avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... autoritatea asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

autoritatea asociatie de locatari

Buna ziua,
as dori sa aflu mai multe despre ce autoritate poate avea asociatia de locatari?

In cele ce urmeaza am sa detailiez putin problema mea pentru a stii mai exact ce doresc:
In urma cu un an ne-am mutat (eu si sotul meu) intr-un bloc cu 4 etaje. Noi locuim la etajul 2. Cam tot de atata timp locatarii apartamentului de la etajult 3 ne cam terorizeaza cu galagia: le merge televizorul toata noaptea cu sunetul dat destul de tare plus toata ziua (8-23~24) copii lor fug prin casa.
Am mers si am adiscutat cu dansii in nenumarate randuri dar tot timpul ni s-a spus ca nu au ce face ca aceasta este situatia ("acesta e viata la bloc, daca nu va convine mutati-va la casa"), drept urmare in urma cu 2 saptamani sotul a apelat la ajutorul celor de la 112. Un echipaj al politie s-a deplasat pana la fata locului si totul s-a rezolvat, de atunci avem liniste si noi.
Problema e ca la ultima sedinta cu asociatia de locatari seful administratiei l-a luat pe sotul meul la rost de ce si-a permis sa sune la politie pentru ca sustine dansul: "aici noi face legea, daca veneai la mine cu probleme de acestea iti trageam si o palma, eu ascult tv-ul la ce ora vreau si la ce volum" plus a inceput cu amnintari de genu "am sa fac eu ceva si va fac sa plecati de aici", amenintari care s-au realizat in mai multe randuri de fata cu toti locatarii + si juristul asociatiei de locatari a inceput astfel de amenintari.
Intrebarea fireasca care se pune e: ca locatar si ca om in primul rand, daca exista o administratie de locatari, nu mai am drepturi pe care sa le pot apara?

O a doua problema tot legata de asociatia de locatari este urmatoarea:
In urma cu 1 luna am gasit mai multe greseli de calcul pe tabelul cu cheltuieli, mai exact daca se insumau apa+curent pe scarea+administratie totalul era mai mic decat cel scris in tabel. Am mers si am sesizat verbal seful administratiei iar in urmatoarea zi s-a pus tabelul corectat. De atunci de fiecare data cand ne intalnim cu administratorul, acesta incepe sa strige la noi: cum ne-am permis noi sa spunem ca calculele erau gresite, ca doar el este administrator si el are dreptate.
La aceasi adunare a asociatiei, de care am vorbit mai sus, am fost luati la rost de cei din asociatie presedinte+jurist) ca de ce ne bagam peste treburile administratorului ca dansul stie ce face.
Mie cel putin imi parea buz din partea lor, nu vad cu ce drept vin si sustin ca tabelul era corect cat timp (inca m-ai avem copia dupa tabelul vechi cu semnatura si stampila lor) se vede clar ca are erori.
Nu se poate lua nici o masura in acest sens? adica suntem satui sa ni se vorbeasca urat cu toate ca noi am avut dreptate, in fond si la urma urmei imi pare normal sa platesc doar cat e totalul consumului si sa nu fac "donatii".

Multumesc anticipat,
un locatar nestiutor si "terorizat" de asociatia de locatari.
Cel mai recent răspuns: mirika , utilizator 15:43, 6 Octombrie 2008
pe acest site sint postate legea 230/2007 si HG 1588/2007 (norma metodologica de aplicare a legii 230/2007)
daca le veti citi cu atentie, veti gasi si raspunsurile dorite.
drepturile proprietarilor sint expuse mai clar in HG la art 12, dvs fiindu-va de folos mai ales aliniatele c) si d)
Buna ziua,
multumesc pentru raspuns, din cate am citit in legile respective totul se refera la membrii ascoatiei de proprietari, noi nu am depus cerere pentru a fi in asciatie. Ce inseamna ca nu suntem in asociatie? Apartamenutl nostru intra in cadrul asociatie sau nu? Trebuie sa ne supunem hotararilor luate de asociatie?

