avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale recuperare datorii prescrise
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

recuperare datorii prescrise

Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema delicata.
O SC a executat in 2004 lucrari pentru care a emis facturi in data de 29.10.2004 si 30.11.2004, neachitate pana in prezent. In tot acest interval (2004 - 2008) singura dovada care ar putea intrerupe prescriptia este un extras de cont dupa inventar la sf. anului 2006, comunicat debitorului pe 12.02.2007, dar neconfirrmat de acesta.
In cazul in care dreptul la actiunea de recuperare in instanta a datoriei s-a prescris, ce alte cai de recuperare a debitului exista?
Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2008
ianliana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Denisa Stanca , Avocat 15:54, 22 Septembrie 2008
Potrivit art. 16 din Decretul nr. 167 / 1958 ART. 16
"Prescriptia se intrerupe:
a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia. "

In cazul de fata, avand in vedere faptul ca debitul nu a fost confirmat, prescriptia nu a fost intrerupta.

Exista, daca nu ma insel, o Decizie pronuntata de Curtea Constitutionala in anul 2003, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a art. 16 lit. a.

Eu una nu vad nicio alta cale de recuperare a debitului, in condiiile in care dreptul la actiune s-a prescris.
Intadevar dreptul la actiune s-a prescris dar nu si dreptul de a va recupera debitul! Acest lucru poate fi posibil doar pe cale amiabila contand pe buna - credinta a debitorului asa cum normal intr-o societate civilizata.
marieta_ilinca a scris:

Intadevar dreptul la actiune s-a prescris dar nu si dreptul de a va recupera debitul! Acest lucru poate fi posibil doar pe cale amiabila contand pe buna - credinta a debitorului asa cum normal intr-o societate civilizata.

Pe cale amiabila? Nu prea cred, in conditiile in care debitorul nici macar nu a confirmat extrasul de cont.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire- prescriptie ContSters98165 ContSters98165 buna ziua. in 2003 am facut un imprumut la banca pe numele meu insa banii i-a folosit prietenul meu. A platit o parte din ei pana la inceputul lui 2004 si ... (vezi toată discuția)
Prescriptia comerciala Andrei T Andrei T creantele comerciale se prescriu in 3 ani. am o factura emisa in data de 21.08.2006 scadenta in 21.09.2006. acesta factura s-a prescris? care este data la care ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii madalina_oprea madalina_oprea Buna ziua! In situati in care am o factura de la un furnizor(eu fiind srl)din anul 2008 neachitata,se poate considera prescrisa?Avand in vedere ca temenul ... (vezi toată discuția)