avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... carte de rezidenta
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

carte de rezidenta

buna ziua. Am cateva intrebari legate de acordarea cartii de rezidenta.. In decembrie vreau sa ma casatoresc cu iubitul meu cetatean din bangladesh dar care este student si are si un loc de munca in cipru. El a mai fost in romania cu viza de scurta sedere. Vreau sa stiu cee act i se elibereaza automat, desigur prin depunerea cererii ( permisul de sedere permanenta sau cartea de rezidenta ??)in urma casatoriei cu mine, cetatean roman. Stiu ca in vederea obtinerii acestui act se sustine un interviu si vreau sa stiu cam cat dureaza pana se acorda acest act, pentru ca el nu poate sta f mult in romania pentru ca viza nu ii permite si el si lucreaza acolo. Astept un raspuns. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 19:00, 25 Octombrie 2011
Daca este in Romania in baza unei vize de turist va trebui sa se intoarca in Cipru unde sa ceara alaturi de dvs.viza pentru reintregirea familiei. Se elibereaza in baza certificatului de casatorie si este gratuit.

Ulterior, daca doreste sa isi stabileasca resedinta in tara va putea sa ceara cartea de resedinta. Pentru aceasta se va realiza un interviu intre soti si controale la resedinta pentru a vedea daca este o casatorie reala sau de convenienta.
Daca doriti sa va casatoriti in RO el are nevoie de invitatie pentru a obtine viza de intrare.
Dupa ce v-ati casatorit nu trebuie sa se intoarca in tara de origine. Veti depune un dosar la Oficiul Roman de Imigrari. In urma verificarilor – considerandu-se casatoria una reala - va primi permis de sedere: 2 ani daca nu aveti copii, 5 ani daca aveti copii.

Ca timp dureaza toate acestea… nu prea se poate aprecia: daca are la el toate actele necesare pentru casatorie, depinde la ce data veti fi programati pentru casatorie, disponibilitatea celor de la ORI si altele…
vreau sa precizez ca noi dorim dupa casatorie sa plecam in cipru, acolo unde el este inca student si este si angajat. dupa absolvirea facultatii, in luna iunie, el isi va pierde dreptul de sedere legala pe teritorul ciprului.vreau sa stiu daca el va sta legal in cipru in urma casatoriei cu mine si daca va avea dreptul la libera circulatie in romania sau in oricare alta tara UE. deci deocamdata nu dorim sa stam impreuna in romania ci in cipru, si vrea doar sa poata veni in tara fara a mai avea nevoie de viza. daca depunem actele pentru rezidenta in ro, vom putea sa locuim in cipru ?
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2011
iu2llia, utilizator
Dupa ce va casatoriti in Romania mergeti si va faceti direct acolo rezidenta. Sotul va putea calatori pe teritoriul UE fara viza DOAR alaturi de dumneavoastra. Nu poate merge in statele UE singur fara viza.
Dupa casatorie trebuie sa urmati procedura descrisa mai sus – astfel el va avea drept de sedere pe teritoriul RO, fiind casatorit cu un cetatean roman. Va obtine dreptul de sedere in Cipru alaturi de dv – conditia este ca dv sa aveti acest drept, pentru ca exista dispozitii legale care trebuie respectate si de cetatenii UE – dv trebuie sa aveti acolo un loc de munca, de exemplu – altfel aveti dreptul sa ramaneti (legal) 3 luni, sa reveniti in RO si iar sa plecati…


Copy-paste:
Dreptul de rezidenta pentru mai mult de 3 luni (art. 7–15 din Directiva 2004/38/CE)
Un cetatean al Uniunii, deci si un cetatean roman, poate ramane pentru o perioada mai mare de 3 luni pe teritoriul unui alt stat membru, daca indeplineste una dintre urmatoarele conditii:
este angajat sau desfasoara o activitate independenta (pfa); are suficiente resurse si asigurare medicala, astfel incat sa nu devina o povara pentru serviciile sociale ale tarii in care doreste sa rezideze (nu este stabilit un cuantum minim, dar se vor lua in considerare situatia personala a cetateanului in cauza); este inscris intr-o institutie de invatamant sau de instruire vocationala sau este student si are o asigurare medicala si asigura autoritatile nationale ale statului in care vrea sa rezideze, printr-o declaratie sau prin mijloace echivalente, ca nu va deveni o povara pentru serviciile sociale ale statului in cauza; este membru al familiei unui cetatean al Uniunii, chiar daca nu are cetatenia unui stat membru, si calatoreste impreuna cu acesta, cu indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute la punctele de mai sus.
Cetatenilor Uniunii nu li se cere sa aiba documente de rezidenta. Totusi, in cazul unei rezidente pentru o perioada mai mare de 3 luni, statele membre pot cere ca cetatenii unui alt stat membru al Uniunii sa se inregistreze la autoritatile competente intr-o perioada care nu poate fi mai mica de 3 luni de la data intrarii pe teritoriul statului pe care vor sa rezideze pentru o perioada mai mare de 3 luni.
Aflati mai multe aici:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viza dawoodyad dawoodyad sunt casatorita de 3 ani cu cetatean pakistanez are carte de rezidenta in cipru si certificat de casatorie din romania am fost impreuna in romania anul trecut ... (vezi toată discuția)
Dobindirea cartii de identitate cetatean strain lilianagabriela lilianagabriela Sint casatorita de 1 an cu un cetatean strain( Syria) .Casatoria a avut loc in Cipru, dar am obtinut de la Ambasada Romaniei si certificatul de casatorie ... (vezi toată discuția)
Un albanez care a obtinut rezidenta romana poate sa mearga in ue? 88ana 88ana Sunt casatorita cu un cetatean albanez si am optat pentru rezidenta pe teritoriul Romaniei. Dupa obtinerea rezidentei putem merge in Italia fara viza? dar in ... (vezi toată discuția)