avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Lamurire :Platitor de TVA intr-un IF
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Lamurire :Platitor de TVA intr-un IF

As avea o rugaminte.Cine imi poate spune niste informatii referitoare la TVA? Avem un IF si de anul acesta pe langa comertul diferitelor produse nealimentare am inceput sa comercializam si tamplarie PVC adusa pe comanda direct ansamblata.Fiind vorba de termopane preturile sunt mai mari deci rulajul a inceput sa creasca astfel am depasit pragul peste care devii platitor de TVA.Intrebarea mea este: Cum se plateste Tva -ul la finante,lunar??Pentru ca majoritatea intrarilor noastre sunt in lunile de vara cand nu eram platitori de Tva.Nestiind ,nu ne-am declarat platitori de tva de atunci( credeam ca euro se calculeaza la cursul de acum)si abia din septembrie conform facturilor eliberate am depasit pragul,nu am vandut atunci pe loc.Nu avem de pierdut daca in lunile de cand suntem platitori de Tva avem numai vanzari si nu intrari???Cum depunem Tva-ul ??/Rog raspuns urgent!!!!!!!!!!!!!!
Am putea pastra pe stoc pana anul viitor marfa ce depaseste pragul de Tva si sa o vindem incepand cu ianuarie???Si atunci nu ne mai declaram platitori de TVA????Pentru ca o parte de marfa nu este platita si nu am eliberat inca facturile!!! va rog raspundeti-mi urgent!!Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaelazbanca , utilizator 23:17, 29 Octombrie 2011
daca valoarea livrarilor inscrise pe facturi/bonuri fiscale (nu incasarilor efective) au depasit suma de 35.000 euro, adica 119.000 lei, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care s-a depasit plafonul, aveati obligatia sa va inregistrati in scopuri de tva.
-de exemplu daca plafonul s-a depasit in luna august 2011, depunerea cererii de inregistrare se face pana pe data de 10 septembrie, iar codul de tva se primeste incepand cu data de 1 octombrie 2011, deci practic deveniti platitor de tva incepand cu data de 1 octombrie, data cu care aveti obligatia de a factura cu tva 24%.

la momentul trecerii la regimul normal de tva (platitor de tva), intreprinderea familiala are drept de deducere asupra bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate la data de 30 septembrie, conform exemplului de mai sus.
de asemenea, intreprinderea individuala are drept de deducere a tva aferenta achizitiei de mijloace fixe neamortizate si bunuri de capital pentru care perioada de ajustare nu a expirat.

decontul de tva se depune trimestrial.

ca si concluzie: daca s-a depasit plafonul trebuie sa va inregistrati in scopuri de tva si trebuie sa facturati cu tva incepand cu data valabilitatii codului de tva. nu puteti amana aceasta data in functie de avantajele/dezavantajele situatiei create.
multumesc mult!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prag tva just_me_12345 just_me_12345 Buna ziua. Pentru un II neplatitor de TVA, e se intampla cand incasarile sale depasesc pragul inainte de implinirea unui an? Trebuie sa plateasca TVA pe tot ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon tva intracomunitar intreprindere individuala biaioana biaioana sunt intreprindere individuala, neplatitoare de tva, si fac achizitii intracomunitare , iau marfa din Germania fara tva si o vand in Romania fara tva.Am ... (vezi toată discuția)
Calcul tva Lyceum Lyceum Daca o societate a depasit cifra de afaceri de 35.000 euro la 30 septembrie 2007 si s-a declarat platitoare de TVA incepand cu data de 01.06.2008 cum trebuia ... (vezi toată discuția)