avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intampinare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intampinare

Sotul meu a depus cererea de divort prin accordul partilor, cerere pe care eu nu am semnat-o din cauza ca nu am fost de accord cu unele puncte ce apareau in cerere. Am primit citatie sa ma prezint la divort iar pe citatie apare ca sunt obligata sa ma prezint cu 5 zile inainte sa depun Intampinare. As dori sa aflu ce inseamna aceasta intampinare si ce va trebui sa fac? Mentionez ca pe cererea de divort ce am primit-o impreuna cu citatia nu apare nici semnatura sotului meu, el spunand ca a uitat sa semneze. Are vreo importanta acest lucru?
Va multumesc si astept raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:52, 21 Septembrie 2008
Dacă nu aţi semnat cererea de divorţ, ea nu poate fi primită ca o cerere pentru desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor. Probabil că soţul a transformat-o într-o cerere de divorţ pe dreptul comun. Presupun că dezacordul dintre dumneavoastră şi soţ priveşte aspecte patrimoniale (împărţirea bunurilor)

Avînd în vedere însemnătatea deosebită a întîmpinării, vă sugerez să vă adresaţi unui avocat. Riscaţi să pierdeţi pe motive de procedură ceea ce aţi putea cîştiga pe fond.

Liviu S.Bordaş

Potrivit art.118 alin.1 C.proc.civ., întâmpinarea este obligatorie, afară de cazurile în care legea prevede în mod expres altfel. Prin acest text, legiuitorul a instituit regula obligativităţii întâmpinării la judecata în primă instanţă, admiţând totodată şi excepţii. Astfel, în cazurile expres prevăzute de lege întâmpinarea nu este obligatorie, precum in procesele de divorţ (art.612 alin.5 C.proc.civ.).
In cazul in care doriti sa depuneti intampinare, aceasta va cuprinde :
- numele (denumirea) părţilor,
- obiectul cererii de chemare în judecată (arătat de către reclamant),
- instanţa sesizată cu soluţionarea litigiului şi numărul dosarului (menţionate pe citaţie)
- excepţiile de procedură ce pârâtul ridică la cererea reclamantului;
- răspunsul la toate capetele de fapt şi de drept ale cererii;
- dovezile cu care se apără împotriva fiecărui capăt din cerere; când va cere dovada cu martori, pârâtul va arăta numele şi locuinţa lor;
- semnătura .

In legatura cu lipsa semnaturii reclamantului pe cererea de divort, puteti invoca dispozitiile art.133 alin.1 C.proc.civ., care prevad ca, cererea de chemare în judecată care nu cuprinde numele reclamantului sau al pârâtului, obiectul ei sau semnătura, va fi declarată nulă. Totuşi, cât priveşte semnătura, în alin.2 al art.133 C.proc.civ. se prevede că lipsa acesteia se poate totuşi împlini în tot cursul judecării. Dacă pârâtul invocă lipsa de semnătură, reclamantul va trebui să semneze cel mai târziu la prima zi de înfăţişare următoare, iar când este prezent în instanţă, în chiar şedinţa în care a fost invocată nulitatea. În situaţia în care reclamantul nu semnează, cererea va fi anulată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intampinare lilicrin lilicrin Buna! As dori sa stiu daca poate oricine sa depuna intampinarea (sa o intocmeasca) sau este nevoie de un specialist? O firma X de la care am achizitionat 2 ... (vezi toată discuția)
Intampinare la recurs-litigiu de munca ContSters158160 ContSters158160 Intampinarea la recurs este obligatorie?Ma poate ajuta cineva cu niste idei cam cum ar trebui sa sune?Care este termenul in care trebuie sa o depun? (vezi toată discuția)
Lipsa intampinare ionutandrei1985 ionutandrei1985 buna ziua! deranjez si eu cu o intrebare: -lipsa depunerii intampinarii intr-un proces civil, rectificare de carte funciara, la ce poate duce ? ce cod de ... (vezi toată discuția)