avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lamuriri privind diurna si alte cheltuieli cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lamuriri privind diurna si alte cheltuieli cu deplasarile in strainatate

Buna ziua,
V-as ruga sa ma ajutati sa lamuresc niste aspecte legate de diurna externa si cheltuielile cu delasarile in strainatate. Tin sa precizez ca firma desfasoara in principal activitatea de transport intracomunitar de marfa pe zona de vest a Europei. Aici vorbim despre diurna soferilor si diurna mea in calitate de coordonator logistica in teritoriu si administrator al societatii. Pentru o mai buna coordonare si control al camioanelor m-am mutat de curand in nordul Italiei intr-un nod de legatura important pentru transportul pe care il efectuam. Ceea ce m-ar interesa este daca precizarile de mai jos sunt in continuare valabile si se pot aplica in masura in care le prezint:
1). In ce masura se pot deconta cheltuielile cu chiria lunara pe care o platesc aici (500 de euro)?. Conform HG 518/ 10.07.1995, (versiune consolidata ulterior in 2006) se precizeaza la art9. Alin3 : “În situaţia în care cazarea nu poate fi asigurată la unităţi hoteliere sau altele asemenea, personalul poate să închirieze şi locuinţe, însă cu plata unei sume în limita a 75% din plafonul de cazare.” Vreau sa stiu daca eu pot in baza documentului justificativ de aici si anume contractul de inchiriere intocmit pe numele meu, sa decontez o parte din aceasta suma ( 375 euro in cazul de fata )
2) Dat fiind ca plata diurnei se poate face atat in lei cat si in valuta sub forma de avans vreau sa stiu daca imi pot plati aceasta indemnizatie prin transfer online din contul de euro al firmei in contul personal de euro pe care il am deschis la o banca din Italia, deoarece aceasta operatiune nu este acceptata in sistem online catre contul personal de euro din Romania datorita legislatiei in vigoare.
3) De curand s-a pus problema impozitarii diurnelor. Nu stiu daca deocamdata s-a aprobat ceva in acest sens. Era vorba de scaderea plafonului pentru societatile comerciale la nivelul institutiilor publice, in acest caz pe tarile tranzitate nivelul fiind de 35 de euro. Insa societatile comerciale puteau aplica coeficientul de 2.5, care ducea la deducerea si neimpozarea unei sume de maxim 87.5 euro pe zi. Stiu ca se propusese excluderea acestui coeficient si limitarea la nivelul plafonului minim pe tara pentru institutiile publice, adica doar 35 de euro. As vrea sa stiu daca asa a ramas forma finala a proiectului si cand ar trebui sa intre in vigoare?
Va multumesc anticipat pentru orice raspuns edificator.
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2011
davidc, utilizator

Alte discuții în legătură

Decontare transport DIANA  IONELLA DIANA IONELLA sediul angajatorului este in Bucuresti, salariatul este sofer si este din vaslui; societatea il trimite in Italia pentru a deplasa chipurile un camion dintr-un ... (vezi toată discuția)
Diurna pentru extern scania scania Servus tuturor! Exista obligatia unei diurne minime pentru deplasare in UE ? Cat este cuantumul minim pentru un sofer profesionist care lucreaza in UE cel ... (vezi toată discuția)
Problema juridica a diurnei externe - lamurirea minimului obligatoriu! davidc davidc As dori sa cer parerea si modul in care d-voastra - avocati, consilieri juridici sau contabili, considerati ca ar trebui solutionata problema legata de ... (vezi toată discuția)