La finalizarea unei constructii in baza autorizatiei de construire, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor intocmit de primarie tine loc de act de proprietate? Care este legea care reglementeaza dreptul de proprietate asupra unei constructii noi?
Procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, certificatul de edificare al constructie, autorizatia de construire, releva existanta juridica a unei constructii. Dar pentru ca acea constructie sa intre in circuitul civil, ea trebuie intabulata in Cartea Funciara- pt. ca dreptul dv. asupra constructiei sa devina opozabil tertilor.
Probabil va referiti la LEGEA nr. 50 din 29 iulie 1991/privind autorizarea executarii constructiilor.....
Speta e urmatoarea: dupa divortul sotilor la partajarea bunurilor in masa partajabila exista printre altele un teren intabulat si o constructie noua, finalizata odata cu introducerea actiunii de partaj. Procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor intocmit de primarie are aceeasi data cu cererea de partaj. Partile s-au inteles si au incheiat o tranzactie, instanta insa s-a pronuntat astfel: "Intrucàt, in spetà, reclamantul nu a facut decàt dovada dobàndirii dreptului de proprietate asupra imobilului -teren, depunànd, in acest sens, copiile contractului autentificat nr. x, instanta va incuviinta in parte tranzactia intervenita ìntre parti, incheiata la data de y, aflata la fila 14 dosar, retinànd cà nu a fost facutà dovada dreptului de proprietate asupra constructiei. Inscrisurile depuse la dosar cu privire la acest imobil (autorizatia de constructie nr. z, insolita de devizul generai, procesul-verbal de receptie la terminarea lucràrilor nr. w) nu fac, in opinia instantei, decàt dovada ìndeplinirii unor formalitàti de natura administrativà, nefìind de natura a stabili, cu certitudine (in lipsa altor dovezi) dreptul de proprietate al sotilor cu privire la constructia in discutie."
Atat notarii pe care i-am intrebat cat si cei de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara afirma ca autorizatia de construire impreuna cu procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor intocmit de primarie tin loc de act de proprietate. Acum cine are dreptate? Judecatoarea (debutanta) ori cei din urma? Daca fac recurs cum sa-l motivez in drept? Care ar fi legislatia pe care se bazeaza cei ce afirma ca autorizatia de construire impreuna cu procesul verbal de receptie tin loc de act de proprietate?
Sincer, eu una n-am vazut nicaieri sa scrie ca un proces verbal + autorizatie de construire, ar putea tine loc de act de proprietate...si nici nu mi se pare logic.
Pana cand o constructie nu este intabulata in CF, nu prea poti zice ca ai un act de proprietate pe ea...fiindca o constructie se poate vinde fara a necesita o anumita forma, cum este de ex. in cazul terenurilor, pt. care se prevede contractul autentificat la notar, care apoi va face demersurile de intabulare pe noul proprietar, etc...
Parerea mea, este ca nu poti face dovada dreptului de proprietate a unei cladiri, cu proc-vb de receptie...
Revenind la speta, sotii pot cere intabularea constructie in cota de 50-50% (daca au contribuit cu cote egale la cheltuielile facute cu aceasta constructie) si apoi, pot sa-si stabileasca situatia juridica a bunului respectiv...fie sa-l vanda, fie sa ramana unuia dintre ei, care ii va plati celuilalt partea lui, etc...eu cred ca de fapt asta va intereseaza pe dv. Si repet ce am mai zis, opozabilitatea fata de terti (oricare ar fi ei....chiar si instanta) dreptului sotilor asupra cladirii, este data de intabularea in Cf.
Sper ca de data asta sa va fi ajutat sa va edificati.
Cu parere de rau dar nu m-ati ajutat deloc. Nu intentionez sa intru in polemica dar nu sunt de acord cu afirmatiile dumneavoastra.
1.Faptul ca nu ati vazut scris nicaieri ca procesul verbal de receptie finala demonstreaza dreptul de proprietate asupra constructiei nu inseamna ca nu este stipulat intr-o lege speciala.
2.Intabularea imobilelor se face in baza actelor (titlurilor) de proprietate, nicidecum nu putem considera ca intabularea sa reprezinte un act de proprietate.
3.Tranferul dreptului de proprietate asupra imobilelor, atat terenuri cat si constructii, se face doar in baza actelor autentice. (s-a schimbat legea de vreo 2 ani)
4.Solutia propusa de a intabula cladirea pe numele ambilor soti o consider nefireasca. Insa daca sotii ar opta pentru aceasta varianta,in baza carui act de proprietate vor putea intabula cladirea?
Crinel, instanta are dreptate. Si nicko_sylvia are dreptate cu privire la valoarea celor doua documente. autorizatia de construire impreuna cu procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor intocmit de primarie sunt dovada ca sunteti proprietari in fapt, cel mult, dar aceste documente nu ”tin loc de act de proprietate” In temeiul acestor documente (langa multe altele) puteti sa va inscrieti dreptul in CF...
Instanta se refera la dovada dreptului de proprietate – care se face cu un extras de carte funciara. Instanta nu are de unde sti daca, intre timp, nu a fost vanduta constructia, ca exemplu, si alta persoana figureaza ca titular al dreptului... Extrasul cf nu e ”titlu de proprietate”, e dovada proprietatii... Iar atunci cand, dupa intabulare, vi se va cere pe undeva dovada proprietatii (pentru preschimbare C.I. ca exemplu) va trebui sa aratati PV de receptie si extras de carte funciara) In baza autorizatiei si a PV de receptie nu vi s-ar elibera o noua C.I. ca exemplu...
*
Intabularea, in general, pentru constructii noi se face in baza urmatoarelor documente: certificat fiscal pentru cadastru si intabulare eliberat de primarie - Directia Taxe si Impozite (valabil in luna in care se depune dosarul cadastral) , in care sa fie trecuta valoarea de impozitare pentru constructie (original) ; documentatia cadastrala existenta (copie) ; autorizatia de construire si PV de receptie la terminarea lucrarilor; releveele imobilului, intocmite de arhitect (copie) ; actul care fac dovada proprietatii terenului (copie) ; actul de identitate ale proprietarului (copie) ; daca imobilul e ipotecat: acordul bancii privind intabularea (original) ; adeverinta numar postal (unde este cazul) - copie legalizata.
*
Prin tranzactie imobilul a revenit unui singur proprietar? Daca da, atunci la dosarul pentru intabulare isi are locul si tranzactia respectiva (alaturi de hotararea judecatoreasca).
Sau, puteti merge la notar, sa incheiati un act din care sa reiasa cine este unic proprietar in urma tranzactiei – si apoi sa mergeti la cadastru (cu toate celelalte acte amintite mai sus)
Inainte de a face recurs e bine sa intrebati un avocat – care sa vada exact ce documente aveti. Pe forum riscam sa va incurcam avand in vedere detaliile putine (din motive obiective) pe care le puteti oferi.
Crinel a scris: Care ar fi legislatia pe care se bazeaza cei ce afirma ca autorizatia de construire impreuna cu procesul verbal de receptie tin loc de act de proprietate?
Ar trebui sa ii intrebati pe ei... Cred ca fiecare a raspuns gandindu-se ca ambele documente sunt intre cele necesare intabularii.