avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile angajatului cu contract cu clauza de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile angajatului cu contract cu clauza de scolarizare

Buna ziua,

Am cateva intrebari.
1. Acum un an eram studenta in ultimul an, m-am angajat pe post de tehnician cu 4 ore la o firma si am semnat un contract de munca si apoi niste aditionale de salarizare. Fiecare au ca ultima fraza "Prezentul contract s-a incheiat n doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte". Eu am semnat doar un exemplar si am primit copii xerox. Este important acest fapt?
2. In contract aveam urmatoarea clauza: "Angajatul va beneficia de scolarizare atat in tara, cat si in strainatate, pe cheltuiala angajatorului si va avea obligatia de a nu parasi unitatea timp de 3 ani, incepand cu data semnarii prezentului contract individual de munca. In cazul solicitarii demisiei, angajatului i se vor imputa cheltuielile de scolarizare, actualizate la data incetarii preavizului." Directorul zicea ca anul in care eu sunt inca la facultate se considera ca scolarizare si ca urmare doamna de la personal a sters cifra 3 si a pus cu pixul cifra 4 (adica am obligatia de a nu parasi unitatea timp de 4 ani). Avea dreptul sa faca asta? Si daca vreau sa plec acum, are dreptul sa-mi ceara vreun ban pe acest motiv? Are dreptul sa considere anul de lucru cu 4 ore ca scolarizare si sa ma taxeze?
3. Inainte de a termina facultatea am trecut la 8 ore si mi-au marit salariul corespunzator. Cand am adus diploma de inginer, mi-au modificat doar functia. Nu trebuia sa-mi mareasca si salariul?
4. Am fost de acord sa plec in alta tara la un curs de 3 zile despre un soft pe care o firma straina il oferea gratis clientilor ei. Mi s-a platit doar transportul, cazarea si diurna. Firma mea nu a lucrat direct cu softul respectiv, doar cu niste fisiere excel pe care le scotea softul respectiv, iar eu nu am avut legatura cu ele. Am facut un raport ca am fost plecata acolo si am urmat cursurile lor, dar nu am semnat acte aditionale pe tema asta. Au dreptul sa considere asta scolarizare si sa-mi ceara bani daca plec?

Astept cu interes raspunsurile dvs.
Ultima modificare: Duminică, 21 Septembrie 2008
luciana2, utilizator
Cel mai recent răspuns: luciana2 , utilizator 18:36, 22 Septembrie 2008
Ptr. pct.1 raspunsul - semnarea nunmai a unui exemplar nu este o chestiune de substanta.contractul este valabil incheiat.
2. Modificarea 4 din 3 este lovita de nulitate .
Marirea salariului nu era obligatorie.
3. Da, cu mentiunea ca suma pe care o datorati se reduce cu perioada lucrata.
1.Important e sa aveti copie dupa contract si dupa fiecare act aditional, chiar daca e "xerox". Pentru viitoarele contracte sau acte aditionale, aveti grija sa primti un exemplar semnat in original.
2.Pe copia dvs. apare aceeasi modificare? Verificati si la ITM cum s-a depus actul aditoinal respectiv - cu aceeasi modificare cu pixul? Daca nu e semnata si stmapilata de angajator, nu are nicio valabilitate.
2.Problema cu salariul aferent functiei de inginer trebuia sa o discutati si sa o negociati la data cand vi s-a facut incadrarea pe aceasta functie si, cand, probabil ca ati semnat act aditional ca sunteti de actord cu modificarea functiei dar salariul v-a ramas nemodificat tot cu acordu ldvs. prin semnarea actului aditional.
3.Intrebarea dvs. de la punctul 3 se coroboreaza cu prevederile din contract de la punctul 2 si, da, au dreptul sa va ceara sa restituiti sumee platite pentru scolarizare.
luciana2 a scris:

