avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... AVIZUL DE APTITUDINE NECESAR RELUARII ACTIVITATII
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

AVIZUL DE APTITUDINE NECESAR RELUARII ACTIVITATII

Din cuprinsul H.G.nr.355/2007 nu rezulta obligativitatea ca salariatul sa obtina avizul de aptitidine de la medicul de medicina muncii cu care angajatorul are contract. Cu toate aceste, sunt angajatori care ii indruma pe salariatii reintegrati in baza unor sentine definitive si irevocabile, sa obtina acest aviz doar de la cabinetul de medicina muncii cu care angajatorul are contract. Este legala solicitarea angajatorului? Eu nu am gasit niciun temei legal in sprijinul a ceea ce doreste angajatorul.
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 21:48, 4 Noiembrie 2011
Nu cred ca este obligatoriu ca avizul sa fie de la medicul de medicina a muncii cu care are firma contract, dar poate avea legatura cu decontarea acestor cheltuieli. Cred ca angajatorul poate trimite angajatul dupa ce a obtinut un aviz de la alt medic sa il confirme medicul de medicina a muncii (sau de intreprindere).
1. Medicul de medicina muncii este singurul care poate da APT pentru ca un salariat sau un viitor salariat sa presteze munca intr-un anumit post.
2. Legea 319/2006 si HG 355/2007 vorbesc numai de competentele medicului de medicina muncii in aceasta problema.
3. Dupa o absenta mai mare de la locul de munca (cum este cazul user-ului nostru) este obligatoriu avizul medicului de medicina muncii, spre binele sanatatii salariatului si al angajatorului.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Din cuprinsul H.G.nr.355/2007 nu rezulta obligativitatea ca salariatul sa obtina avizul de aptitidine de la medicul de medicina muncii cu care angajatorul are contract.
Este legala solicitarea angajatorului?


Da este legala ! Un angajator face un contract cu un med. de med. muncii, dupa ce medicul ia la cunostinta si analizeaza meseriile si locurile de munca din acea unitate.
Angajatorul completeaza ptr. fiecare lucrator o cerere catre med. muncii in care sunt completate locul de munca si conditiile de munca ale lucratorului.
Numai pe baza acestei cereri , si numai med. care cunoaste unitatea , analizeaza si hotaraste investigatiile de sanatate necesare ptr. a elibera FISA DE APTITUDINI . El odata ce semneaza ca lucratorul este APT, raspunde legal daca se dovedeste ca nu nu este apt , ptr. meseria/ locul de munca al lucratorului. Poate raspunde si penal, in baza contractului incheiat.
Va dau cel mai simplu exemplu : un sofer, trebuie sa faca analize de sange, planani, cardiologie, oftalmologie, pshiatrie. Ce se intampla daca nu vede bine, e daltonist, i se da apt si face acc. pe traseu? Cati oameni pot muri, dintr-o gresala?
Sau un brutar, nu face analizele corecte, are salmonela, cati oameni si copii se pot inbolnavii?
fsatnoianu a scris:

Din cuprinsul H.G.nr.355/2007 nu rezulta obligativitatea ca salariatul sa obtina avizul de aptitidine de la medicul de medicina muncii cu care angajatorul are contract. Cu toate aceste, sunt angajatori care ii indruma pe salariatii reintegrati in baza unor sentine definitive si irevocabile, sa obtina acest aviz doar de la cabinetul de medicina muncii cu care angajatorul are contract. Este legala solicitarea angajatorului? Eu nu am gasit niciun temei legal in sprijinul a ceea ce doreste angajatorul.


In HG 355 / 2007 scrie:

"Art. 22. — Examenul medical periodic cuprinde urmatoarele:
a) inregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut in intervalul de la examenul medical in vederea angajarii sau de la ultimul examen medical periodic pana in momentul examenului medical respectiv;
b) examenul clinic general, conform dosarului medical prevazut in anexa nr. 4;
c) examenele clinice si paraclinice, conform modelului de fisa prevazut in anexa nr. 1 si examenului indicat de catre medicul specialist de medicina muncii;
d) Inregistrarea rezultatelor In dosarul medical prevazut in anexa nr. 4;
e) finalizarea concluziei prin completarea fisei de aptitudine, conform modelului prevazut in anexa nr. 5, de catre medicul specialist de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.

Art. 23. — Examenul medical la reluarea activitatii se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii, cu respectarea dispozitiilor art. 22.

Art. 24. — Efectuarea examenului medical la reluarea activitatii are urmatoarele scopuri:
a) confirmarea aptitudinii lucratorului pentru exercitarea profesiei/functiei avute anterior sau noii profesii/functii la locul de munca respectiv;
b) stabilirea unor masuri de adaptare a locului de munca si a unor activitati specifice profesiei sau functiei, daca este cazul;
c) reorientarea spre un alt loc de munca, care sa asigure lucratorului mentinerea sanatatii si a capacitatii sale de munca.

Art. 25. — Medicul de medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical la reluarea activitatii ori de cate ori il considera necesar, in functie de natura bolii sau a accidentului pentru care lucratorul a absentat din productie."
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
ionion2000, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)
Aviz psihologic cu recomandare control psihiatric ap_popescu ap_popescu Buna ziua! In urma controlului psihologic, efectuat ca urmare a controlului medical periodic, un angajat primeste pe avizul psihologic : apt cu recomandarea ... (vezi toată discuția)
La schimbarea locului de munca trebuie refacute toate analizele pentru fisa de medicina muncii? alina_29 alina_29 Daca dupa 3 luni de la angajare mi s-a incheiat cartea de munca, si doresc sa ma angajez in alta parte in acelasi domeniu, trebuie sa refac toate analizele ... (vezi toată discuția)