avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanzare-cumparare

Buna ziua,

Pe scurt povestea mea: parintii mei sunt proprietarii unui apartament. Eu am o sora vitrega din partea tatalui. Parintii mei ar dori sa treaca apartamentul pe numele meu, astfel incat sora vitrega sa nu mai detina nici o parte. Intrebarea mea este: cum ar trebui sa procedam? Noi am considea ca un act de vanzare-cumparare ar fi cel mai sigur si nu ar putea fi atacat in instanta de sora vitrega, dar problema este ca eu nu pot plati nici o suma pe apartament, deci nu ar exista nici un documnet care sa arate ca eu am platit acest apartament. Ar fi o solutie ca sora mea sa semneze ca ar vrea sa renunte la partea ei in favoarea mea? Ce alt act de trecere a acestui apartament pe numele meu ar exista, act ce nu poate fi atacat in instanta de ea? Ar avea vreo importanta faptul ca parintii detin certificate de la medic care atesta faptul ca ei sunt in toate facultatile mintale si fac acest act cu buna-voie? As aprecia foarte mult raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc anticipat!
nu este legal sa nu poata dispune fiecare de partea de mostenire care i se cuvine caci de asta este vorba inteleg eu ,
nu puneti problema bine si in oricum s-ar afla sora vitrega ea nu poate fi in laturata de la ceea ce i se cuvine ,
sincer sa fiu nu stiu cum nu va ganditi si la drepturile ei , si vreti sa o inlaturati in acest caz ca si cum ar fi straina de dv. ,
incercati sa fiti intelegatoare nu este moral ceea ce faceti si incercati sa va puneti dv in locul surorii vitrege si apoi trageti concluziile ,
in orice caz legea ii da drepturi , care nu pot fi fraudate de altcineva
Sora vitregă nu poate renunţa la ceea ce i s-ar cuveni după moartea tatălui ei atîta vreme cît tatăl este în viaţă. Un astfel de act este nul absolut - se numeşte pact asupra unei succesiuni viitoare.

În schimb, puteţi încheia cu părinţii un contract de întreţinere, prin care ei vă transmit, în schimbul obligaţiei de a-i întreţine pe durata vieţii lor, dreptul de proprietate asupra apartamentului, reţinîndu-şi eventual dreptul de uzufruct pentru a avea certitudinea că pot folosi acel apartament pe toată durata vieţii. Dacă sora consimte la acest act, nu va putea invoca ulterior caracterul gratuit al actului.

Asta, din punct de vedere juridic. Din punct de vedere moral rămîne la latitudinea dumneavoastră.

Liviu S.Bordaş

Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Tin sa mentionez ca sora vitrega nu a locuit in apartamentul in discutie( tatal meu fiind divortat cu mult ianinte de cumparare acestui apartament). Apartament in dicutie a provenit din vinderea anterioara a unei alte proprietati ce a apartinut mamei mele inaintea casatoriei cu tatal meu.
Sora vitrega si mama sa au fost despagubite la momentul respectiv de tatal meu (atunci cand s-a pronuntat divortul si bunurile s-au impartit). Parintii mei ar dori ca doar eu sa raman proprietara acestui apartament dupa decesul lor: sa inteleg ca un contractul de intretinere incheiat cu parintii mei ar fi cea mai buna solutie? Deci in acest caz, nu poate fi vorba de un act vanzare-cumparare? In cazul in care sora vitrega nu va fi de acord ca parintii mei sa incheie acest contract de intretinere cu mine, ce am putea face?
Multumesc anticipat!
puteti pune si altfel cazul :daca nu mai apucati sa mosteniti parintii , decedand inaintea lor
themis a scris:

Sora vitregă nu poate renunţa la ceea ce i s-ar cuveni după moartea tatălui ei atîta vreme cît tatăl este în viaţă. Un astfel de act este nul absolut - se numeşte pact asupra unei succesiuni viitoare.

În schimb, puteţi încheia cu părinţii un contract de întreţinere, prin care ei vă transmit, în schimbul obligaţiei de a-i întreţine pe durata vieţii lor, dreptul de proprietate asupra apartamentului, reţinîndu-şi eventual dreptul de uzufruct pentru a avea certitudinea că pot folosi acel apartament pe toată durata vieţii. Dacă sora consimte la acest act, nu va putea invoca ulterior caracterul gratuit al actului.

Asta, din punct de vedere juridic. Din punct de vedere moral rămîne la latitudinea dumneavoastră.

pentru a avea certitudinea că pot folosi acel apartament pe toată durata vieţii. Dacă sora consimte la acest act, nu va putea invoca ulterior caracterul gratuit al actului.

Liviu S.Bordaş

Domule Liviu S.Bordaş,

Va mltumesc pentru rapuns. Mesajul meu postat azi, 22 Septembrie 2008, la ora 21:17 vi se adreseaza. As aprecia raspunsul dumneavoastra. Va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere dalela dalela parintii mei au incheiat cu bunicii din partea tatalui un contract de intretinere prin care se obligau sa ii intretina in schimbul locuintei( casa plus ... (vezi toată discuția)
Act de donatie tini1982 tini1982 Buna ziua, tatal meu a decedat iar mama vitrega traieste. Eu am fost dat in grija mamei mele de mic, ei divortand. Tatal meu impreuna cu mama vitrega sau ... (vezi toată discuția)
Cum sa ma pun la adapost ? ContSters41200 ContSters41200 Bine v-am gasit. Situatie : parintii nu se mai inteleg si s-au despartit (locuiesc separat, fara a divorta). Au o casa pe care eu, singurul mostenitor, as ... (vezi toată discuția)