avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1549 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale casa noua, taxe si impozite
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

casa noua, taxe si impozite

buna ziua!

Am si eu o foarte mare nelamurire:

acum 3 ani de zile consiliul local mi-a atribuit un teren de 500 mp, conform legii 15/2003, teren destinat constructiei unei locuinte.
Am terminat constructia, am facut procesul verbal de receptie a lucrarii, acum am fost la taxe si impozite.
Eu stiam ca sunt scutit de impozit pe locuinta (nu si pe teren) timp de 10 ani de zile cf. art. 6 alin.2 din lg.15/2003 (care face trimitere la art.10 alin.2 din lg.114/1996).
Agentii fiscali de la taxe si impozite sustin ca nu beneficiez de scutire impozit pentru ca in art. respectiv este vorba de cu totul alte persoane.

Art. 6. – lg.15/2003
(2) Tinerii care şi-au construit locuinţele proprietate personală în condiţiile prezentei legi beneficiază de prevederile art. 10 alin. (2) din Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Art.10 - Lg. 114/1996
alin.2- Proprietarii locuinţelor noi, persoane fizice, sunt scutiţi de plata impozitului pe clădire timp de 10 ani de la data dobândirii locuinţei.

cum e? platesc or ba impozit?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: maustec , utilizator 14:22, 10 Octombrie 2008
Prevederea favorabila dvs este urmatoarea:
Art. 7 - (1) Tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (1), care construiesc locuinţe proprietate personală pe terenul atribuit în baza prezentei legi, pot beneficia de credite în condiţiile Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Tinerii care şi-au construit locuinţele proprietate personală în condiţiile prezentei legi beneficiază de prevederile art. 10 alin. (2) din Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Din cele doua texte de lege rezulta ca dvs va incadrati in randurile celor scutiti de impozitul pe cladire conform Legii locuintei:
Art. 10 - De prevederile art. 7 din prezenta lege beneficiază, o singură dată, persoanele fizice care, împreună cu familia, nu au deţinut şi nu au în proprietate o locuinţă, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 7 lit. c), sau dacă locuinţa în care gospodăresc împreună nu satisface exigenţele minimale de suprafaţă, prevăzute în anexa nr. 1, corespunzător numărului de persoane din familie.

Proprietarii locuinţelor noi, persoane fizice, sunt scutiţi de plata impozitului pe clădire timp de 10 ani de la data dobândirii locuinţei.

Faceti un memoriu in scris catre Primarie referitor la acest aspect, incercati si o audienta la serviciul juridic cu privire la interpretarea acestor texte...agentii fiscali nu fac legea, dar va pot face neplaceri prin emiterea de titluri executorii pentru impozitul pe care de fapt nu-l datorati, titluri pe care le veti putea anula doar printr-un proces.
Probabil ca este o deficienta generala de interpretare, pe care alti beneficiari ai acestei scutiri de impozit nu au sesizat-o astfel ca agentii fiscali nu s-au obosit sa se informeze.
"Prevederea favorabila dvs este urmatoarea:"
1. Dar prevederea NEFAVORABILA MIE care este?

2. traim in Romania ... si asta spune tot. nu ma mai mira nimic din ce mi s-a intamplat astazi.
Le-am scris celor de la Of. Juridic, din Primarie, am primit raspuns FAVORABIL, (adresa semnata de 3 CONSILIERI JURIDICI, si de DL. PRIMAR), ma intorc la taxe si impozite, la acelasi AGENT FISCAL, citeste adresa, da 2 telefoane la consilierii semnatari, si ca el nu o sa tina cont de aceasta hartie.
adica, din cate am inteles eu, ma face prost pe mine, pe primar, pe fiecare consilier in parte, si pe multi altii care mi-au raspuns pe net.
e de groaza omul si INCEP SA CRED CA ARE CEVA PERSONAL CU MINE.

3. nu e o suma mare. cred ca nici nu depaseste milionul/an, e pur si simplu o ambitie.
costurile unui eventual proces depasesc cu mult valoarea impozitului pe cei 10 ani. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe cladire robertrobert0000 robertrobert0000 buna ziua vreau sa stiu si eu daca platesc impozit in primi 10 ani la o cladire facuta pe un teren acordat cu titlu gratuit de la primarie pentru tineri ... (vezi toată discuția)
Scutirea impozitului pe cladiri ! desprelegi desprelegi Comform legi proprietati si a codului fiscal in vigoare exista o baza legala de scutire a impozitului pe cladire in cazul in care o constructia este noua ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit b.mariana b.mariana in baza carei legi esti scutit de plata impozitului local pe o perioada de 10 ani,in cazul unei constructii noi? (am citit ca ar exista o astfel de lege);daca ... (vezi toată discuția)