avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... dobindirea cartii de identitate cetatean strain
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

dobindirea cartii de identitate cetatean strain

Sint casatorita de 1 an cu un cetatean strain( Syria) .Casatoria a avut loc in Cipru, dar am obtinut de la Ambasada Romaniei si certificatul de casatorie romanesc.Locuim si lucram in Cipru , avem permis de munca, asigurare.El poate dobindi ca si mine carte de identitate sau pasaport?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:05, 23 Martie 2012
El nu poate dobandi nici carte de identitate româneasca si nici pasaport românesc pentru ca nu este cetatean român. Poate dobandi cetatenia romana daca rezideaza 5 ani consecutivi in România.
Dar daca dorim sa plecam in alta tara din UE el are nevoie de viza pentru tara respectiva?
Nu, pentru ca e membru de familie unui cetatean UE.
nefiind cetatean al unei tari UE faptul ca este casatorit cu dvs nu il scuteste de viza, el va fi obligat sa aiba viza chiar si cand vine in Romania, daca ii faceti drept de rezidenta in Romania nu ii va mai trebui viza pt Romania dar pt celelalte tari da
@carmengutu


Puteti intra in Romania fara viza daca va regasiti in una dintre urmatoarele situatii:
[...]
- detineti un permis valabil de sedere permanenta intr-un stat membru UE/SEE;

[ link extern ]

sau

Membrul de familie este scutit de la obligativitatea obţinerii vizei dacă îndeplineşte cumulativ 2 condiţii:
- dacă însoţeşte un cetaţean al Uniunii Europene [...]
- dacă deţine un document valabil, care atesta rezidenţa pe teritoriul unui alt stat membru în calitate de membru de familie al cetaţeanului UE/SEE sau al Confederaţiei Elveţiene pe care îl însoţeşte sau caruia i se alatura pe teritoriul României.

[ link extern ]

Utilizatoarea a scris:
Locuim si lucram in Cipru , avem permis de munca, asigurare

Faptul ca sotul doamnei are permis de rezidenta in Cipru (stat membru UE] ii da dreptul de a intra, insotit de dansa, pe teritoriul oricarui stat membru UE.
Cu sederea e alta treaba, nu confundati viza de intrare cu permisul de sedere.


@lilianagabriela
Daca prin ''plecarea in alta tara'' v-ati referit doar la calatorie / vizita, sotul dvs. poate calatori impreuna cu dvs. in orice tara UE cu conditia sa aiba la dansul, pe langa pasaport, permisul de sedere/rezidenta in Cipru.
Daca va referiti la mutarea in scop de munca in alta tara UE, fiecare tara are conditiile ei in aceasta privinta.
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Viza pentru cetatean indian casatorit cu cetatean roman........ajutor urgent!!!! Joana77 Joana77 Buna Ziua, Ma numesc Ioana....sunt casatorita cu un cetatean indian...sotul meu are permis de sedere.Noi vrem sa plecam in Anglia pentru o perioada,dar nu ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere temporar azra28 azra28 Cu viza de tip C/VV, cu multiple intrari timp de 90 zile , data de Consulatul Romaniei la Istanbul, se poate aplica pentru permis de sedere temporar? E vorba ... (vezi toată discuția)
Carte de rezidenta iu2llia iu2llia buna ziua. Am cateva intrebari legate de acordarea cartii de rezidenta.. In decembrie vreau sa ma casatoresc cu iubitul meu cetatean din bangladesh dar care ... (vezi toată discuția)