Buna ziua,

Am cateva intrebari.
1. Acum un an eram studenta in ultimul an, m-am angajat pe post de tehnician cu 4 ore la o firma si am semnat un contract de munca si apoi niste aditionale de salarizare. Fiecare au ca ultima fraza "Prezentul contract s-a incheiat n doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte". Eu am semnat doar un exemplar si am primit copii xerox. Este important acest fapt?
2. In contract aveam urmatoarea clauza: "Angajatul va beneficia de scolarizare atat in tara, cat si in strainatate, pe cheltuiala angajatorului si va avea obligatia de a nu parasi unitatea timp de 3 ani, incepand cu data semnarii prezentului contract individual de munca. In cazul solicitarii demisiei, angajatului i se vor imputa cheltuielile de scolarizare, actualizate la data incetarii preavizului." Directorul zicea ca anul in care eu sunt inca la facultate se considera ca scolarizare si ca urmare doamna de la personal a sters cifra 3 si a pus cu pixul cifra 4 (adica am obligatia de a nu parasi unitatea timp de 4 ani). Avea dreptul sa faca asta? Si daca vreau sa plec acum, are dreptul sa-mi ceara vreun ban pe acest motiv? Are dreptul sa considere anul de lucru cu 4 ore ca scolarizare si sa ma taxeze?
3. Inainte de a termina facultatea am trecut la 8 ore si mi-au marit salariul corespunzator. Cand am adus diploma de inginer, mi-au modificat doar functia. Nu trebuia sa-mi mareasca si salariul?
4. Am fost de acord sa plec in alta tara la un curs de 3 zile despre un soft pe care o firma straina il oferea gratis clientilor ei. Mi s-a platit doar transportul, cazarea si diurna. Firma mea nu a lucrat direct cu softul respectiv, doar cu niste fisiere excel pe care le scotea softul respectiv, iar eu nu am avut legatura cu ele. Am facut un raport ca am fost plecata acolo si am urmat cursurile lor, dar nu am semnat acte aditionale pe tema asta. Au dreptul sa considere asta scolarizare si sa-mi ceara bani daca plec?

Astept cu interes raspunsurile dvs.
Deci,av.FLORENTINA A.ti-a explicat exact ceea ce dorestii sa afli. Daca acel contract individual de angajare nu s-a prevazut si clauza de perfictionare profesionala, si daca a existat si a fost incalcata de catre angajator,si te simti lezata in acel drept,ai ladisozitie o actiune in pretentii!
raspunzi pentru clauzele semnate in sensul ca daca pleci inainte de trei ani platesti scolarizarea.nu are relavanta in cate exemplare ai semnat contractul, daca capia ta corespunde cu acesta.
In primul rand trebuie spus ca daca angajatorul nu a suportat nici o cheltuiala cu facultatea dvs. sigur ca absolvirea acesteia nu este calificare.
Faptul ca ati lucrat 4 ore cu salariul aferent a 4 ore nu reprezinta scoatere din productie pentru calificare. Pentru aceasta trebuia sa aveti un CIM pe 8 ore cu plata corespunzatoare din care zilnic 4 ore sa le dedicati facultatii, abia atunci angajatorul contribuia la cheltuielile efectuate cu ultimul an de studii. S-au sa existe decontari ale taxelor, transportului. ............. si alte astfel de cheltuieli, doar simplul fapt ca ati lucrat si ati fost sudenta in acelasi timp nu reprezinta calificare efecuata de angajator.
O modificare in pix nu este valabila daca nu este semnata si stamplilata de angajator pentru modificare.
Scolarizarea de 3 zile poate face obiectul clauzei de perfectionare. Angajatorul este obligat sa faca dovada cheltuielilor solicitate si acestea se platesc aferent cu timpul ramas de efectuat.

Alte discuții în legătură

Clauza james007 james007 Buna dimineata (de acum), am si eu o problema. De un an si jumatate lucrez la o firma care face parte dintr-un concern multinational. Am un contract pe ... (vezi toată discuția)
Act adițional la contractul de muncă privind plata perioadei de școlarizare în caz de demisie înainte de trei ani: mă pot obliga să le plătesc ceva dacă vreau să plec? Grama gabriela Grama gabriela Buna ziua!in urma cu 5 luni m-am angajat la o firma privata si am contract de munca pe perioada nedeterminata...la contractul de munca mi s-a atasat un act ... (vezi toată discuția)
Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)