avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatiile de proprietari au dreptul?!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatiile de proprietari au dreptul?!

As vrea sa stiu daca:
-este legal ca asociatia de proprietari sa ceara bani pt ca un birou sa isi desfasoare activitatea in apartamentul propriu?
-unde pot solicita neplata gazelor naturale dat fiind ca nu le folosesc?
-pot fi montate apometre daca ceilalti locatari nu doresc acest lucru?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:15, 25 Octombrie 2011
- DA, daca biroul la care faceti referire este punct de lucru al unei firme care in prealabil a obtinut acceptul vecinilor si a as. prop. pentru asi desfasura activirtatea in repectiva locuinta si NU daca biroul la care faceti referire este sediul social al unei firme care in prealabil a obtinut acceptul vecinilor si a as. prop. pentru asi desfasura activirtatea in repectiva locuinta.
In ambele cazuri, la Registrul Comertului va trebuie un document in care vecinii direct afectati si com. executiv a as. prop. va dau acordul privind desfasurarea activitatii in imobil; in cazul punctului de lucru, as. prop. trebuie sa incheie cu firma un contract/conventie de decontare a cheltuielilor de intretinere (aveti un model la ”Documente utile”ș

- Depinde, sunt cateva situatii pe care nu le detaliati. Daca apartamentul nu este contorizat si dvs. chiar nu folositi gazele, as. de prop. poate sa va sigileze cumva robinetul si atunci nu vi se vor repartiza costuri cu gazele, insa daca se fac reparatii (inst. de gaze), vi se vor repartiza costuri. Daca ap. este contorizat, probabil ca proprietarul are contract de furnizare cu firma de distributie si este o alta problema - pe care cred ca o intuiti...

Problema folosirii/nefolosirii apometrelor intr-o as. prop. este o hotarare a majoritatii membrilor care trebuie respectata de catre toti membrii/nemembrii as. prop.
1. Da, asociatia are dreptul legal sa ceara sume in plus la cotele de intretinere din cauza activitatii in acel spatiu cu alta destinatie decat de locuinta, printr-o conventie civila scrisa intre asociatie si proprietarul (chiriasul) acelui apartament.
2. Solicitati furnizorul de gaze sa vina sa va sigileze teava de gaze. Veti obtine un document pe care il prezentati conducerii asociatiei pentru a va scoate de la plata gazelor.
3. Puteti sa le montati, dar nu vi se ia in considerare un consum contorizat atata timp cat nu exista o hotarare a AG a proprietarilor in urma careia majoritatea doreste instalarea acestor apometre.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am cumparat un apartament care nu are apometru pentru ... danuta_1978 danuta_1978 Buna ziua! Am cumparat un apartament care nu are apometru pentru contorizarea apei pe care o consum. As dori un model de cerere pe care sa o duc la asociatie ... (vezi toată discuția)
Calculul consumului de apa MonicaAdriana MonicaAdriana Buna ziua.Am achizitionat un apartament intr-un bloc in care plata consumului de apa se face doar pe baza cotei indiviza. Mi s-a comunicat de catre ... (vezi toată discuția)
Contoare de apa rece cu aceeasi firma ca la apa calda? Frizeru Frizeru Exista vreo reglementare sau recomandare care sa ne oblige sa montam contoarele cu apa rece cu acceasi firma cu care am montat si pe cele de apa calda? Suntem ... (vezi toată discuția)