avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act adițional la contractul de muncă privind plata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act adițional la contractul de muncă privind plata perioadei de școlarizare în caz de demisie înainte de trei ani: mă pot obliga să le plătesc ceva dacă vreau să plec?

Buna ziua!in urma cu 5 luni m-am angajat la o firma privata si am contract de munca pe perioada nedeterminata...la contractul de munca mi s-a atasat un act aditional cum ca 3 luni am fost in perioada de scolarizare si mi s-au pus ca si cheltuieli salariile pe cele trei luni specificand ca in cazul in care vreau sa plec mai devreme de 3 ani va trebui sa restitui acei bani...specific in in cele trei luni am fost zilnic la munca cu program intreg de 8h|zi.in caz de demisie cu preaviz ma pot obliga sa le inapoiez acei bani?
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 12:04, 15 Mai 2019
Daca ati semnat acel act aditional, da se restituie cheltuielile cu scolarizarea in cazul demisiei mai devreme de 3 ani. Daca vi l-a adus abia acum sa-l semnati, ganditi-va daca ramaneti sau nu 3 ani in acel loc de munca.
acest lucru nu se face inainte?Adica semnarea unui act aditional presupune acordul de vointa al ambelor parti. si atunci?nu este un abuz acest lucru daca angajatul nu a fost anuntat inainte de intentia conceperii acestui act aditional?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La terminarea celor 3 luni, vi s-a dat o diploma/certificat de calificare sau de participare la un curs de formare profesionala?

In general, actul aditional trebuie incheiat anterior duratei de formare profesionala, dar din cauza unor "influente nefaste" angajatorii pot comite asfel de abuzuri.

Cheltuielile pe care trebuie să le restituie salariatul în condiţiile art. 195 alin. (3) -in prezent, art.198 alin.3 - din Codul muncii nu includ nici salariul şi nici indemnizaţia încasate de acesta în timpul formei de pregătire profesională. Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator, având în vedere că textul art. 195 din Codul muncii nu urmăreşte lipsirea salariatului de dreptul de a demisiona. Pe de altă parte, art. 195 din Codul muncii nu garantează salariatului locul de muncă pentru o anumită perioadă de timp, de minim trei ani. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 300)
Nu am primit nici un certificat sau calificare.iar la angajare nu mi s-a adus vorba despre asa ceva.dupa cele 3 luni mi s-a adus la cunostinta.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate solicita in instanta anularea acelei clauze....

Alte discuții în legătură

Litigiu munca Marrynerro Marrynerro Buna ziua,in 2013 am semnat un contract de școlarizare cu o firma si la finalul școlarizării au făcut un act adițional in care era menționată suma de ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea clauzei la locul de munca gabriela_iancu gabriela_iancu Buna seara! Ma poate ajuta cineva cu o clauza din actul aditional atasat contractului de munca? Mi-am gasit un alt loc de munca, iar aici unde sunt avem o ... (vezi toată discuția)
Clauza reziliere contract de munca Madalin196 Madalin196 Am un contract de munca pe o perioada de 3 ani cu clauza in momentul cand ma califica se activeaza clauza cum ca nu am voie sa plec in acesti 3 ani daca plec ... (vezi toată discuția)