salve! sunt mamica unei fetite in varsta de 3 saptamani, eu sunt cetatean roman dar traiesc si muncesc in Italia unde am nascut si fetita. Tatal ei este cetatean italian, locuim impreuna fara a fi casatoriti, deci ea este cetatean italian; as vrea sa stiu ce trebuie sa fac pentru a obtine pentru ea si cetatenia romana (la aceasta varsta, presupun ca unicul document pe care pot sa-l solicit este certificatul de nastere) si carui for trebuie sa ma adresez - in Italia sau in Romania? Va multumesc!
Copilul are deja din momentul nasterii cetatenia română. Trebuie sa va prezentati la unul dintre consulatele României din Italia si sa depuneti actele pentru transcrierea certificatului de nastere.
Pentru transcrierea certificatului de nastere in registrele romane:
Certificatul de nastere original de tip international apostilat in prefectura italiana unde domiciliati in care sa fie mentionati parintii copilului (maternita e paternita).
Copie xerox dupa toate actele de stare civila.
Traducerea certificatului, in limba romana, legalizata de un notar public roman, sau de ambasada/consulatul roman din statul unde a avut loc nasterea, sau de un birou notarial din strainatate ce aplica apostila Conventiei de la Haga (traducerea se poate efectua si la sediul Consulatului General al Romaniei si este inclusa in taxa totala a certificatului ).
Certificatul de casatorie romanesc al parintilor , daca la data nasterii copilului, acestia erau casatoriti.
Certificatele de nastere ale parintilor copilului ( copie si original ).Daca unul din parinti este cetatean strain, acest act trebuie tradus in limba romana la un traducator autorizat sau la Consulatul General al Romaniei caz in care se mai adauga 70 de euro la taxa totala a certificatului;.
Pasapoartele parintilor si/sau cartile de identitate romanesti in termen de valabilitate.
1. Taxa consulara este de 125 euro in cazul in care certificatul de nastere este prezentat in termen de 6 luni de la nasterea copilului si 170 euro in cazul in care certificatul de nastere este prezentat DUPA 6 luni de la nasterea copilului. In momentul de fata timpul de asteptare pentru obtinerea certificatului de nastere este de aproximativ 20 de zile.
Cetatanie romana
executare
Buna ziua!
Am o intrebare cu privire la dreptul de cetatenie romania. Voi incerca sa fiu cat se poate de concis!
Am o prietena romanca, care locuieste in ... (vezi toată discuția)