Multumesc,
nestiutor.
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2008
nestiutor, utilizator
- in urma cu 1 an, la mutarea in locuinta era necesar sa depuneti o cerere la care trebuia sa atasati o copie a actului de proprietare si ale actelor de identitate pentru luarea in evidenta la asociatia de locatari;
- chiar si fara aceasta cerere, deduc ca sunteti luati in evidenta asociatiei de locatari;
- toate interventiile pe care le veti face la asociatie sa le faceti in scris, cu numar de inregistrare: presedintele asociatiei de locatari trebuie sa va raspunda in 10 zile la orice problema ridicata de dvs.;
- chemand politia, ziceti ca lucrurile s-au calmat; daca nu, chemati politia ori de cate ori este nevoie; si noi aici, tot asa i-am trecut in rand cu lumea pe niste vecini care nu aveau nici-un respect pentru nimeni;
- am mai auzit de presedinti si administratori care se cred "mosieri" pe cate un bloc; din nefericire, dvs. i-ati ales, tot dvs. trebuie sa-i schimbati...
- daca nu sunteti in tema cu toate hotararile luate de asociatie, ar fi bine sa cereti si niste copii de pe ultimile procese verbale ale AG(eventual o lecturare a acestora); nu uitati: hotararile luate legal in AG trebuie respectate de catre toti proprietarii, indiferent daca nu au fost de acord cu problema respectiva
- incercati o rezolvare a problemelor dvs. la primaria din localitate care are in mod sigur un serviciu specializat pentru asociatii de proprietari, insa nu inainte de a primi in scris raspunsul presedintelui asociatiei din care faceti parte;
- un ultim sfat: cu vorba buna se rezolva multe probleme; din contra, daca il pui pe roman la ambitie, atunci sa vezi trai la bloc....
Succes!
Dna, incercati sa va eliberati de stresul acestor amenintari. Sunteti oameni liberi, civilizati, dupa cum observ, si nimeni din lumea asta nu are dreptul sa va deranjeze si cu atat mai mult sa va ameninte. Urmariti tot ce se intampla in asociatie, in tabelele de cote, in hotararile care se iau si in caz ca lucrurile nu sunt in regula, cu dovezi clare si de netagaduit faceti plangere la politie si la primarie, la biroul de relatii cu asociatiile de proprietari. Ceea ce s-a intamplat in lista de cote si reactiile ulterioare ale administratorului si presedintelui denota ca acolo se fura ca-n codru. Daca administratorul a masluit suma totala de plata asta e cea mai nenorocita marlanie. Imi imaginez ce se intampla cu cheltuielile administrative, cu banii pe care ii colecteaza de la locatari etc. Poate lucrurile nu sunt apocaliptice, dar cand auzi ca administratori de bloc nu au platit facturi la furnizori de 6 ani, ca au plecat din bloc cu tot cu banii dati de locatari, iti poate trece prin minte ca inceputul l-au facut "manarind listele de plata". Nu va lasati intimidati, luati Legea 230/2007, cititi-o ca sa fiti in cunostinta de cauza si urmariti cum se desfasoara lucrurile. Si daca insista in ilegalitati si amenintari faceti plangere la politie si la primarie, cum v-am mai spus.
nestiutor a scris:

Buna ziua,
multumesc pentru raspuns, din cate am citit in legile respective totul se refera la membrii ascoatiei de proprietari, noi nu am depus cerere pentru a fi in asciatie. Ce inseamna ca nu suntem in asociatie? Apartamenutl nostru intra in cadrul asociatie sau nu? Trebuie sa ne supunem hotararilor luate de asociatie?

Multumesc,.
nestiutor.
chiar daca nu sinteti inca asociatie de proprietari, va supuneti acelorasi legi. nu sint sigur, dar din cite-mi amintesc va fi obligatorie transformarea asociatiilor de locatari in asociatii de proprietari (acolo unde este cazul). inscrierea in asociatie, fie ea de locatari sau de proprietari, se face in baza unei simple cereri catre comitetul executiv, fara alte formalizati.
este obligatoriu sa va supuneti hotaririlor luate in AG sau comitetul executiv. daca dvs considerati ca una sau mai multe dintre hotariri sint ilegale sau vi se incalca anumite drepturi conferite de legislatia romaneasca, puteti actiona in judecata in termen de 45 de zile de la adoptarea ei/lor. totusi, ea/ele trebuiesc respectate si de dvs pina instanta va da dreptate.
daca va simtiti nedreptatit de calculul la intretinere, puteti face contestatie la acest calcul in 10 zile de la afisare, urmind a primi raspuns in 7 zile.

Alte discuții în legătură

Galagie vecini ghitanelenaalina ghitanelenaalina Buna ziua, Am o mare problema cand vine ora 22 noaptea vecinii de la etajul superior i-au foc la propriu, adica fac un zgomot infernal. 1. Eu am inchiriat o ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez in aceasta situatie ? androidu androidu Salut forum. La bloc ma confrunt cu o problma de bun simt , de rea vointa din partea omului de servici mai ales, adica tine usa de la intrarea in bloc pe vreme ... (vezi toată discuția)
Vecini galagiosi noaptea veronik veronik Buna ziua, Locuiesc cu chirie intr-un bloc din sect 5, cartier Rahova. In apartamentul de sub cel unde locuiesc eu, stau tot cu chirie 2 baieti, studenti ... (vezi toată discuția)