Conform art. 8 din Legea nr. 307/2006 , în cazurile de forţã majorã determinate de incendii, persoanele fizice şi juridice care deţin, cu orice titlu, terenuri, construcţii, instalaţii tehnologice sau mijloace de transport au obligaţia sã permitã necondiţionat utilizarea apei, a materialelor şi a mijloacelor proprii pentru operaţiuni de salvare, de stingere şi de limitare a efectelor incendiilor produse la bunurile proprii ori ale altor persoane.
Neîndeplinirea de cãtre persoanele fizice şi juridice a obligaţiilor ce le revin în situaţii de forţã majorã determinate de incendii, prevãzute la art. 8 sancţionează cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
În prezent nu este prevăzută în legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor posibilitatea ca persoanele fizice şi juridice, care permit forţelor de intervenţie să utilizeze bunurile proprii pentru limitarea efectelor incendiilor produse la bunurile altor persoane, să fie despăgubite de către persoanele din vina cărora s-a produs incendiul respectiv.
În practică au fost întâlnite situaţii în care echipelor de intervenţie le-a fost refuzat accesul la sursele de apă de către societăţile comerciale, întrucât incendiile la care interveneau echipajele ISU erau la alte persoane fizice sau juridice, iar prin utilizarea apei în aceste condiţii li se creea lor un prejudiciu material.
Ce sistem de recompensare, pentru persoanele fizice sau juridice care pun la dispoziţia forţelor de intervenţie propriile bunuri, vedeţi aplicabil la situaţiile prezentate anterior ?
cred ca ar trebui sa discutam "principiul" in sine, nu valoarea prejudiciului. adica legea ma obliga sa pun la dispozitie un bun propriu, dar nu prevede in ce fel pot fi despagubit. poate ca exemplul cu apa nu este cel mai potrivit, dar sa presupunem ca mi se cere sa pun la dispozitie mijlocul meu de transport - un autovehicul. si din aceasta cauza eu nu mai ajung la o intalnire de afaceri deosebit de importanta, si pierd un contract care mi-ar fi adus in urmatorii 5 ani un profit de 100.000 euro. si, colac peste pupaza, cei ce mi-au luat masina, au la randul lor ghinion si dau cu ea intrun pom si o fac praf. si masina nu are casco. sunt doar niste presupuneri, dar intrebarea e ce facem?
in subiectul supus dezbaterii se spune ca nu exista nimic stipulat in legislatie prin care sa pot fi despagubit de persoana din vina careia s-a produs incendiul. eu cred ca normal ar fi sa ma despagubeasca pompierii, isu, sau orice alt organ care s-a folosit de bunul meu in situatia respectiva, si cum isi recupereaza ei paguba de la cel ce a produs incendiul, nu mai e treaba mea.
eu cred ce intra in joc legea generala despre proprietatea privata si dreptul la expropiere din cauza utilitatea publica, adica se poate cer despagubire. Respect la alte situatiile aduse de biohelix, sunt exemple de vina. Adica despagubirea din fapte extracontractuale, care produce prejudicii pe tert.
Inteleg ca in cazurile de forţa majora determinate de incendii, persoanele fizice şi juridice care deţin, terenuri, construcţii, instalaţii tehnologice sa le puna la dispozitie pentru operaţiuni de salvare, de stingere şi de limitare a efectelor incendiilor, dar consider ca mijloacele de transport ca de exp. autoturismele nu au ce cauta in categoria bunurilor care sa fie puse la dispozitia echipelor de intervenţie, acesea din urma fiind obiecte pe care trebuie sa le aiba in dotare formatiunile de interventie, iar lipsa acestora dela locul de interventie nu poate justifica invocarea fortei majore.
Interventia ISU la o persoana fizica este gratuita , la o persoana juridica este contracost .
Atata timp cat pompierii sunt chemati ptr a salva un dezastru , nu cred ca ei ar trebui sa plateasca vreo despagubire , chiar daca se folosesc de " bunurile " altor persoane , iar celui care s-a distrus o " agonie " de viata , ce mai poate sa dee la cei care pun la dispozitie anumite bunuri .
Daca " te " gandesti la o astfel de recuparare - chiar daca ai vreun prejudiciu - cred ca o faci din interes propriu si nu s-o ajuti pe cel nevoiasi .