Nu există răspundere penală pentru părți (adică și pentru pârât).
Conform Art. 260 Cod penal, Marturia mincinoasa, care prevede:
Fapta martorului care într-o cauza penala, civila, disciplinara sau în orice alta cauza în care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la împrejurarile esentiale asupra carora a fost întrebat, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevazuta în alineatul precedent nu se pedepseste daca, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronuntat o hotarâre sau de a se fi dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, martorul îsi retrage marturia.
Daca retragerea marturiei a intervenit în cauzele penale dupa ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele dupa ce s-a pronuntat o hotarâre sau dupa ce s-a dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, instanta va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
Dispozitiile alin. 1 - 3 se aplica în mod corespunzator si expertului sau interpretului.
sistemul român de drept nu sancționează fapta părții, ci doar pe cea a martorului, expertului sau interpretului.
Conform principiului de drept penal enunțat de către Feuerbach, nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali , fără incriminare, nu există infracțiune.
Dacă partea minte și se dovedește, cel mult se poate face de râs și va pierde procesul.
Cu stimă.