avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune după mătușa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune după mătușa

Am o întrebare legată de succesiune. Mătușa mea (sora mamei) a decedat în urma cu mai mult de un an. Nu s-a inceput succesiune pentru ea după deces din mai multe motive (pandemia unul dintre ele). Soțul supraviețuitor (unchiul meu) a decedat în urma cu putin peste un an. Nu au avut copii și nu au avut nici unul făcut testament. Din partea mătușii mele suntem patru nepoți moștenitori, doi în străinătate după sora și doi în România după frate. Pe partea unchiului (soțul mătușii) sunt alți moștenitori deci bunurile lui și partea din bunurile comune se vor discuta pe acea linie, asta înțeleg. Din partea mătușii noastre după mama, la notar anul trecut ni s-a spus ca se va face succesiunea în același timp pentru amândoi (unchiul și mătușa). Deci între noi patru nepoți vom avea drept de succesiune pe partea corespunzătoare din bunurile deținute în comun de mătușa noastră și ce ar fi fost doar pe numele ei (nu este vorba de mult pentru ca ultima locuință unde au locuit era doar pe numele unchiului). Noi nepoții din străinătate suntem în contact cu notarul din România la care s-a deschis dosarul (de către rudele din România) și am cerut sa ni se spună ce trebuie sa aducem și sa facem ca sa participam la succesiune. Dar nu am mai auzit nimic de o vreme desi am insistat. Ce putem face ca sa ne asiguram ca nu suntem 'uitați'? Nu este vorba de valori (poate nici suficient cât sa ne acopere cheltuielile de deplasare!) dar este vorba de principiu.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:14, 17 Februarie 2024
In primul rand, pentru faptul ca matusa s-a stins prima, sotul supravietuitor al dansei/unchiul dvs, culege o parte din mostenirea lasata de matusa dvs, asa incat va diminueaza partea. Unchiul, cat a fost in viata, si a supravietuit decesului matusii, culege atat din bunurile comune, cat si din bunurile proprii ale matusii.
Mai departe, cei care vor veni la mostenirea unchiului, nepotii lui pe linie de sange, practic vor culege din bunurile matusii dvs. Adica, vor veni in concurs cu dvs. (nepotii matusii).
Da, este corect ce v-a spus notarul in sensul ca mostenirile se pot dezbate deodata si succesiv.
Ca sa nu fiti uitati, ca sa folosesc exprimarea dvs., mergeti la notar si dati o declaratie de acceptare a mostenirii (chiar daca a trecut un an de la deces, asta nu inseamna ca opereaza automat decaderea din drepturile succesorale).
Apoi, ca varianta, incepeti demersurile pentru dezbaterea mostenirii pe cale notariala.
Si ca ultima varianta, deschideti actiune in instanta. Ultima solutie si cea mai proasta, bineinteles.
Desigur, luati legatura cu un avocat (asa cum plangea cineva intr-o speta cu imparteala).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire unchi raluca-e raluca-e Unchiul meu din partea mamei a decedat , iar sotia dansului ( matusa mea) a decedat la interval de 2 saptamani. Unchiul si matusa nu au avut copii, iar matusa ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune colaterali privilegiati Succesiune Succesiune Buna ziua Matusa sotului meu a decedat in 2008, avand ca mostenitori sotul supravietuitor, 2 surori si 4 nepoti(printre care su sotul meu) de la un ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua, am o intrebare. Unchiul meu a decedat acum 24 ani, iar mama mea a decedat la trei luni dupa unchi, in casa raminind sotia lui ei neavind copii. ... (vezi toată discuția)