avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Buna ziua, din cate am inteles codul muncii ne obliga sa ne luam concediu minim 10 zile legate. Mie nu-mi convine deloc, eu prefer sa iau concediul in "reprize" de cate 5 zile... asta ar trebui sa fie un drept, nu o obligatie. Ce se intampla daca refuz sa-mi iau concediul in acest mod? Pot fi concediat de catre angajator?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:31, 7 Mai 2015
E obligatoriu prin lege sa efectuati o singura transa de 10 zile de CO, restul se pot solicita dupa cum doriti.
Refuzul dvs. nu este motiv de concediere, dar va puneti rau cu angajatorul degeaba.

Codul muncii:

ART. 148
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Nu se intampla nimic, daca angajatorul dvs este de acord cu asa ceva, chiar daca Codul Muncii mentioneaza ca trebuie să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Cunosc multe situatii de acest gen si ITM-ul nu a avut ce sa le faca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna mariayacob mariayacob Buna ziua! Angajatorul meu sustine ca sunt obligata sa fac cererea de concediu pe minim 15 zile ideea este ca eu stiu ca cererea se face exact pe zilele in ... (vezi toată discuția)
Doar o singura zi de concediu Korleone Korleone Buna ziua, am o intrebare: pot sa mi iau o singura zi de concediu de odihna ? Angajatorul mi-a zis ca daca vreau concediu, minimul e de 10 zile conform legii, ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna lala21 lala21 Buna ziua,sunt angajata la [Editat],si am observat ca la aceasta firma concediile se dau cand au sefii chef,de exemplu mie mi s-au dat 5 zile luna aceasta,mi ... (vezi toată discuția)