avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Doar o singura zi de concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Doar o singura zi de concediu

Buna ziua, am o intrebare: pot sa mi iau o singura zi de concediu de odihna ?
Angajatorul mi-a zis ca daca vreau concediu, minimul e de 10 zile conform legii, e adevarat ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Korleone , utilizator 19:23, 31 Mai 2011
Nu este adevarat.
Codul muncii -ART. 143
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Korleone a scris:

Buna ziua, am o intrebare: pot sa mi iau o singura zi de concediu de odihna ?
Angajatorul mi-a zis ca daca vreau concediu, minimul e de 10 zile conform legii, e adevarat ? MultumescConcediul de odihna poate fi luat in transe, existand obligatia legala ca una din aceste transe sa fie de minim 10 zile lucratoare. Nicaieri nu scrie ca este prima sau ultima transa de concediu.
Art.148 alin.5 din Codul Muncii prevede ca: "În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt."
Aceasta inseamna numai o interdictie data angajatorului de a fragmenta atat de mult planificarea si acordarea concediilor, incat angajatului sa-i fie permisa efectuarea a 10 zile consecutive intr-un an, iar in niciun caz o interdictie de a acorda mai putin de 10 zile la solicitarea angajatului!
Explicati aceasta intentie a legiuitorului ca fiind modul corect de interpretare a prevederii legale, mod pe care trebuia sa-l inteleaga si angajatorul dvs., singur.
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2011
ContSters36411, utilizator
Ok. Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programare concedii rrramor rrramor Buna ziua, va rog sa imi spuneti unde se regaseste obligativitatea angajatorului de a solicita programarea concediilor de odihna. Care este perioada in care ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna mariayacob mariayacob Buna ziua! Angajatorul meu sustine ca sunt obligata sa fac cererea de concediu pe minim 15 zile ideea este ca eu stiu ca cererea se face exact pe zilele in ... (vezi toată discuția)
Programare concediilor de odihna pt. anul 2012 mogadaniel2000 mogadaniel2000 Buna ziua ! Lucrez intr-o firma si administratorul firmei ne-a comunica ca trebuie sa ne facem programarea concediilor de odihna pentru anul 2012, insemnand ... (vezi toată discuția)