avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatii intretinere si paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatii intretinere si paternitate

Buna ziua.
am dubla cetatenie romana si italiana. Locuiesc de 21 de ani in Italia , dar de 2 ani ma impart intre Italia si Romania deoarece am avut o fetita mica si in Italia, singura, mi-a fost greu sa o nasc si sa o cresc. in Romania stau impreuna cu mama mea si cei doi copii ai mei.
Baiatul cel mare, s-a nascut in Italia , tatal cu cetatenie italiana si eu la fel, deci el a avut de la nastere cetatenia italiana, cea romana a avut-o cam pe la 5 ani cind am facut transcrierea certificatului de nastere in Romania. Primii 5 ani i-a petrecut in Italia si dupa aceea a venit in Romania la bunici ca sa faca scoala. In Italia venea doar in vacante. Cind avea 2 ani eu m-am separat de tatal lui, precizez ca nu eram casatoriti si mi-a fost incredintat mie de catre tribunalul din Bologna. Sentinta am transcris-o si in Romania, dar cum atunci judecatorul nu a decis si o pensie alimentara si din cauza faptului ca eu nu cerusem, m-am gasit in urmatorii ani si pina acum ca tatal lui nu a contribuit decit foarte sporadic si cu sume foarte mici de bani. De doi ani si jumatate nu a mai venit deloc sa-l vada pe baiat si de mai bine de un an nu a mai trimis nimic, nici macar cei 250 sau 500 euro o data la un an sau un an si jumatate. As vrea sa stiu daca pentru baiat trebuie sa ma adresez instantei ilaliene, mai ales ca exista deja o sentinta a Tribunalului de minori din Bologna sau celei romanesti, dat fiind ca toti trei avem cetatenia italiana. Citind conventiile facute intre tari, am vazut ca de obicei trebuie sa te adresezi instantei unde e resedinta abituala a copilului dar sint si niste exceptii :
Legea aplicabilă obligaţiei de întreţinere este:
în raporturile dintre părinţi şi copii, legea care cârmuieşte efectele filiaţiei;
în raporturile dintre soţi, legea care cârmuieşte efectele căsătoriei;
în raporturile dintre foştii soţi, legea care cârmuieşte divorţul;
în raporturile dintre alte persoane, legea naţională a creditorului. În caz de schimbare a cetăţeniei, noua lege naţională se aplică numai prestaţiilor ulterioare schimbării.

A doua intrebare e alta, in legatura cu fetita. La nastere, in Romania, a fost recunoscuta numai de catre mine si deci a avut de drept cetatenia romana. La un an a avut-o si pe cea italiana, dupa ce am terminat de facut toata documentatia care trebuia pentru a obtine cetatenia italiana. M-am adresat unei doamne avocat in Italia pentru a-i cere tatalui ei, care e tot cetatean italian sa o recunosca si sa contribuie la cresterea fetitei. Acesta trage de timp si in cele din urma mi-a spus ca nu stie daca vor fi probleme dat fiind ca fetita locuieste in Romania si eu inca nu am reusit prin mediere sa obtin mai nimic, dar as vrea sa stiu carei instante ar fi mai bine sa ma adresez pentru ca am vazut ca si in acest caz sint niste prevederi in conventii.
Filiaţia copilului din afara căsătoriei (inclusiv recunoaşterea filiaţiei şi efectele ei; contestarea recunoaşterii filiaţiei; raporturile dintre părinţi şi copil; obligaţia părinţilor de a întreţine copilul, de a-l educa şi de a-i administra bunurile) se stabileşte potrivit legii naţionale a copilului de la data naşterii. În cazul în care copilul, cetăţean străin, are şi o altă cetăţenie străină, se aplică legea care îi este mai favorabilă.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Cetatenia romana nikkkoleta nikkkoleta salve! sunt mamica unei fetite in varsta de 3 saptamani, eu sunt cetatean roman dar traiesc si muncesc in Italia unde am nascut si fetita. Tatal ei este ... (vezi toată discuția)
Divort julio julio Sint romäncä,träiesc de 3 ani in Austria,cäsätoritä cu un cetätean Austriac,am o fetitä de 6 luni näscutä aici si este Austriacä. Dacä mä intorc ... (vezi toată discuția)
Inregistrare obligatorie in românia a copilului de cetatenie italiana 1katerine 1katerine Am o fetița de 5 luni născută in Italia si care are cetatenie italiana (tatăl italian). As dori sa merg cu fetița in România, are carte de ... (vezi toată discuția)