avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Marirea pensiei alimentare si schimbarea programului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Marirea pensiei alimentare si schimbarea programului de vizita

Buna seara!
Dragi utilizatori si avocatii,va rog sa ma sfatuiti ce as putea face in situatia de fata:
-in urma divortului,fetita mi-a fost incredintata prin sentinta devenita definitiva si irevocabila in febr.2010.Prin sentinta s-a stabilit ca tatal sa plateasca o pensie alimentara de 171RON "reprezentand 1/4 din salariul net al acestuia".Ca program de vizita tatal are dreptul sa o ia pe la domiciliul lui din Romania 2 week-enduri pe luna,de Pasti si de Craciun,din 2 in 2 ani si o luna in vacanta de vara.
Aceasta e sentinta,presupunandu-se ca ambii parinti si copilul isi petrec viata de zi cu zi in Romania.La scurt timp dupa sentinta,tatal s-a mutat in Suedia si la scurt timp (incepand din aprilie 2010) a inceput munca in aceasta tara.Eu si fetita ne-am mutat cam in aceeasi perioada in Italia (aici am mai lucrat pt 2 ani inainte de a depune cererea de divort).
Intrebarile mele sunt 2 si anume:

-care este procedura pt a cere marirea pensie alimentare pt fetita,avand in vedere ca tatal castiga acum aprox 1800 euro.Precizez ca in toamna anului trecut am facut o plangere penala pt neplata pensiei ,iar acum sunt la un pas de a o face din nou pt ca nu a mai trimis pensia din luna mai.Stiu adresa lui si numele firmei.
-avand in vedere ca noi suntem in Italia,iar el in Suedia ce sanse ar fi ca programul de vizita sa se desfasoare aici.Precizez ca fetita e la scoala (invata fff bine si ii place aici) si nu ar vrea sa plece in vacanta in Suedia (asa cum i-a propus tatal).
Daca e nevoie de alte detalii,o sa revin.
Va multumesc anticipat pt raspunsuri .
O seara buna.

Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 00:29, 25 Noiembrie 2011
Nu stiu ce efect ar avea o plangere penala in Romania cat timp el este in Suedia.

Pentru a putea cere cresterea pensiei alimentare trebuie sa dovediti dvs. ca el are un venit mai mare. Cu acte.

In privinta vizitei cred ca ati putea obtine dar vedeti ca este posibil sa va pricopsiti cu o custodie comuna (conf. noului cod civil) daca se enerveaza tatal.
Intrebare intrebatoare:daca deschid proces pentru marirea pensiei alimentare,instanta poate cere,prin Ambasada Suediei sau prin MAE,de la firma unde lucreaza,adeverinta de salarizare???
Asa cum am mai spus stiu la ce firma lucreaza(numele si adresa firmei),dar va dati seama ca eu nu am cum sa intru in posesia vreunui fluturas de-al lui.Bun simt din partea lui nu exista,nu plateste "de buna voie" si doar cu cearta ceea ce s-a hotarat prin sentinta,iar mai nou imi cere sa ii trimit chitante cu ce cheltui cu fetita,altfel nu imi trimite pensia.Eu sunt fara cuvinte:(
O seara buna!
Instanta prin MAE ar putea solicita dar firma nu va avea nici o obligatie de a va da aceste informatii.
Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Pe site-ul autoritatii fiscale din Suedia scrie: in cazul cererilor de tip ordinar,autoritatile nu au dreptul de a refuza informatii (si aici sunt incluse informatii depre locul in care traieste o persoana,unde este angajata ,cat castiga).
Dragii mei,eu sunt dispusa sa merg pana in pazele albe in lupta pt drepturile copilului meu.Am nevoie de un avocat bun,care sa se ocupe de toate formalitatile necesare.Stiu ca va fi o lupta grea,dar vreau ca tatal copilului sa se trezeasca la realitate si sa constientizeze ca are obligatii fata de acest copil.
Nu e posibil ca un tata sa nu se intereseze.Va dau doar 2 ex:inainte de inceperea scolii i-a promisca ii trimite pachet cu rucsac,rechizite si ceea ce e nevoie pt inceperea scolii,Draga de ea a asteptat si a asteptat......in zadar.L-am intebat cand are de gand sa trimita pensia alimentara (nu a mai platit nimic din mai)si stiti ce a raspuns?!Auzi,descurca-te cum poti,ca eu nu am bani acum,am datorii,sti ca in vara am avut nunta :foottap: Deci omul are bani de insuratoare,dar nu are 42 de euro pe luna pensie alimentara.
Nu au dreptul de a refuza acordarea informatiilor cerute de institutii suedeze, in cazul statelor straine (chiar si europene) ramane la latitudinea lor.

Alte discuții în legătură

Prin ce acord international pot cere marirea pensiei de intretinere? sonia2014 sonia2014 Buna seara! Asa cum am fost sfatuita intr-o postare anterioara,am luat legatura cu un avocat in Italia pentru a cere marirea pensiei de intretinere pe care ... (vezi toată discuția)
Hotarare de divort pronuntata in 2009, tatal vrea sa ceara custodie comuna....ce se poate schimba in situatia actuala? sonia2014 sonia2014 Buna seara. In urma sentintei de divort din 2009,fetita mi-a fost incredintata,iar tatal beneficiaza de perioada de vizita si e obligat la plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Calatorie cu minor in strainatate (parinti divortati) ContSters231389 ContSters231389 Buna seara. Sunt mama unei fetite de 5 ani, divortata anul trecut. Fetita mi-a fost incredintata spre crestere, prin hotarare judecatoreasca definitiva si ... (vezi toată discuția)