avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Prin ce acord international pot cere marirea pensiei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Prin ce acord international pot cere marirea pensiei de intretinere?

Buna seara!
Asa cum am fost sfatuita intr-o postare anterioara,am luat legatura cu un avocat in Italia pentru a cere marirea pensiei de intretinere pe care fostul sot trebuie sa o plateasca fetitei noastre.Pensia a fost stabilita la un sfert din salariul pe care il avea in 2009 (reprezentand 171 RON lunar).La 2 luni de la sentinta de divort s-a stabilit in Suedia si acolo are un salar de 1800 euro lunar.In toata perioada pentru el a fost o dificultate (rea vointa) sa plateasca punctual,chiar daca sentinta s-a comunicat la inceputul lui 2010,primii bani i-a dat la sfarsitul lui 2010,dupa ce eu am facut plangere la politie.In momentul de fata e in a cincea luna de intarzaiere.In tot acest timp,nu a avut macar o data initiativa sa dea ceva in plus copilului,din contra,la cei 40 euro pe care ii trimite imi cere socoteala.
Dupa incheierea divortului eu si fetita ne-am mutat in Italia,pentru a-i oferi un trai decent.El a asteptat finalizarea divortului pentru a se muta in Suedia(chiar daca avea deja locul de munca asigurat acolo) si asta pentru a evita plata unei pensii mai mari.
Deci am hotarat sa cer in instanta marirea pensiei,avand in vedere ca fostul sot are un salar mult mai mare.
Intrebarea mea este:avand in vedere o sentinta data de in Romania,copilul beneficiar rezident in Italia si tatal obligat la plata pensiei cu rezidenta in Suedia
-care acord international trebuie invocat pentru a cere marirea pensiei?
-in perioada de vizita cand fetita sta cu tatal,exista vreo lege prin care pensia alimentara se suspenda? (el refuza sa plateasca pensia pt luna iulie 2013,pt ca fetita a stat la el 3 saptamani).
Va multumesc,o seara buna.
Cel mai recent răspuns: Dan Foamete , Avocat 23:49, 17 Ianuarie 2014
Acordul la care va referiti este Regulamentul (CE) nr. 4/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 si il puteti consulta aici: [ link extern ]

Referitor la plata pensiei in perioada in care copilul locuieste la sot, parerea mea personala este ca nu ar trebui sa ii mai solicitati acei bani. Pensia de intretinere se adreseaza direct minorului si se foloseste in scopul cresterii si educarii lui. Nu este o o opinie juridica, ci una care tine de latura umana a fiecaruia din noi. Este un aspect care ar trebui sa il rezolvati printr-o discutie intre PARINTI lasand de o parte divergentele pe care le aveti ca persoane.
Legal vorbind el datoreaza pensia si pentru acea perioada in situatia in care nu are o hotarare judecatoreasca prin care sa se dispuna altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intarzierea platii pensiei alimentare sonia2014 sonia2014 Buna seara. Sunt 4 ani de la incheierea divortului,fetita mi-a fost incredintata mie,iar tatal are dreptul la vizita si obligatia la pensia alimentara ( ... (vezi toată discuția)
Marirea pensiei alimentare si schimbarea programului de vizita mia2012 mia2012 Buna seara! Dragi utilizatori si avocatii,va rog sa ma sfatuiti ce as putea face in situatia de fata: -in urma divortului,fetita mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara mary09 mary09 Sunt divortata din 2007 si am o fetita de 8 ani. In decizia de divort fostul meu sot a fost obligat la plata unei pensii alimentare de 950.000 lei vechi. Pe ... (vezi toată discuția)