avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu neefectuat, angajatorul nu aproba efectuarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu neefectuat, angajatorul nu aproba efectuarea sa

salutare si bine v-am gasit
problema sta asa:
prin natura muncii mele, fac parte dintr-o echipa restransa si lucram pe sezoane,
adica nu ne putem lua zile libere dupa bunul plac-teoretic da, dar acordul tacit este ca nu ni le luam in timpul sezonului..in general muncim in avans pentru zilele normal libere si mergem in concediu vara, cu totii o data

pentru vara aceasta, se zvoneste ca nu ne vor acorda concediul de odihna, ne vor chema pentru un proiect suplimentar
noi avem carte de munca 8 ore si drepturi de autor
mentionez ca avem concediu neefectuat si pe 2009, in 2010 nu avem luata nici o zi
am citit pe aici, pe forum, ca angajatorul este obligat sa ne acorde concediul de odihna... daca nu ne aproba cererile, ce putem face?

mentinez ca pe 2010 inafara de luna august si saptamana intre craciun si revelion- pentru care vom munci in avans, noi nu ne putem lua zile libere daca e sa respectam acordul tacit..
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 23:04, 29 Martie 2010
Dreptul la concediul de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariatilor. Acest drept nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntări saulimitări.
Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
Durata efectivă a concediului de odihnă se stabileşte prin contractul colectiv de muncă, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proportional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
Prin exceptie, efectuarea concediului de odihnă în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă. Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariatilor care, într-un an calendaristic, nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Salariatii care lucrează în conditii grele, vătămătoare sau periculoase, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel putin 3 zile lucrătoare.
Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentantilor salariatilor pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediuluinde odihnă sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
În cadrul perioadelor de concediu stabilite prin programări, salariatul poate solicita efectuarea concediului de odihnă cu cel putin 60 de zile anterior executării acestuia.
În cazul în care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea, astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel putin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt. Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioadele în care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu a putut fi efectuat.
Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mică decât valoarea totală a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectivă.
Indemnizatia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care se efectueaza concediul de odihna, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
Indemnizatia de concediu de odihnă se plăteşte cu cel putin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.

Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă, în caz de fortă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului. În acest caz, angajatorul are obligatia: - - de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare revenirii la locul de muncă, precum şi
- eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna teo.madalina teo.madalina Pentru un salariat care nu si-a efectuat integral concediul de odihna, trebuie sa figureze cu acesta efectuat , tinand cont ca compensarea in bani nu este ... (vezi toată discuția)
Concediul luckyan86 luckyan86 salut!lucrez de 3 ani ca bucatar la un restaurant,in acesti 3 ani nu am avut nici un concediu de odihna,nu am primit nici un leu in plus pentru ca am venit in ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna dupa revenirea din concediul de maternitate tsim tsim Buna. Pe perioada aprilie 2008-aprilie 2010 am avut suspendat contractul individ. de munca din cauza concediului pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani. As ... (vezi toată discuția)