avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua
Am si eu o mare dilema si sper ca, cu ajutorul cuiva competent voi reusi sa ma lamuresc.
In urma decesului tatalui meu,in luna ianuarie a acestui an,eu si fratele meu am mostenit un apartament,in Craiova.Cum fratele meu locuieste in Bucuresti si cum eu sant stabilit in Belgia,am hotarat de comun acord sa punem in vanzare acest apartament.
Dar iata ca santem la sfarsitul lunii octombrie si nu reusesc sa ajung la o intelegere cu fratele meu,care ma ignoreaza si evita orice discutie in ceea ce priveste vanzarea acestuia.Nu inteleg de ce procedeaza asa,mai ales ca nu si-a manifestat in nici un fel dorinta de a pastra acest apartament.
Intrebarea mea este: care este calea legala prin care pot accelera vanzarea apartamentului,fara acordul fratelui meu,care nu se manifesta in nici un fel in acest sens????
VA MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNSURILE D-VOASTRA#-o
Cel mai recent răspuns: maria3000 , utilizator 22:15, 27 Septembrie 2008
Va puteti adresa instantei de judecata , in speta judecatoriei din raza teritoriala unde este situat bunul imobil , si atunci puteti cere instrainarea bunului indiviz , cu obligatia dvs de a-i plati o sulta , o suma de bani , fratelui dvs.
In lipsa acordului sau de vointa , nu se poate dispune intstrainarea bunului prin vanzare cumparare.
Daca s-a dezbatut mostenirea dupa tatal dvs si s-au stabilit mostenitorii si cotele ce le revin din masa succesorala, atunci puteti introduce in instanta o actiune de iesire din indiviziune.
Va multumesc pt raspuns.
Singurii mostenitori legali santem doar noi.Ce implica,pentru mine,aceasta iesire din indiviziune?
Ieşirea din indiviziune se poate realiza fie prin atribuirea bunului unuia dintre copartajanţi (la cererea sa), cu obligarea plăţii unei sulte către celălalt copartajant, fie prin vînzarea bunului (prin găsirea de către copartajanţi a unui cumpărător sau prin licitaţie) şi împărţirea preţului.

Fratele nu se poate opune acţiunii. Potrivit Codului civil, nimeni nu poate fi ţinut în indiviziune.

Liviu S.Bordaş

Buna seara tuturor!!!
Am si eu o problema personala si va rog sa ma ajutati cun sfat. ca sa intelegeti exact problema, va voi spune situatia exacta chiar daca nu prea este frumos: eu am un frate care care cam toata viata i-a placut sa ia de lamine si de la mama ca si cum totul i se cuvine. anul acesta m-am suparat si i-am cumparat o casa la tara (jud.arges) unde el statea cu chirie impreuna cu familia lui. nu este cine stie ce dar este un acoperis. aceasta am lasat-o pe numele meu de teama sa nu o vanda in caz ca....asa ii vine lui. acum urmeaza problema. eu stau cu mama mea,nu sunt trecuta pe contract,am doar domiciliul aici. fratele meu are adresa in alta parte. acum, in cazul in care mama (Doamne fereste moare inaintea mea), pana reusesc eu sa fac succesiunea (depinde de bani), vreau sa stiu daca fratele meu poate veni sa stea aici fara acordul meu. ca sa merg la notar sa faca testament am inteles ca ne costa o groaza de bani si nu am acum, probabil ca in viitor voi reusi sa am dar....deocamdata vreau sa stiu daca fratele meu ma poate obliga sa ii deschid usa pana cand reusim sa facem celelalte acte urmatoare decesului. ma gandeam eu singura la ceva: el zice sa ii trec casa de la tara pe numele lui dar eu am zis ca fac asta doar daca imi da semnatura la notariat ca renunta la apartament. exista aceasta posibilitate?
Va multumesc anticipat pentru rabdare si ajutor!

Alte discuții în legătură

Lntrebare succesiune iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune buna ziua, - bunica mea necasatorita a decedat si tatal meu (fiu unic) a devenit mostenitor unic al apartamentului bunicii; - tatal meu a decedat, cine ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)
Mostenire incurcata leusan leusan Cum se poate proceda in urmatoarea situatie,pentru a evita niste costuri inutlie,si mai ieftin din punct de vedere financiar? Este vorva despre urmatoarea ... (vezi toată discuția)