Daca divortati si sotul Dvs. va fi decazut din drepturile parintesti, iar hotararea va fi recunoscuta in Romania, atunci da. Altfel:
1. Nu puteti sa schimbati numele copilului, doar pe cale administrativa si numai cu acordul tatalui;
2. Puteti sa renuntati la cetatenia austriaca si cere cetatenia romana pentru copil doar cu acordul tatalui;
3. Puteti scoate copilul din tara doar cu acordul tatalui (chiar daca ajungeti cu copilul in Romania fara probleme, poate fi un caz penal -- Kindesentführung).
de divortat, veti divorta in austria. Va trebui sa obtineti incredintarea minorei tot acolo. in orice caz, va supuneti legislatiei lor
cred ca e mai greu sa va stabiliti cu fetita in Romania, mai ales ca e numai cetatean austriac, iar in momentul asta cat nu sunteti divortata si nu aveti incredintarea minorei, nu puteti parasi cu fetita Austria fara acordul tatalui
nu puteti schimba numele minorului fara acceptul tatalui sau.
in ceea ce priveste divortul :
- daca mai aveti si cetatenia romana puteti investi instanta din romania cu actiunea de divort , competenta fiind in acest caz judecatoria sectorului 1 din bucuresti .
odata cu actiunea de divort instanta se va pronunta si asupra incredintarii minorului . daca vi se va acorda custodia acestuia , veti putea calatori cu el in orice stat, neavand nevoie de acordul tatalui sau in acest sens .
Roxanel, de unde ai scos tu competenta aia pe J1, ca nu inteleg...
Din legea 105 reiese clar ca e competenta Austria...
"Art. 20. - Relaţiile personale şi patrimoniale dintre soţi sînt supuse legii naţionale comune, iar în cazul în care au cetăţenii deosebite, sînt supuse legii domiciliului lor comun.
Legea naţională comună sau legea domiciliului comun al soţilor continuă să reglementeze efectele căsătoriei în cazul în care unul dintre ei îşi schimbă, după caz, cetăţenia sau domiciliul.
Art. 22. - Divorţul este cîrmuit de legea aplicabilă potrivit art. 20.
Dacă legea străină, astfel determinată, nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român.
Art. 25. - Filiaţia copilului din căsătorie se stabileşte potrivit legii care, la data cînd s-a născut, cîrmuieşte, potrivit art. 20, efectele căsătoriei părinţilor săi.
Dacă, înainte de naşterea copilului, căsătoria părinţilor a încetat sau a fost desfăcută, se aplică legea care, la data încetării sau desfacerii, îi cîrmuia efectele.
Art. 26. - Legea arătată în art. 25 se aplică de asemenea:
a) tăgăduirii paternităţii copilului născut din căsătorie;
b) dobîndirii numelui de către copil;
c) raporturilor dintre părinţi şi copil, inclusiv obligaţiei părinţilor de a întreţine copilul, de a-l educa şi de a-i administra bunurile.
Art. 34. - Legea aplicabilă obligaţiei de întreţinere este:
a) în raporturile dintre părinţi şi copii, legea care cîrmuieşte, potrivit art. 25, 28 şi 31, efectele filiaţiei;"
Reiese clar ca e competenta austriaca, de unde reiese altceva? Doar daca ar fi extrem de greu de divortat acolo, asta e altceva.
La fel e cu numele copilului si tot, asa cum reiese din textele de mai sus.