Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →
Deci,av.FLORENTINA A.ti-a explicat exact ceea ce dorestii sa afli. Daca acel contract individual de angajare nu s-a prevazut si clauza de perfictionare profesionala, si daca a existat si a fost incalcata de catre angajator,si te simti lezata in acel drept,ai ladisozitie o actiune in pretentii!
Buna ziua,
Am cateva intrebari.
1. Acum un an eram studenta in ultimul an, m-am angajat pe post de tehnician cu 4 ore la o firma si am semnat un contract de munca si apoi niste aditionale de salarizare. Fiecare au ca ultima fraza "Prezentul contract s-a incheiat n doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte". Eu am semnat doar un exemplar si am primit copii xerox. Este important acest fapt?
2. In contract aveam urmatoarea clauza: "Angajatul va beneficia de scolarizare atat in tara, cat si in strainatate, pe cheltuiala angajatorului si va avea obligatia de a nu parasi unitatea timp de 3 ani, incepand cu data semnarii prezentului contract individual de munca. In cazul solicitarii demisiei, angajatului i se vor imputa cheltuielile de scolarizare, actualizate la data incetarii preavizului." Directorul zicea ca anul in care eu sunt inca la facultate se considera ca scolarizare si ca urmare doamna de la personal a sters cifra 3 si a pus cu pixul cifra 4 (adica am obligatia de a nu parasi unitatea timp de 4 ani). Avea dreptul sa faca asta? Si daca vreau sa plec acum, are dreptul sa-mi ceara vreun ban pe acest motiv? Are dreptul sa considere anul de lucru cu 4 ore ca scolarizare si sa ma taxeze?
3. Inainte de a termina facultatea am trecut la 8 ore si mi-au marit salariul corespunzator. Cand am adus diploma de inginer, mi-au modificat doar functia. Nu trebuia sa-mi mareasca si salariul?
4. Am fost de acord sa plec in alta tara la un curs de 3 zile despre un soft pe care o firma straina il oferea gratis clientilor ei. Mi s-a platit doar transportul, cazarea si diurna. Firma mea nu a lucrat direct cu softul respectiv, doar cu niste fisiere excel pe care le scotea softul respectiv, iar eu nu am avut legatura cu ele. Am facut un raport ca am fost plecata acolo si am urmat cursurile lor, dar nu am semnat acte aditionale pe tema asta. Au dreptul sa considere asta scolarizare si sa-mi ceara bani daca plec?
Astept cu interes raspunsurile dvs.