avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA intracomunitar

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati, sunt in ceata nu mai inteleg nimic, am tot citit in forumuri dar parca mai rau mi-am facut. In luna noiembrie urmeaza sa facturez un serviciu intr-un stat din UE, ok m-am inregistrat in ROI, intrebarile mele sunt
-o sa depun declaratia 300 si 390 pana in data de 25 decembrie 2011 pentru lunile octombrie si noiembrie?
-urmatorul decont o sa fie pentru luna decembrie, pana in 25 ianuarie 2012, urmand sa depun decont normal-trimestrial sau trebuie sa imi schimb perioada fiscala de la trimestru la luna, mentionez ca sunt platitor la trimestru?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: tiku1985 , utilizator 12:30, 27 Octombrie 2011
Va trebui sa depuneti decontul lunar.
Persoana impozabilă care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică
In CF art. 156 indice 1 alin.6 indice 1
Persoana impozabilă care potrivit alin. (6^1) este obligată să îşi schimbe perioada fiscală trebuie să depună o declaraţie de menţiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care generează această obligaţie, şi va utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică pentru anul curent şi pentru anul următor. Dacă în cursul anului următor nu efectuează nicio achiziţie intracomunitară de bunuri, persoana respectivă va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioadă fiscală. În acest sens va trebui să depună declaraţia de menţiuni prevăzută la alin. (6).
Cum vorbiti de efectuarea unui serviciu intracomunitar-perioda decontului de TVA ramane Trimestrul ,doar daca veti efectua o AIC-veti face D092-si apoi D300 va fi lunar, altfel nu e cazul dumneavoastra.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil
Multumesc pentru raspuns!

Mai am o intrebare, pentru cele 2 luni (octombrie-noiembrie) ce decont o sa depun, trimestrial iar incepand cu luna ianuarie o sa depun decont lunar pentru luna decembrie, este corect?
Va multumesc inca o data!
Livrarile intracomunitare de servicii nu schimba perioada fiscala, ci numai achizitiile intracomunitare de bunuri. Adica ramineti platitor de tva trimestrial, pt ca nu ati facut achizitii intracomunitare.
Decl 390 o depuneti pina in 25 luna urmatoare (pina in 25.11 pt oct, pina in 25.12 pt nov s.a.m.d.). Decl 300 o veti depune trimestrial pina in 25.01.2012.

Cititi cu atentie postare lui jcarmen.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
t.simona, utilizator
Nu este corect, am spus clar ca nu este cazul dvs. ,acesta se petrecea doar daca aveati o achizitie intracomunitara .

Decontul pentru Tr III-a fost depus la 25.10.2011
Decontul pentru Tr.IV -va fi depus la 25.01.2012

Doar daca veti face o achizitie intracomunitara de bunuri in Romania-Decontul va deveni Lunar
Declaraţia de menţiuni se depune în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care generează această obligaţie direct la registratura organului fiscal competent sau la poştă, prin scrisoare recomandată.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil

Alte discuții în legătură

Achizitii intracomunitare chirea raluca chirea raluca Daca firma la care lucrez, infiintata in octombrie, a achizitionat in luna noiembrie marfa din Irlanda, la 25 decembrie trebuia depus decontul de tva si ... (vezi toată discuția)
Termen de depunere d390 adrianabresug adrianabresug o micro care declata trimestrial tva-ul cum depune 390 tot la trimestru ? (vezi toată discuția)
Declarare trecere de la tva trim la lunar camyv camyv Am o firma care este platitoare de TVA trim.In luna noiembrie intra in ROI si deci trece la TVA lunar. In luna decembrie declar TVA-ul pt.noiembrie, dar ... (vezi toată discuția)