avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier - cine este vinovat?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier - cine este vinovat?

buna ziua

as dori sa stiu daca sunt vinovat sau nu si cum pot sa demonstrez ca nu sunt vinovat
multumesc,

fapt : ma aflam pe DN1, sosea cu o banda pe sens . Semnalizez intentia de a vira la stanga ,micsorez viteza ( strada se afla perpendicular pe DN1).
Nu se afla nici un vehicul din sens invers si incep virajul . In acest timp vehiculul din spate ma depaseste pe partea stanga, intrand in lateral ,incepand cu usa din spate ) , el este lovit in dreapta fata (far si tot coltul din dreapta )
Politistul ma declara vinovat ptr. ca nu am acordat prioritate unui vehicul care se afla in depasire sau nu m-am asigurat ??!!!
cand legea spune clar ca depasirea in acest caz se face in mod exceptional prin dreapta ????

1.Daca nu doream virarea, nu incetineam si cel din spate nu trebuia sa ma depaseasca ci ne continuam amandoi drumul. Am semnalizat , am micsorat viteza , deci el ar fi trebui sa ia la cunostinta intentia ,dar a intrat in depasire .
2.nu avea nici un alt motiv sa ne depaseasca daca noi nu micsoram viteza ptr. a putea vira .

Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
cicidaniela, utilizator
Cel mai recent răspuns: f_tibor , utilizator 11:46, 16 Septembrie 2012
Parerea mea este ca a fost imprudenta dvs. combinata cu imprudenta lui. Dar:
Faptul ca ati semnalizat intentia de a vira la stanga nu va scuteste de asigurarea ca cel din spate a inteles intentia dvs. (poate aveti un bec ars pe spate la semnalizare), poate ca el era deja angajat in depasire si prea aproape ca sa mai poata reactiona prin renuntare la depasire. Pentru asta exista oglinzi retrovizoare.
Mai ales cand ati micsorat viteza l-ati "provocat" pe cel din spate sa va depaseasca.
La trafic intens este intelept sa va asigurati de doua ori inainte de a face vreo manevra.
Gresesc?

P.S. Ca sa va depaseasca prin dreapta dvs. ar fi trebuit sa existe spatiul necesar (macar inca o banda de circulatie), probabil nu a inteles daca reduceti viteza pentru a opri sau pentru a vira la stanga, daca aveati semnalizarea defecta pe spate si releul de semnalizare nu confirma arderea unuia dintre becuri. Sau poate nici el nu era atent. Bine ca nu era un motociclist. L-ati fi accidentat grav.

Depasirea, teoretic nu este permisa in intersectii, dar cate intersectii sunt presemnalizate ca atare cu indicator sau marcaj cu linie continua simpla sau dubla?

Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
ContSters184021, utilizator
doresc sa stiu daca sa contest decizia , ce sanse am sa castig ?

obligatia lui nu era sa franeze si sa ma astepte sa fac virajul daca nu era loc pe dreapta sa ma depaseasca ? (pe stanga nu avea voie sa depaseasca- art.45 (5) ) -
de ce se precizeaza exact in lege cum se procedeaza ?

doresc opinia unui specialist (nu pareri ale unor conducatori care incalca legea)
multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
cicidaniela, utilizator
Daca in apropierea intersectiei era linie continua cum ar trebui normal sa fie atunci el este vinovat. Daca era linie intrerupta atunci este culpa comuna si fiecare plateste jumatate din dauna respectiva. Daca puteti face dovada ca ati semnalizat regulamentar manevra este vinovat el.Vedeti unde va incadrati.
Puteti dovedi ca ati semnalizat regulamentar, adica cu 100 m inaintea momentului angajarii in viraj? Exista conducatori auto care semnalizeaza numai cu 2...3 metri inainte de a incepe virajul.
Se pune problema care dintre cele doua autoturisme a parasit primul sirul pe care circulau initial. Teoretic acest fapt se poate stabili, dar trebuie sa fie cunoscute vitezele de deplasare ale celor doua autoturisme. Valorile certe nu unele presupuse. Accidentul nefiind cu victime nu s-au facut masuratori la fata locului si, din aceasta cauza, nu exista elementele necesare determinarii vitezelor de circulatie ale celor doua autoturisme.
Puteti contesta procesul verbal al politiei, dar sustinerea cauzei se va baza numai pe elemente teoretice, principiale fara o argumentare stiintifica bazata pe calcule concrete.
Decizia va apartine.
Succes!!
multumesc ,mai am cateva intrebari :
in Pv am scris ca nu sunt de acord cu repararea masinii pe asigurare .
1. poate sa repare masina pe asigurarea mea ?
2. dupa proces, daca sunt declarat vinovat, asiguratorul mai plateste?
3. este considerat martor persoana din masina mea ?

Alte discuții în legătură

Viraj stanga versus depasire coloana pe linie continua. cine este vinovat? r_a_henegar r_a_henegar Va supun spre dezbatere si consiliere urmatoarea speta: Drum national. Zona de actiune a indicatorului \"Depasirea interzisa\". Linie continua (intrerupta ... (vezi toată discuția)
Prioritate de dreapta Focus1 Focus1 Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ... (vezi toată discuția)
Accidente în intersecție nedirijată, provocate de o altă mașină decât a mea. cu toate că șoferul acesteia și-a recunoscut vina mi-a fost reținut permisul, ce pot face? Ariciu 84 Ariciu 84 Eu conduc o mașina pe drum principal ,in spatele mașinii mele un tir .Dupa mine o coloana de mașini.In intersecție nedirijata cu linie discontinua ... (vezi toată discuția)