mai mult decat atat, zilele ramase din 2013 suntem obligati sa le luam pana in luna mai a anului acesta, intrebarea mea fiind, este oare legal sa ni se impuna sa dam planificarea concediului in acest mod?pentru ca eu consider ca in codul muncii nu se impune decat temermenul maxim de 3 luni, nu esti si obligat sa stii de pe acum in ce zile iti vei lua liber, plus de asta, ar putea spune ca asa e decizia lor interna si sa ne oblige?spuneti va rog cum este legal, si cum pot proceda in continuare, care ar fi baza legala dupa care sa imi apar drepturile.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 5 Martie 2014
Art. 148 C.mun.
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Nu este legala impunerea unei perioade in care salariatul sa intre in concediu de odihna, deoarece CO se programeaza in baza unei negocieri individuale sau colective, in functie de caz, nicidecum unilateral dupa preferinta angajatorului.

Se poate sesiza ITM-ul, in acest caz.
astazi am primit o hartie in care se mentioneaza ca trebuie sa luam zilele de c.o. ramase libere din 2013, pana la finele lui mai 2014, si am observat ca aparea un nr de zile de efectuat mai mic decat stiam eu ca am, lipsind doua zile, intreband responsabilul de resurse umane, mi-a spus ca a fost decizia directorului general sa ia din ele, sa il intrebam pe el, nu numai eu sunt in aceasta situatie, ci si alti colegi, ce se poatre face?ei mizeaza ca pe fondul unei scaderi a profitului or sa invoce ca au redus din zilele de co, presupun, sau orice alt motiv stupid, si tuturor le e frica ca daca ii actionam in justitie, sau facem plangeri la itm, pot sa ne invoce criza financiara si sa se razbune sa ne disponibilizeze, ce e de facut in situatia asta?
1. Concediul de odihna nu poate face nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari, iar durata sa nu poate fi redusa sub limita minima legala nici macar cu acordul explicit al salariatului; orice astfel de cesiune, renuntare sau limitare este nula absolut.
Angajatorul este obligat sa ii acorde salariatului intreaga perioada a concediului la care acesta are dreptul legal.

2. Conform art.146 alin.3 C.mun., angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

3. Ce este de facut?
Fie acceptati situatia asa cum doreste angajatoru , fie va luptati pentru drepturile dvs - sesizarea ITM-ului si/sau promovarea unei actiuni in instanta ori prin mediere.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna impus de patron Carmen-Paula Carmen-Paula buna ziua!!! as dori si eu o lamurire privind concediu de odihna!!la noi la munca patronul ne-a trimis o schema cu mai multe luni in care nu se pot lua ... (vezi toată discuția)
Concediul luckyan86 luckyan86 salut!lucrez de 3 ani ca bucatar la un restaurant,in acesti 3 ani nu am avut nici un concediu de odihna,nu am primit nici un leu in plus pentru ca am venit in ... (vezi toată discuția)
Concediu neefectuat, angajatorul nu aproba efectuarea sa ionika ionika salutare si bine v-am gasit problema sta asa: prin natura muncii mele, fac parte dintr-o echipa restransa si lucram pe sezoane, adica nu ne putem lua zile ... (vezi toată discuția)