avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Intampinare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Intampinare

Buna! As dori sa stiu daca poate oricine sa depuna intampinarea (sa o intocmeasca) sau este nevoie de un specialist?
O firma X de la care am achizitionat 2 sisteme PC complete m-a dat in judecata pentru ca nu am platit integral factura(este vorba de 600 RON). Eu nu doresc sa achit acea diferenta deoarece sistemele nu au configuratia ceruta de mine iar piesele folosite in configuratie sunt mult mai ieftine decat cele pe care trebuia sa le monteze conform cerintelor mele. Am vorbit cu reprezentantul firmei iar acesta a incercat sa imi explice ca nu il intereseaza ei vor suma intreaga. Eu nu vreau sa le dau toata suma pentru ca sunt de parere ca m-au fraierit. Cum as putea sa formulez intampinarea bazat pe cele intamplate?#-o
Cel mai recent răspuns: lilicrin , utilizator 13:05, 11 Ianuarie 2009
Buna ziua.In conformitate cu art.118 alin.1 din Codul de procedura civila intampinarea este obligatorie, iar daca considerati ca va puteti asigura singur apararea nu este obligatorie angajarea unui avocat .Conform alin.3 al aceluiasi articol 118 "in cazul in care paratul (in speta dvs aveti aceasta calitate)nu este reprezentat sau asistat de avocat instanta ii va acorda la cerere un termen pentru pregatirea apararii si depunerea intampinarii".In concluzie puteti formula si dvs intampinarea insa cu respectarea dispozitiilor art.115 si urmtoarele din C.Pr.Civila.
Potrivit art.118 alin.1 C.proc.civ., întâmpinarea este obligatorie, afară de cazurile în care legea prevede în mod expres altfel .
Potrivit art.115 C.proc.civ., întâmpinarea va cuprinde:
- excepţiile de procedură ce pârâtul ridică la cererea reclamantului;
- răspunsul la toate capetele de fapt şi de drept ale cererii;
- dovezile cu care se apără împotriva fiecărui capăt din cerere; când va cere dovada cu martori, pârâtul va arăta numele şi locuinţa lor;
- semnătura .
Aşa cum se precizează, acestea sunt elementele minime şi absolut necesare pe care trebuie să se cuprindă întâmpinarea .
Însă în raport cu interesele pârâtului şi pentru a pune în evidenţă caracterul său de replică la cererea de chemare în judecată , întâmpinarea va putea cuprinde şi alte elemente : numele (denumirea) părţilor, obiectul cererii de chemare în judecată (arătat de către reclamant), instanţa sesizată cu soluţionarea litigiului şi numărul dosarului (menţionate pe citaţie).
Întâmpinarea nu se timbrează şi trebuie depusă a dosar cel mai târziu cu 5 zile înainte de termenul stabilit pentru judecată (art.114 ind.1 alin.2 C.proc.civ.).
Având în vedere că textul art.1141 alin.2 C.proc.civ. reglementează în condiţii imperative termenul în care pârâtul trebuie să depună întâmpinare, sancţiunea nerespectării lui este tot decăderea, o decădere virtuală care va opera în condiţiile art.103 C.proc.civ. .
Cred ca asa ar trebui sa arate ca in exemplul de mai jos. Oricum va rog sa ma corectati daca nu am dreptate.



Domnule Presedinte,

Subsemnatul [...], domiciliat in[...], in calitate de parat in dosarul nr.[...], cu termen la[....], depun prezenta


Intampinare

Prin care va solicitam respingerea cererii de chemare in judecata formulata de reclamantul[...].

Motivele intampinarii:

In fapt, aratam ca, prin cererea de chemare in judecata formulata de[...], s-a solicitat[...]
Avand in vedere faptul ca ( se arata mai intai exceptiile )[...], solicitam respingerea actiunii.
In ceea ce priveste cererea reclamantului, situatia in fapt si in drept este cu totul alta ( se raspunde la fiecare capat de cerere cat si la elementele de drept invocate in cerere)[...]
In drept, imi intemeiez cererea pe dispozitiile art.115-118 C.proc.civ.

Dovada cererii inteleg sa o fac cu : acte( trebuie enumerate si depuse copii de pe acestea), interogatoriul reclamantului, martori ( trebuie aratat numele si adresele acestora), expertiza( trebuie aratate obiectivele acesteia si ce anume vrea sa dovedeasca cu ea).

Depun intampinarea si actele de care am facut vorbire in[...]exemplare, unul pentru instanta si [...] pentru a fi comunicate reclamantului.

Data[...]


Semnatura[...]



Iar articolele din codul de procedura civila la care se face referinta sunt:

Sectiunea a III-a
Intampinarea

Art. 115. - Intampinarea va cuprinde:
1. exceptiile de procedura ce paratul ridica la cererea reclamantului;
2. raspunsul la toate capetele de fapt si de drept ale cererii;
3. dovezile cu care se apara impotriva fiecarui capat din cerere; cand va cere dovada cu martori, paratul va arata numele si locuinta lor;
4. Semnatura.
Art. 116. - La intampinare se vor alatura atatea copii de pe intampinare cati reclamanti sunt; de asemenea se va alatura acelasi numar de copii certificate de pe inscrisurile pe care se sprijina, mai mult un rand de copii pentru instanta.
Daca mai multi reclamanti au un singur reprezentant, sau un reclamant sta in judecata in mai multe calitati juridice, se va depune la dosar pentru aceste parti cate o singura copie.
Art. 117. - Cand sunt mai multi parati, ei pot raspunde toti impreuna sau numai o parte din ei, printr-o singura intampinare.
Art. 118. - Depunerea intampinarii nu este obligatorie. In cazul in care nu s-a depus intampinare, presedintele ii va pune in vedere paratului, la prima zi de infatisare, sa arate exceptiile, dovezile si toate mijloacele sale de aparare, despre care se va face vorbire in incheierea de sedinta.
Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2009
lilicrin, utilizator
Cam asa.
Dar, pe langa schema "seaca" pe care ati prezentat-o mai trebuie si argumente.
Multumesc pentru aprobare. Schema este destul de buna argumentele, ce este drept cam nedezvoltate ca idee, sunt mai sus in deschiderea subiectului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Farmulare raspuns lilicrin lilicrin Cum se formuleaza raspunsul la o intampinare in care se solicita respingerea actiunii ca nefondata si obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecata? (vezi toată discuția)
Intampinare la recurs-litigiu de munca ContSters158160 ContSters158160 Intampinarea la recurs este obligatorie?Ma poate ajuta cineva cu niste idei cam cum ar trebui sa sune?Care este termenul in care trebuie sa o depun? (vezi toată discuția)
Intampinarea alina_cj alina_cj Buna ziua, Am fost dati in judecata de o societatea la care avem soldul 0. Trebuie sa formulez intampinarea si nu stiu cum. Ma ajuta cineva? (vezi toată discuția)