avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizatia de construire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizatia de construire

Am cumparat un teren de la primarie si am construit pe el fara nici un act.
Care sunt etapele si actele necesare pt a obtine autorizatia de constructie?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 16:44, 2 Noiembrie 2011
In primul rand conteaza natura terenului: intravilan,extravilan, agricol, de constructii
In al 2-le rand ceea ce este extrem de important s-a schimbat legislatia iar din ian.2012 nu mai exista varianta de ,, intrare in legalitate,, pentru constructiile ilegale,
Asa ca repejor la Primarie, scoateti un certificat de urbanism necesar pentru obtinerea autorizatiei de construire.
Primul pas este solicitarea certificatului de urnanism de la pirmarie. In certificatul de urbanism sunt specificate caracteristici tehnice ale terenului si cladirii, destinatia cladirii si avizele si acordurile pe care dvs trebuie sa le obtineti in termen de 30-60 zile.

Exista doua categorii de avize si acorduri:
de la furnizorii de utilitati (apa, canal, salubritate, energie electrica, gaze, telefonie)

de la diverse autoritati:aparare civila, mediu, sanatate publica, aparare contra incendiilor, monumente istorice si zone protejate, regimul apelor de suprafata si din subsol, interventiile pe cladiri existente, circulatie (comisii la primarie si politie).
(Daca terenul pe care construiti se afla in circuitul agricol el va scos din circuitul agricol).

Apoi e bine sa luati legatura cu un arhitect sau proiectant in vederea intocmirii proiectului tehnic . Proiectul tehnic contine :Studiu de (pre)fezabilitate;Proiect pentru Autorizatia de Construire; Proiect tehnic; Detalii de executie .

Apoi veti intocmi dosarul pe care-l veti depune la primarie( directia de urbanism) in vederea obtinerii autorizatiei de construire.
Dosarul cuprinde :

- cerere pentru emiterea autorizatiei de construire completata cu elementele de identificare si datele tehnice conform proiectului pentru autorizatia de construire.

- actul doveditor al titlului asupra imobilului - copie legalizata

- certificatul de urbanism - copie

- proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire cu notele de verificare si raportul de expertiza tehnica semnate si stampilate in original fisele tehnice pentru obtinerea avizelor (cele din certificatul de urbanism), necesare emiterii acordului unic, documentatiile tehnice necesare emiterii avizelor si acordurilor

- avizele si acordurile obtinute de solicitant - copie

- documentele de plata a taxelor legale pentru avizele si acordurile necesare emiterii acordului unic - copii.

- documentul de plata a taxei de emitere a autorizatiei de construire- copie

- declaratie pe propria raspundere privind inexistenta unor litigii asupra imobilului

Solicitati ajutorul proiectantului in vederea intocmirii dosarului, el stie cu siguranta ce este necesar.
Primaria a vandut acel teren pentru a se construi un imobil cu destinatie de locuinta, presupun... In atari situatie problema se pune astfel: trebuia sa obtineti acea autorizatie de construire/dezmembrare cu toata documentatia aferenta si dupa aceea sa incepeti sa construiti, in temeiul acelei autorizatii. Mergeti la Primarie si rezolvati problema!
Dascalu Camelia Raluca a scris:

....din ian.2012 nu mai exista varianta de ,, intrare in legalitate,, pentru constructiile ilegale,
.............


Puteti sa-mi spuneti si mie ce act a modificat ordinul 839/2009 in sensul abrogarii art. 59 care prevedea intrarea in legalitate?
Atentie, CAMELIA RALUCA: Ordinul nr.839/2009, pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr.50/1991, cu modificarile si completarie ulterioare, dispozitiile art.59 sunt in vigoare nu au fost modificate/completate si se refera la intrarea in legalitate daca cel care a construit a facut-o cu incalcarea dispozitiilor legale, vezi art.28 alin.(1) din lege, urmand ca, dupa ce faptasul merge la primaria de domiciliu pentru a obtine documentatia necesara pentru locuinta deja locuinta deja construita ilegal, autoritatea administratiei publice locale competente sa constate daca, constructia realizata fara autorizatie de construire, intruneste conditiile urbanistice de integrare in cadrul construit preexistent poate proceda la emiterea unei autorizatii de construire in vederea intrarii in legalitate(art.59 alin.(3) din Ordinul nr.839/2009!).

Alte discuții în legătură

Constructie fara autorizatie hepicrist hepicrist am cunparat un teren in iasi com miroslava si am costruit o casa si nu am autorizatie de constructie deoarece cind am facut casa terenu era pe extravilan ... (vezi toată discuția)
Constructie fara autorizatie lspc lspc Buna ziua!Am construit o casa p+1 pe terenul meu(proprietate),dar nu am finalizat actele pt autorizatie!Mai exact,am scos absolut toate actele necesare ... (vezi toată discuția)
Aprobare garaj marbostgms marbostgms Doresc ca in prelungirea casei (un perete comun) sa-mi construiesc un garaj. Va rog sa-mi spuneti de ce aprobari am nevoie, pentru a nu cadea in abatere, desi ... (vezi toată discuția)