Cum se poate proceda in urmatoarea situatie,pentru a evita niste costuri inutlie,si mai ieftin din punct de vedere financiar?
Este vorva despre urmatoarea problema.a doi frati ,buni.
In anul 2000 decedeaza tatal, raman cei doi si mama lor.De inormantari,pomeniri,locuri de veci,creuce de marmura,..etc...etc..se ocupa numai un singur copil pe banii sai,fara a fi sprijinit de mama si celalat frate care locuiestre in casa cu mama.Atat mama cat si celalat frate au posibilitati financiare daR REFUZA.
nu se face dezbaterea succesiunii.Intre timp mama se imbolnaveste .Este ingrijita tot de fratele care se ocupa de inmormanarea tatalui.
in anul 2010 decedeaza si mama.Si de aceasta data se ocupa tot fratele , NU cel nu locuia cu mama in casa., desi ii lua pensia mamei.In perioada 2006-2009 fratele ce locuia in casa aduce imobilul intr-o stare jalnica.Practic nu se intereseaza de nimic(tavanele cazute ,acoperisul rupt,mobilier devastat.....etc.
Fratele ramane in continuare in casa dar nu se ocupa de nimic.nu contribuie la fel ca prima dat ,nici nu vrea sa participe fizic la pomenirile mamei,nimic.
Fratele care nu locuia in casa a acceptat succesiunea mamei in termenul de 6 luni.S-a dezbatrut succesiune mamei pe anumite terenuri far a se dezbate si pe casa.(casa este cumparata cu tatal decedat)
Intre timp fratele sa- denumim de buna credinta a aflat ca fratele celalat impreuna cu mama au datorii facute in numele mamei,impozite neachitate,rate la banci...de cca 11.800. ron.Fratele ce sta in casa refuza sa plateasca ,plateste doar energia electrica.
Ce poate face fratele de buna credinta pentru a nu plati datoriile facute pratic de fratele sau si copii lui ,in numele mamei,si nici nu doreste sa-li cedeze partea sa de mostenire
Poate da o declaratie notarial ca nu a locuit acolo de peste 25 de ani si in aceasta perioada a stat numai fratele sau cu mama si tatal sau?Care sa-l ajute intr-un fel la dezbaterea succesiunii?
Cu fratele care sta in casa nu se poate intelege ,acesta a degradat practic totul si mai nou a pus si de unul singur casa in vanzare(fara a fi mostenireadechisa),fratele de buna credinta nu doreste acest lucru.
Nu mai are toate documentele justificative (chitante de la tata,si nici pe toate de la mama )dar sunt foarte multi martori care stiu ca a facut aceste lucruri ,inclusiv socrii sai,si persoane care stiu ca nu a locuir pe peste 25 de ani acolo si ca el s-a ocupat de tot.
Ce poate face,ca eventual sa nu mai ajunga in instanta?
nu are cum sa evite instanta, mai ales ca nu exista intelegere intre mostenitori.
cei doi frati mostenesc si activul ( casa ) si pasivul mostenirii ( datoriile facute de mama ). cheltuielile cu inmormantarea mamei sunt si ele in pasivul mostenirii, fratele ce a suportat aceste cheltuieli, poate pretinde de la fratele sau, jumatate.
Da dar la dezbaterea succesiunii si iesirea din indiviziune va primi fiecare1/2 si va fi obligat tot in acest procent la plata datoriilor.Tocmai ca nu se doreste sa se ajunga ca fratele de buna credinta sa fie obligatla plta de 1/2 a datoriilor fiindca nu-i corect.
"fratele celalat impreuna cu mama au datorii facute in numele mamei,impozite neachitate,rate la banci...de cca 11.800. ron.Fratele ce sta in casa refuza sa plateasca ,plateste doar energia electrica".
impozitul se plateste de proprietar sau proprietari si apoi de mostenitorii acestora, nu are legatura cu statul in casa.
apoi, daca datoria la banca e a mamei, la fel.. va fi platita de mostenitori.
primul afectat va fi tot fratele "cel bun"... pt ca a acceptat expres mostenirea
Mostenire
silviu
pentru 2 mostenitori in care unul a suportat singur sarcinile mostenirii pentru ambii parinti(inmormantari,pomeniri ,locuri de veci,spitalizari, etc...)celalat ... (vezi toată discuția)