Stimati cunoscatori ai legii.
As dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu o proplema care pentru mine este oarecum delicata (pt. ca nu am mai fost in aceasta situatie ) si anume :
Dupa decesul tatalui meu care a fost in urma cu 6 ani , ne-am prezentat la un birou notarial cu mama si fratii pentru a se face succesiunea . La succesiune nu am avut de impartit cu fratii absolut minic pt. ca tatal nu avea nici un fel de bun (mobile sau imobile)
Totusi dupa 6 ani de la decesul tatalui meu primesc o instiintare de plata catre o firma de recuperare in care mi se comunica ca am de platit 17.400 lei pe numele decedatului.Ulterior am aflat ca unul dintre frati intradevar a beneficiat de de acest imprumut facut de catre tatal meu
( fara garantii imobiliare ) in urma cu 7 ani si urma ca el sa-i plateasca ratele pentru credit.Fapt ce nu s-a intimplat.Sunt amenintata de catre firma recuperatoare ca vom fi executati silit daca nu platesc suma respectiva, lucru care nu-mi convine din moment ce nu eu am beneficiat de acel credit.Nedumerirea mea este urmatoarea:
Cum poate sa fie de restituit o suma asa exagerata la un credit de maxim 1000 lei ?
Cum pot sa fac (sau sa facem) sa raspunda fratele care a beneficiat de acel credit si de care era in cunostinta de cauza ?
Daca vor lua apartamentul in care locuiesc cum mama mea (fiind proprietara) ?
Mentionez faptul ca fratele are adresa de domiciliu la adresa la care locuiesc cu mama.
Societatile e recuperare sunt foarte agresive si de cele mai multe ori ocolesc adevarul.
In primul rand trebuie vazut daca nu s-a implinit termenul de prescriptie, care curge de la data primei rezilierii contractului cred ca de la a doua rata neplatita.
In al 2-lea rand eu zic ca o eventuala executare silita va fi imposibil de facut in conditiile in care nu s-a dezbatut succesiunea si chiar si asa va fi greu.
In concluzie eu zic sa nu va alarmati. V-eti mai primi hartii si telefoane multe insa fara sa se intreprinda nimic efectiv pentru ca nu au ce.
Daca totusi se incepe o executare silita pe numele dumneavoastra atunci trebuie facuta neaparat o contestatie la executare insa va recomand sa angajati un avocat.
Pentru fiecare rata a creditului curge un termen de prescriptie de 3 ani de la data scadentei acelei rate. Daca s-a implinit termenul de prescriptie, nu va faceti griji , suntt numai amenintari ale firmei de recupeare.
In cazul in care nu s-a implinit termenul de prescriptie, acea datorie intra in masa succesorala si va fi suportata de toti mostenitorii proportional cu cota de mostenire ce le revine. Daca nu ati facut succesiunea, mergeti la notar si acceptati succesiunea sub beneficiu de inventar, astfel incat sa raspundeti pentru datorie numai in limita activului mostenit.
In privinta sumei, solicitati lamuriri fimei de recuperari cu privire la compunerea acesteia, debit, dobanzi penalitati, mod de calcul, etc.
Puteti cere partajarea pasivului, cu consecinta atribuirii acestuia fratelui care a beneficiat de credit.
Verificati si daca nu a intervenit prescriptia extinctiva. Solicitati sa vi se prezinte si modalitatea de calcul a penalizarilor, pentru ca este absurd ca un credit de 1.000 lei sa ajunga la 17.400 lei.
Cum pot afla si unde despre acel termen de prescriptie ? Cat despre succesiune cred ca asta s-a facut imediat la 2 saptamini dupa deces. In momentul in care s-a intocmit certificatul de deces al tatalui mi s-a comunicat de la primarie la care birou notarial trebuie sa ne prezentam pt. pentru succesiune. Fapt ce s-a si intimplat. La acea succesiune nu-mi aduc aminte sa ne fi intrebat daca are si datorii , numai bunuri mobile si imobile.
Credit neachitat
anna1234
Buna ziua!
Sotul meu a beneficiat de un credit bancar in anul 2007 (pe o perioada de 10 ani. Din cauza unor probleme financiare, din anul 2008 nu a mai avut ... (vezi toată discuția)