Buna seara,
Va rog sa ma lamuriti in uramtorea problema.Mama mea a decedat in 2003 iar pe urma ei a ramas un apartament,suntem 2 frati din care fratele meu a decedat in 1998 inaintea mamaei,si fratele meu are la randului lui 2 copii,din care unul a decedat 2009 avand si el la randul lui un copil.In urma decesului mamei nu s-a facut succesiunea.Tin sa mai spun ca eram frati vitregi.iar mama era singura proprietara a apartamentului deoarece nu s-a recasatorit.Pentru efectuarea succesiunii care ar fi pasii,si care este partea mea de mostenire?Multumesc!
Ce fel de frati vitregi erati?
Daca erati frati de mama, atunci imobilul se imparte in 2: jumatate dvs., jumatate urmasii fratelui dvs.
Daca a existat si un sot care i-a supravietuit mamei si dvs. si fratele erati frati dupa tata, sunt alte cote.
Cota dvs. succesorala este de 1/2 din mostenire.
In vederea dezbaterii succesiunii trebuie sa va adresati unui notar care functioneaza in circumscriptia teritoriala a judecatoriei de la ultimul domiciliu al defunctei mame.
Mergeti la un notar impreuna cu fiul si nepotul fratelui din partea fratelui impreuna cu urmatoarele acte:
- Anexa 24 de la Primăria de domiciliu al defunctului;
- Certificatul de deces al defunctului;
- Certificatul de căsătorie al soţului supravieţuitor (dacă este cazul);
- Certificatul de naştere pentru fii moştenitori;
- Certificatul de naştere şi căsătorie pentru fiicele moştenitoare;
- Actele de proprietate pentru bunurile moştenite, Certificat de acţionar, Cărţi de identitate ale autovehiculelor etc.;
- Declaraţii de renunţare la succesiune (dacă este cazul);
- Declaraţii de acceptare a succesiunii (dacă este cazul);
- Pentru minori şi incapabili – dispoziţie de curator eliberată de Autoritatea Tutelară.
Veti plati pe langa onorariul notarului si un impozit de 1% pentru ca nu ati dezbatut mostenirea in termen de 2 ani.
Dumneavoastra veti primi 1/2 din mostenire, fiul in viata a fratelui 1/4 iar nepotul fratelui 1/4 din mostenire.
Se poate prin notariat ,fusesem informata daca nu s-a dezbatut mostenirea in 6 luni de la decesul mamei,se face prin tribunal,sau au aparut modificari prin noul cod civil.