avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire unchi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire unchi

Unchiul meu din partea mamei a decedat , iar sotia dansului ( matusa mea) a decedat la interval de 2 saptamani. Unchiul si matusa nu au avut copii, iar matusa nu are frati, surori.Ei detinueau un apartament cu titlu de proprietate comun,pe numele lor. Eu fiind unicul nepot al unchiului meu , ruda de sange, ce anume mostenesc? Din moment ce unchiul meu a decedat primul, si in ipoteza in care a lasat prin testament toate bunurile sotiei lui, am dreptul de a mosteni dupa dansa?
In acest caz cine mosteneste bunurile matusii?


Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 13:39, 27 Octombrie 2011
Dvs deschideti dezbaterea succesiunii. Statul va fi reprezentat de Ministerul de Finante prin Directia Generala a Finantelor Publice.
In cazul in care avem si o proprietate care a apartinut un sfert unchiului meu si restul pe numele meu, sfertul acela cui ramane , daca nu se gaseste testament si sunt rude de gradul unu?rudele matusii au dreptul la acest sfert de proprietate pe care unchiul din partea mamei l-a mostenit de la parintii lui ? Multumesc
Daca acel sfert este mostenit de la parinti este bun propriu. Insa si matusa dvs avea parte prin mostenire la acel sfert, si se retransmite mostenitorilor acesteia.
In cazul in care nu exista testament, si apare si mostenitor din partea matusii decedate( care nu a cules mostenirea pentru ca a decedat) atunci cat la suta imi revine mie din apartamentul pe care l-a avut proprietate comuna cu sotu(unchiul meu din partea mamei) si cat la suta revine mie din sfertul pe care il avea unchiul din casa mostenita de la parintii lui( restul de 3/4 e pe numele meu ) ? Iau jumatate din aceste proprietati sau iau mai putin?
Multumesc anticipat.
Din apartamentul proprietate comuna al celor doi se va lua cota de bun comun al unchiului dvs 1/2 care se va imparti pe jumatate intre dvs si sptia care la acel timp nu decedase. Asa se calculeaza, fiind vorba de succesiuni succesive. Deci din aprtament veti lua 1/4, matusa 1/4. Apoi din casa mostenire a unchiului dvs chiar daca e bun propriu intra in masa succesorala si acea cota de 1/4 se va imparti tot pe jumatate intre dvs si matusa. Adica tot 1/4 fiecare.
Deci posibilii succesibili ai matusii vor culege partea dansei de mostenire 1/4 din apratment si 1/2 cota dansei ca bun comun din apartament si 1/4 din casa mostenita de unchiul dvs. Mostenire prin retransmitere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune după mătușa niece24 niece24 Am o întrebare legată de succesiune. Mătușa mea (sora mamei) a decedat în urma cu mai mult de un an. Nu s-a inceput succesiune pentru ea după deces din ... (vezi toată discuția)
Succesiune prin testament mihaela_hody mihaela_hody Matusa mea mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile ce se vor afla dupa decesul ei .In acel moment avea un apartament dupa divortul de ... (vezi toată discuția)
Despre dreptul la succesiune si testament gregh gregh Buna ziua. Inainte de a va pune intrebari sa va prezint situatia: Sint unicul nepot \"natural\" (eu nemaiavind frati) al unei matusi - care este sora mamei ... (vezi toată discuția)